Zemřela Zuzana Navarová

07.12.2004 17:49 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Zuzana Navarová
© facebook interpreta
Osobitá zpěvačka Zuzana Navarová podlehla ve věku pětačtyřiceti let rakovině, která ji spolu s cirhózou jater zužovala několik let. Zemřela 7. prosince v brzkých ranních hodinách v motolské nemocnici, kde se v posledních týdnech léčila. Ještě minulého měsíce přitom Navarová četně koncertovala, před krátkou dobou však její managerka začala vystoupení kvapně rušit. O své nemoci zpěvačka skoro vůbec nemluvila a spíše se ji snažila utajit.

Zuzana Navarová se narodila 18. června 1959 v Hradci Králové. Vystudovala španělštinu a češtinu na Filozofické fakultě v Praze, od pedagogiky však brzy utekla k muzice. Začínala ve folkové kapele Nerez, s níž vydala několik úspěšných desek. Počátkem devadesátých letech se však skupina rozpadla a Navarová pokračovala sólově. V roce 1995 vydala spolu s písničkářem a kytaristou kolumbijského původu Ivánem Gutiérrezem album "Tres", které bylo počátkem dlouholeté spolupráce. Poslední zastávkou byla pro Navarovou skupina KOA, s níž natočila desky "Zelené album", "Barvy všecky", jež byla v roce 2002 oceněna Akademií populární hudby, a "Jako Šántidéví".

Krom písní určených pro vlastní nahrávky má Navrová na svědomí také hudbu k několika divadelním hrám i k animovanému filmu Michaely Pavlátové "Řeči, řeči, řeči", jenž byl v roce 1993 nominován na prestižního Oscara. Mimo to také produkovala dvě alba romské zpěvačky Věry Bílé. Pro českou hudební scénu objevila folkovou zpěvačku Radůzu. Před deseti lety pomohla na svět nadaci Život umělce, pomáhající začínajícím umělcům i seniorům v obtížné životní situaci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY