shop.musicserver.cz
Shania Twain, O2 arena, Praha, 6.10.2018

Shania Twain v Praze pěvecky neohromila, fanoušky si přesto získala

Vydáno: 07.10.2018 03:35 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: David Webr

Byla to tuzemská premiéra zvládnutá se ctí. Pražskou show postavila kanadská country popová superhvězda Shania Twain na svých největších hitech, zručnosti doprovodné kapely i šikovných vokalistech. A především po sobě zanechala dojem jedné z nejvlídnějších zpěvaček.

Live: Shania Twain

místo: O2 arena, Praha
datum: 6. října 2018
support: Bastian Baker
setlist: Life's About To Get Good, Come On Over, Up!, Poor Me, Don't Be Stupid (You Know I Love You), That Don't Impress Me Much, Any Man Of Mine, Whose Bad Have Your Boots Been Under?, Honey I'm Home, I'm Alright, You're Still The One, More Fun, From This Moment On, I'm Gonna Getcha Good!, Party For Two, Swingin' With My Eyes Closed, (If You're Not It In For Love) I'm Outta Here!, Man! I Feel Like A Woman!
Fotogalerie

Ještě nezazpívala první tón a už si získala srdce fanoušků. Shania Twain neměla žádné hvězdné manýry a začátek vystoupení avizovaný na dvacátou první hodinu neoddalovala. Když při nástupu na pódium procházela přes tribuny a kolem diváků sedících na ploše, s těmi šťastnějšími z nich se zdravila a usmívala se od ucha k uchu. Na hlavě měla stylový countryový klobouk, který ale odložila ještě dříve, než po schodech vyšla na jeviště a začala zpívat loňský singl "Life's About To Get Good".

Shania Twain
© David Webr
Byl to krásný úvod večera, oči přihlížejícím jen zářily blahem. Mnoho z nich už možná ani nevěřilo, že u nás jednu z nejprodávanějších zpěvaček všech dob ještě někdy uvidíme. Shania se totiž loni vrátila comebackovým albem "Now" po patnácti letech. V mezidobí se léčila z lymské boreliózy a dysfonie, při které na čas ztratila hlas. Podle svých slov pomalu přestávala doufat, že bude někdy znovu stát na pódiu. Když ji k nám nyní promotéři konečně přivezli, vítala ji plná hala.

I po všech těžkostech, které třiapadesátiletou interpretku během života potkaly, z ní sálá srdečnost a empatie. Právě lidský přístup funguje jako její velká přednost. Je ale třeba si připustit, že zpěv samotný už k jejím hlavním zbraním nepatří. Ve většině písní ji pěvecky - hlavně v refrénech - zastínili vokalisté a vokalistky, detailní záběry promítané na velké obrazovce navíc dávaly tušit, že některé linky jsou pravděpodobně předzpívané. Zejména skladby z alba "Now", které můžeme označit za její nejslabší, ukazovaly, že se jí během těch let změnila také barva hlasu. Novinky sráželo i množství syntetických zvuků, které se z nich ozývaly, a celkovému dojmu moc nepomáhalo ani ozvučení.

Shania Twain
© David Webr
Starší kousky zněly lépe. Ze svého přelomového alba "Come On Over" z roku 1997 zařadila Twain hned sedm písní a s každou z nich dokázala rozhoupat boky fanoušků usazených v sedačkách. Kdekdo by možná čekal, že i když byla plocha pod pódiem uzpůsobena na sezení, nejvěrnější příznivci v prvních řadách stejně spontánně vyskočí a country popové hity se Shaniou protančí. Bylo to tak na začátku, jenže poté tancechtivým bránila v rozletu ochranka, která vyžadovala, aby se všichni posadili. Někteří z návštěvníků si na sociálních sítích stěžovali, že chování strážců pořádku bylo v případě neuposlechnutí velmi nevybíravé. Přitom právě takové okamžiky, kdy lidé bezelstně vyjadřují své nadšení, budují atmosféru koncertů. Situaci okomentovala i sama umělkyně, která obecenstvo vyzvala, ať se s ní vrtí alespoň vsedě.

Co se pódiové prezentace týče, nedá se říci, že by si připravila nějakou ohromující scénu. Její součástí byly krychlovité podstavce, které s pomocí techniky cestovaly vzduchem a různě se přeskupovaly, jak zrovna daná písnička vyžadovala. Sloužily jako vícedílná projekční stěna, na které běžely tematické záběry, a také si občas na některý z nich zpěvačka, někdo z kapely či vokalisté rádi vylezli a dívali se na nás pěkně shora.

Shania Twain
© David Webr
Další milou rekvizitou byly při "Whose Bed Have Your Boots Been Under?" tančící pružiny, stylizované do podoby kostlivců s červeným kloboukem. Velký prostor dala Kanaďanka i své kapele, ve které převládaly ženy. Náležitý aplaus si při svém sólu užila hlavně bubenice, ale i další hudebníci a hudebnice byli vtaženi přímo do víru zábavy. Všichni, včetně vokalistů, se zapojili i do tance.

Rodačka z Ontaria se během koncertu několikrát převlékla, takže jsme ji zahlédli v mnoha šatech odhalujících její půvab, ale třeba i v křiklavém outfitu s kloboukem a rudými holinami. Víc než šaty přesto diváky okouzlila svou vřelostí. Před písní "You're Still The One" se s kytarou objevila na malém otáčivém pódiu na protější straně haly a tuto krásnou baladu odzpívala s kytarou v ruce. Poté si vyhlédla dvě mladé fanynky, odhadujeme, že ještě teenagerského věku, které přizvala k sobě. S dívkami ze Slovenska a Maďarska se objímala, fotila a prohodila pár vět. A zdálo se, že to nevnímá jen jako součást show, ale že si kontakt se svými obdivovatelkami užívá - vždyť jedna z nich se k ní tiskla pořádně dlouho.

Shania Twain
© David Webr
Aby nebylo té laskavosti málo, vytáhla poté i dva mladíky a utíkala s nimi zpět k hlavní scéně, kde je vyzpovídala. Také oba Skotové si jistě z Prahy odvezou nezapomenutelný zážitek. Součástí dramaturgie bylo i přehrání fragmentů z jejích videoklipů, na což rovnou navázala další nádherná balada "From This Moment On".

Večeru však dominovaly hlavně svižné countrypopové tóny, ve kterých se rockové nástroje prolínaly s těmi akustickými. V závěru si matka sedmnáctiletého Eja přizvala svého předskokana, publikem dobře přijatého švýcarského zpěváka Bastiana Bakera, který jí pomáhal diváky rozpálit hned ve dvou duetech. To byl moment, který si vyloženě říkal o to, aby se lidé znovu postavili na nohy, ale z výše uvedených důvodů se tak nestalo. Až před finálovým megahitem "Man! I Feel Like A Woman!" vyzvala sama zpěvačka fanoušky, aby ze židliček vstali a přišli přímo k zábranám. Ti její radu s chutí uposlechli.

Byl to dobrý koncert, ale po hudební stránce mu přece jen cosi chybělo. I když Shania Twain přesvědčila o svých lidských sympatiích a profesionalitě, jejímu pěveckému výkonu by slušela větší jiskra. Můžeme si to vysvětlovat následky jejích zdravotních problémů nebo emoční bariérou, kterou mezi ní a obecenstvem svou přísnosti udržovali členové ochranky. Energie, která by posluchače přímo strhla, tentokrát z pódia neproudila. Většina přítomných se ale jistě shodne na tom, že chvíle strávené ve společnosti této dámy se srdcem na dlani zanechaly velmi příjemný zážitek.

NÁZORY
  • To je článek... (Standa, 07.10.2018 09:18) Reagovat

    To je tak, když se vyjadřuje rozumbrada a rádoby odborník. Smutné, kde je dnes česká žurnalistika....

  • vydařený koncert (Marek H., 07.10.2018 09:25) Reagovat

    Ohromila, a byla dobrá. Na koncertě jsem byl a je to zatím můj nejlepší koncert který jsem viděl a dokonce se mně líbila více než Pink když tu byla naposledy. Pro mně nezapomenutelná záležitost.

  • Nádherný koncert (Monika, 07.10.2018 09:56) Reagovat

    Tenhle článek je fakt blbost! Na koncertu jsme byli a neměl chybu. Zajimalo by mě jaký koncert by uměl udělat autor článku.

    • Re: Nádherný koncert (Tomáš Staněk, 07.10.2018 12:11) Reagovat

      Souhlasím sváma a ten žvanil, co napsal tento článek mi taky zvedl mandle.

    • Re: Nádherný koncert (Viera, 08.10.2018 11:57) Reagovat

      Bola som aj ja a naozaj to bol fantastický koncert. Škoda toho zákazu státia a tancovania, ale čo už.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Reedice "Come On Over" Shanii Twain je velmi důstojnou vzpomínkou na nejprodávanější desku nejkrásnější zpěvačky své doby (29.08.2023 08:00)
- Audio: Shania Twain přezpívala skladbu "Falling" od Harryho Stylese. Otiskla do ní svou bolest (22.03.2023 08:09)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Novinka "Queen Of Me" od Shanii Twain dorazí již počátkem února (22.01.2023 16:01)
- Shania Twain: "Lady Gaga je nejunikátnější hudební talent své generace" (09.10.2020 17:16)
- Video: Country princ Orville Peck vyzval k duetu legendu Shaniu Twain. A jejich "Legends Never Die" se povedla (15.08.2020 11:19)
- Fotogalerie: Shania Twain vystoupila poprvé v Praze (07.10.2018 02:36)
- Publicistika: Královna country popu Shania Twain: Úspěch vykoupený utrpením (04.10.2018 08:00)
- Před Shaniou Twain zahraje Bastian Baker (30.09.2018 14:30)
- Shania Twain si v USA podala Demi Lovato i Miley Cyrus (13.10.2017 23:36)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu