Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil mít rád atomovou bombu

06.12.2004 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Kapela U2, možná největší rocková formace dnešních dnů, vydala devátou řadovou desku "How To Dismantle An Atomic Bomb" (Jak rozebrat atomovou bombu). Očekávání posluchačské obce byla velká, jak už to ostatně u U2 bývá zvykem. V naší recenzi si zkusíme nové album irského kvarteta trochu rozebrat.
8/10

U2 - How To Dismantle An Atomic Bomb

Skladby: Vertigo, Miracle Drug, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Love And Peace Or Else, City Of Blinding Lights, All Because Of You, A Man And A Woman, Crumbs From Your Table, One Step Closer, Original Of The Species, Yahweh, Fast Cars
Celkový čas: 53:09
Vydavatel: Universal
Jakožto velký příznivec minulé, už čtyři roky staré desky U2 "All That You Can't Leave Behind" (první autorem udělená a sáhodlouze obhajovaná desítka na musicserveru), které se sice prodalo velmi slušných jedenáct milionů kusů, ale jinak nebývá řazena k vrcholným dílů U2, jsem na novém albu se zájmem očekával Bonem proklamované kytarové přitvrzení a snad až jakousi naštvanost ("Bude to monstrum!"). Titul desky "How To Dismantle An Atomic Bomb" a první singl "Vertigo" by tomu i nasvědčovaly, ovšem žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří (hned druhá a třetí skladba CD, "Miracle Drug" a "Sometimes You Can't Make It On Your Own", jsou balady). Atomová bomba je na pár výjimek docela tradiční deska U2 a záleží na konkrétním posluchači, jestli to uvítá, nebo zklamaně mávne rukou.

Uvidíme, jestli už naši čtyři Irové definitivně zavrhli nějaké velké experimentování (což by byla škoda) a už jen našli svou parketu, které se budou držet a leštit ji. V tomto směru novinka navazuje na minulý studiový počin, dokonce není ani moc politická, spíše řeší obecná velká témata. Jsou zde písně s typickým U2 zvukem, které by mohly být na deskách kvarteta z osmdesátých let, a nikdo by nic nepoznal ("One Step Closer" například), také slušné, ovšem v rámci kapely kalibru U2 průměrné písně ("Original Of The Species", "Crumbs From Your Table") a několik vynikajících skladeb, o nichž je záhodno rozepsat se více.

Deska má silný střed, tři písně seřazené za sebou: vrchol alba, "City Of Blinding Lights", je poháněn Claytonovou basou a živě si dokážu představit, jaká bude se svým refrénem skvělá na koncertech (což ostatně platí i pro úvodní vypalovačku "Vertigo" - jednoduchý, ale zabijácký kytarový riff, žádné okolky a jasný slogan), následující "All Because Of You" zase nekompromisně řídí bubeník Larry Mullen. Z chaotického začátku se skladba "Love And Peace Or Else" vyloupne díky temnému kytarovému motivu a tady Edge hraje opravdu naštvaně. Velmi povedená je závěrečná "Fast Cars", jež je považována za albový bonus (v některých částech světa na desce vůbec není) - má úplně jinou náladu a překvapivé hispánské rytmy, vypadá, jako kdyby vznikla velmi spontánně.

Takže nakonec obligátní hodnocení 8/10. Minulé album se mi líbilo více (ehm, 10/10...), ale počítám s tím, že budu spíše patřit k řídkým výjimkám. "How To Dismantle An Atomic Bomb" je velmi dobrá deska pro milovníky typických věcí, jež v minulosti učinily z U2 tu kapelu, kterou dnes je. U2 jsou solidní superhvězdy s jasně definovaným rukopisem a nějakých velkých překvapení se už od nich asi nedočkáme. Do výčtu jejich koncertních trvalek by z nové desky mohly přibýt dva nebo tři kusy, jež budou naživo neodolatelné.

P.S.: Chuťovkou pro fanoušky je limitovaná edice s knížkou a DVD, kterou jsme dostali na recenzi. V knize možno luštiti rukopis členů kapely a dohadovat se o významu malůvek, poznámek a skic. DVD nazvané "U2 And 3 Songs" je zajímavým třičtvrtěhodinovým pohledem na okolnosti vzniku tří písní z alba (dozvíte se kupříkladu, že "Crumbs From Your Table" je údajně jediná písnička skupiny vzniklá při celonočním popíjení) a obsahuje též živě zahrané verze těchto skladeb plus video k singlu "Vertigo". Velmi příjemný nášup!

"How To Dismantle An Atomic Bomb" se stane obětí naší další makrorecenze, kdy si album rozebere smečka deseti velmi kritických redaktorů (a pozor, zdaleka ne všichni jsou z U2 na větvi) a podrobí jej všestrannému zkoumání z odlišných perspektiv!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY