Ray Charles se po smrti dočkal osmi cen Grammy

14.02.2005 08:31 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Ray Charles N
© facebook interpreta
Za oceánem se v noci na dnešek rozdávaly ceny Grammy. Absolutním vítězem se stal loni zesnulý zpěvák Ray Charles, který získal osm gramofónků, včetně těch nejprestižnějších kategorií. Jeho poslední deska "Genius Loves Company" získala ocenění za nejlepší album roku, duet "Here We Go Again" s Norah Jones zase za nejlepší nahrávku roku. Písní roku je podle poroty Grammy "Daughters" písničkáře Johna Mayera.

Alicia Keys získala čtyři ceny a ovládla kategorii R&B, tři ceny dostal také Usher a U2 (včetně nejlepšího klipu). Nejlepším nováčkem jsou Maroon 5 a zpěvačkou Norah Jones. Nejsmutnějším hrdinou večera byl rapper Kanye West, z deseti nominací proměnil jen dvě v rapových kategoriích. Po dvou cenách získali také Prince, Ben Harper a Loretta Lynn.

Mezi oceněnými jsou také Britney Spears (nejlepší taneční nahrávka), Basement Jaxx (nejlepší taneční album), Wilco (nelepší alternativní album), Bruce Springsteen (nejlepší rocková píseň), Jay-Z (nejlepší rapová píseň), Black Eyed Peas (nejlepší rapová píseň skupiny), Youssou N'Dour (nejlepší album world music) a dokonce i Bill Clinton (nejlepší album mluveného slova). České nominace v kategoriích vážné hudby zůstaly neproměněny.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY