Napster vytáhl do protiútoku

26.04.2000 17:12 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zatímco by se zdálo, že Napster právě prochází rozhodně nelehkým obdobím, kdy se na něj valí žaloby nejen ze stran nahrávacích společností, ale i ze strany samotných umělců (prvními byli rockeři z Metallicy, následovat by měl rapper Dr. Dre, který s nimi sdílí stejného právníka), samotná firma, která za ním stojí, se rozhodla přejít do ofenzivy a to pravděpodobně tím nejlepším možným způsobem, který se do nikoho nenávaží, ale pravděpodobně získá větší podporu veřejnosti.

Rozhodla se totiž sponzorovat měsíc trvající turné rapmetalové kapely Limp Bizkit s názvem "Back to Basics", kteří u nás sice nejsou příliš známí, ale v USA se se svou poslední nahrávkou "Significant Other" drželi několik týdnů na špici albového žebříčku. Napster do celé akce vloží 1,8 milionu dolarů a to kapele umožní, aby celá šňůra koncertů byla pro návštěvníky zcela zdarma. Na koncerty, které povedou jen po USA a začnou v červenci, se nebudou prodávat žádné vstupenky, na vystoupení budou prostě vpuštěni ti fanoušci, kteří přijdou dříve. Se zvýšenou ostrahou kvůli bezpečnosti se samozřejmě počítá.

Fred Durst, leader Limp Bizkit, rozhodnutí využít nabídky Napsteru sponzorovat turné vysvětlil tím, že chtěli udělat turné zadarmo a Napster do toho chtěl jít s nimi - proč tuto nabídku nevyužít, že? Kapela tímto způsobem chce poděkovat svým fanouškům, kteří ji vytáhli tak vysoko, a umožnit jim navštívit jejich koncerty bez utracení jediného centu. Zajímavé je také to, že sám Durst je viceprezidentem Interscope Records, ale Napster přesto podporuje. Za důvody udává to, že na něj slyšel pouze stížnosti od spousty lidí z nahrávacích společností, ale ani od jednoho fanouška. A sám zná ze svého mládí pocit, kdy si koupil nové album a zjistil, že je na něm dobrá pouze ta jedna skladba, kvůli které si ho koupil. Díky Napsteru mají lidé šanci si celé album nejdříve naposlouchat a pak se teprve rozhodnout, zda své peníze utratí právě za tuto nahrávku. A pokud je opravdu dobrá, většina fanoušků si to CD stejně koupí.

Na turné nevyjedou Limp Bizkit sami, ale doprovodí je hip-hopové hvězdy Cypress Hill a pravděpodobně i další, i když méně známé kapely. Uvidíme, jak tato akce zamíchá kartami na hudební scéně a povyku okolo Napsteru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY