Od slibné country po hity podle šablony

23.01.2005 16:10 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Shania Twain dlouho bojovala spolu s Faith Hill o pozici královny country a jak se zdá, na pomyslné misce vah má v poslední době větší váhu Shania Twain. Ovšem obě dámy se také snaží prorazit i mimo americký trh, což sebou nese jisté kompromisy. Na výběru "Greatest Hits" je to velice pěkně slyšet.
7/10

Shania Twain - Greatest Hits

Skladby: Forever And For Always, I'm Gonna Getcha Good, UP!, Ka-Ching!, Come On Over, Man! I Feel Like A Woman!, That Don't Impress Me Much, From This Moment, Honey, I'm Home, You're Still The One, Don't Be Stupid, Love Gets Me Every Time, No One Needs To Know, You Win My Love, I'm Outta Here, The Woman In Me, Any Man Of Mine, Whose Bed Have Your Boots, Party For Two (with Mark McGrath), Don't!, I Ain't No Quitter
Celkový čas: 77:07
Vydavatel: Universal
Je to už pěkná řádka let, kdy jsem poprvé zaznamenal jméno Shania Twain. V době, kdy ještě Česká televize vysílala "Country Expres Praha - Nashville" (pokud si správně pamatuji název), kde mimo jiné Jiří Brabec prováděl diváky po americké Country Top 40, se v této hitparádě objevilo jméno této Kanaďanky. Hned první singl z druhé desky "The Woman In Me" "(If You're Not In It For Love) I'm Outta Here" se vyšplhal na číslo jedna. Pravdou ovšem je, že já jsem zaregistroval teprve až druhý singl "Any Man Of Mine", který byl nepřeslechnutelný a jeho klip nepřehlédnutelný. Takto nějak se rozjela dnes již velice úspěšná kariéra Shanii Twain, která je s více než padesáti miliony prodaných alb jednou z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob.

Výběr je řazen chronologicky, konkrétně od nejnovějších věcí z alba "Up!" po nejstarší písničky, přičemž na úplném konci jsou tři zbrusu nové skladby. Pochopitelně není zastoupena úplně první eponymní deska Shanii, protože zkrátka na ní žádný hit nebyl a její kariéra tedy jakoby začínala až s deskou "The Woman In Me", která se ve své době stala nejprodávanější country deskou všech dob (18 miliónů kousků) a odsunula tak z tohoto trůnu Patsy Cline s jejím výběrem hitů. Z této desky, která je vlastně jejím posledním klasickým country albem, se na výběr dostalo hned šest hitovek včetně několikrát zmiňované "Any Man Of Mine" nebo "No One Needs To Know", která zazněla i ve filmovém trháku "Twister". Faktem je, že zde ještě nebyl tolik znát rukopis jejího manžela R. J. "Mutta" Langa, který tolik ovlivnil alba následující.

Jestliže "The Woman In Me" byla průlomová, pak následující "Come On Over" lze označit za zásadní desku, která udělala z Shanii Twain fenomén devadesátých let. Této nahrávky se prodalo téměř 36 miliónů a toto číslo řadí "Come On Over" na osmé místo světového žebříčku, v americkém pořadí mu dokonce patří místo šesté. Proto má pochopitelně nejsilnější zastoupení i na "Greatest Hits" v podobě hned osmi písniček. Nechybí excelentní "Don't Be Stupid", kterou doprovázel i výborný mokrý videoklip ve stylu "Riverdance", a v podstatě všech zbývajících sedm singlů. "Come On Over" už nebylo čistě country album, ale nasávalo do sebe velkou řádku stylů, je to slyšet i z toho, co se dostalo na výběr. V "That Don't Impress Me Much" je cítit inspirace taneční hudbou, v "Man! I Feel Like A Woman!" nechal "Mutt" Lange vzpomenout na své rokenrolové kořeny, zatímco "From This Moment" nebo "You're Still The One" jsou téměř čistě popové balady.

Bohužel nutno říct, že album, které dostalo Twain nahoru, ji zároveň i potápí. Na "Come On Over" si vybudovala jakousi šablonu, která posloužila i poslednímu albu "Up!". Ono je to pochopitelné. Proč, když něco celosvětově funguje, to nezopakovat ještě jednou. Jenže asi i posluchači čekali něco víc. O úspěšnosti "Up!" může hovořit prodej (cca 10 miliónů), za který by sice jiní dali nevím co, ale na Shaniu to moc není. A i zastoupení skladeb z této desky není velké. Ani jednu ze čtyř písniček, které pochází z "Up!", neprotlačila do čela amerického žebříčku, čímž ale nechci říct, že by "Up!", "I'm Gonna Getcha Good" a spol. byly špatné, nicméně takové bomby jako věci z "Come On Over" to už nejsou.

Něco z předchozích řádků možná vycítila i sama autorka a na nových skladbách se vrací více ke svým kořenům. Novinkám vévodí výborný a trošku překvapivý duet "Party Fot Two", který je výbornou country-rockovou vypalovačkou s pěkně hutným zvukem. Nazpívala ho s Markem McGrathem, který je zpěvákem amerických Sugar Ray. Následující "Don't!" je klasickou baladou a poslední "I A'int No Quitter" je skutečným návratem ke country. Zajímavostí může být, že na americké verzi této desky zcela chybí "Ka Ching!" z "Up!" a místo něj je na něm ještě jedna verze "Party For Two", tentokrát ale s country zpěvákem Billy Curringtonem.

"Greatest Hits" Shanii Twain je důstojným shrnutím její, co se týče úspěchů, bohaté kariéry. Pouze tři alba, pokud nebudeme počítat debut, jí stačily k tomu, aby naplnila výběr až po okraj. Nicméně pokud budete očekávat od tohoto výběru něco víc, než co je uvedeno v názvu, pak to zde nehledejte. "Greatest Hits" nepřináší nic překvapujícího, nic zásadního, snad kromě výše zmíněného duetu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY