Desetiletá otočka okolo slunce

24.01.2005 20:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po necelých deseti letech se R.E.M. vrátili, aby způsobili v matičce Praze nemalý rozruch svým koncertem v rámci turné k desce "Around The Sun". Úkolu předkapely se vkusně chopili Brainstorm. Co se odehrálo onoho mrazivého večera 23. ledna v Sazka Aréně vám přiblíží následující report.
R.E.M./Brainstorm - 23.01., Sazka Arena - Brainstorm - small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Z desky "Around The Sun" se chystá k vydání již třetí singl, kterým se stane vydařená písnička "Electron Blue". R.E.M. nelení a jsou na cestách, aby ukázali světu, že jejich aktuální studiový počin funguje i živě. Necelých deset let uplynulo od poslední návštěvy, tedy pokud nepočítám krátké vystoupení na Andělech - to se u nás zastavila tour k albu "Monster". Tenkrát R.E.M. dvakrát koncert přeložili kvůli zdravotním problémům a hráli ve Sportovní hale (dnes T-Mobile Aréna), dá se říci, že si dali docela na čas. Do posledního místa našlápnutá Sazka Aréna se stala dějištěm vydařeného koncertu. Začátek večera však patřil skupině Brainstorm, která má hudebně blízko k R.E.M. a Michael Stipe ji sám osobně představil publiku. Brainstorm ve svém zhruba třicet pět minut trvajícím bloku představili svižný průlet svou tvorbou. Zpěvák Reynard Cowper si pochvaloval, že onoho nedělního rána padaly v Praze obrovské sněhové vločky a následně zahráli skladbu "Love Song" z poslední desky "Veronika" (2004). Největší ovace si zasloužila výtečná "Maybe", to už ale klepal na dveře konec vystoupení Brainstorm, ti se rozloučili stylově nadupanou "A Day Before Tomorrow".

R.E.M./Brainstorm - 23.01., Sazka Arena - c.1 - small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Stejnou dobu trvalo chystání pódia pro R.E.M., pódiu dominovaly různobarevné světelné efekty v podobě rozličně dlouhých svítících trubic, které mi z počátku připadaly chaoticky zavěšené, ale během koncertu plnily svou úlohu na maximum. Nad konstrukcí tohoto pódia bylo umístěno velké plátno, na které se přenášel obraz přímo z show. Koncert byl zahájen příjemnou "Finest Worksong", při "The Wake-Up Bomb" si Michael Stipe lehce pozměnil text na "Wake Up Praha", asi chtěl naznačit, aby publikum bylo živější a probudilo se ze zimního spánku. První ochutnávkou z "Around The Sun" se stala "Boy In The Well". Tu vystřídala pohoda "Electrolite" z desky "New Adventures In Hi-Fi", té na nápaditosti dodalo klavírní sólo Mika Millse. Návrat k novince bylo uvedení "High Speed Train", před kterou se Michael rozpovídal o tom, že si všiml, že vedle haly je blízko tramvajová a vlaková zastávka. Prvním vrcholem večera byla nesmrtelná "Everybody Hurts" a hned po ní vydařená "Electron Blue".

R.E.M./Brainstorm - 23.01., Sazka Arena - c.2 - small
© Filip Ondra / musicserver.cz
V setlistu nemohl chybět ani pilotní singl "Around The Sun" "Leaving New York", ten přišel po Praze věnované "7 Chinese Bros." a promítala se k němu i část videoklipu. Před dvojblokem "I Wanted To Be Worng" a "Final Straw" se Michael omluvil za to, co provádí USA ve spojitosti s válkou v Iráku - tedy, musel jsem zaštrachat ve starších rozhovorech, abych pochopil, co Stipe tím vším myslel. Závěr hlavní části koncertu byl ve velmi svižném tempu poskládán z "Imitation Of Life", "The One I Love", "Walk Unafraid" a konče nesmazatelným vstupem do celosvětového povědomí, tedy "Losing My Religion", při které to Michaelovi asi nejvíce hlasově ujíždělo, podobně vyznělo i "Everybody Hurts", ale myslím, že v tu dobu to nikomu rozhodně nevadilo.

R.E.M./Brainstorm - 23.01., Sazka Arena - c.3 - small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Strhující aplaus, podpořený vyjmenováváním jmen měst na velkém plátně, kde už v rámci této tour R.E.M. koncertovali, se právě zastavilo u Prahy a blikalo jako pověstná světelná tabule "Potlesk", když jste v nějakém studiu přítomni živému natáčení televizní show. Přídavků se sešlo hned několik. Našlápnutý rozjezd v podobě "What's The Frequency, Kenneth?" již jen žhavil pod kotlem ornou půdu pro vynikající "Drive" nebo úžasnou filmovou záležitost "The Great Beyond" z Formanova "Muže na Měsíci". Posléze Michael Stipe představil skupinu a uvedl poslední dva songy, nejprve to bylo sáhnutí do hluboké minulosti v podobě "Permanent Vacation", které vystřídala skoro novinka "I'm Gonna DJ". Publikum však čekalo víc a dočkalo se. Závěr koncertu patřil skvostné oslavě Andy Kaufmana, je jasné, že mluvím o "Man On The Moon". Peter Buck v úplném závěru z radosti udělal na pódiu kotrmelec a mohutné ovace patřily díkům za povedený koncert a R.E.M. si ve svém deníčku mohli odškrtnout další vynikající večer.

R.E.M./Brainstorm - 23.01., Sazka Arena - c.4 - small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Druhá pražská zastávka R.E.M. se povedla velmi dobře. Zvukově mi přijde Sazka Aréna mnohem lepší než dosluhující T-Mobil Aréna, na mém místě to znělo hodně dobře. Do posledního místa zaplněná hala nachystala pro R.E.M. skvělou atmosféru, před kterou je jedna velká radost hrát. Michael a jeho parta zahráli více jak dvouhodinový koncert, v kterém zazněly skladby napříč spektrem jejich rozsáhlé hudební dráhy. Deska "Around The Sun" živě funguje výtečně a přehršel našlápnutých momentů k dobru se rovná vydařené show. Nezbývá než jen dodat, že doufám, že na příští koncertní zastávku R.E.M. v Praze nebudeme čekat skoro dalších deset let.

Setlist koncertu: Finest Worksong, Departure, The Wake-Up Bomb, Animal, Boy In The Well, Electrolite, High Speed Train, Everybody Hurts, Electron Blue, 7 Chinese Bros., Leaving New York, Orange Crash, I Wanted To Be Wrong, Final Straw, Imitation Of Life, Walk Unafraid, Losing My Religion; přídavky: What's The Frequency, Kenneth?, Drive, The Great Beyond, Permanent Vacation, I'm Gonna DJ, Man On The Moon

R.E.M., Brainstorm, Sazka Aréna, Praha, 23.1.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY