shop.musicserver.cz

Šárka Vaňková - Nevím, jak se vyhrabu ze škatulek

Vydáno: 25.11.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Z druhé šance až do samotného finále "Česko hledá SuperStar", to bylo překvapení v podobě Šárky Vaňkové. Porazila favority Sámera Issu nebo Martinu Balogovou. V těchto dnech vydává svoji první desku "Věřím náhodám" a o tom, co se povedlo či nepovedlo, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Šárka Vaňková
© BMG
Šárku Vaňkovou snad není třeba vůbec představovat. Ač vždy bude ta poražená z posledního kola "Česko hledá SuperStar", svým tažením soutěží všechny překvapila. U příležitosti vydání její debutové desky "Věřím náhodám" se uskutečnil na její vydavatelské firmě BMG Press Day, v rámci něhož nám Šárka Vaňková poskytla rozhovor. Nutno podotknout, že jsem přišel na řadu v odpoledních hodinách, kdy už bylo na Šárce poznat, že by byla raději někde úplně jinde.

Ahoj, vypadáš celkem unaveně. Kolikátý rozhovor už dnes dáváš?

To nevím, ale jsem tady dneska už od desíti a pomalu z toho začínám blbnout.

Nejspíš dostáváš neustále ty samé otázky...

No, v podstatě jo.

Ani já asi moc nevybočím z davu. Nicméně bych se vrátil zpět ještě k SuperStar. Jak se teď s notným odstupem díváš na tuto soutěž?

Mně to přijde jako dobrá věc, přijdou noví lidi, kteří mohou přinést něco nového.

Teď vlastně začíná druhé pokračování, co si myslíš o něm? Jak se podle tebe prosadí lidi z toho nového ročníku?

Když jsem slyšela názory, že to nebude mít takovou úspěšnost jako loni, tak jsem si říkala, že to je blbost. A ono se to opravdu ukázalo, že o to ten zájem tady je, a možná se tu najdou opravdu perfektní zpěváci. Ještě uvidíme, takhle dopředu je to těžké odhadovat.

Zatím přihlášených bylo opravdu hodně, ale porota říkala, že to je zatím slabé.

Já bych to chtěla vidět.

Fakt? Opravdu bys chtěla prožít znova celé to mortirium konkurzů, semifinálových kol atd.?

Ale jo, jenže už z té druhé strany. Třeba jako porotce.

To by tě bavilo?

Určitě.

Poslední otázka k SuperStar. Udržují mezi sebou finalisté nějak kontakt?

V podstatě ani ne. Občas se vidím na různých akcích se Standou Dolínkem, Juliánem nebo Tomášem Savkou, ale jinak vůbec ne.

Šárka Vaňková - Věřím náhodám
© facebook interpreta
Teď k desce. Jak dlouho vznikala?

Vznikala osm dní, respektive natáčela se osm dní, samozřejmě s nějakou přípravou předtím.

Jak dlouho se vybíraly písničky?

Hodně dlouho, protože jsem dostávala postupně různý návrhy a nakonec se vybralo, co se vybralo. Řekněme, že měsíc a půl probíhal tenhle výběr, takže to bylo celkem náročný.

Kdo se na desce podílel? Mimo tedy Dana Hádla a Ondřeje Soukupa, o kterých se to ví.

Tak určitě bych chtěla zmínit stylistu Dušana Chrástka, který mě oblékal jak na to focení, tak na natáčení videoklipu, nebo Ondru Pýchu, který to celé fotil, a samozřejmě spoustu dalších lidí okolo...

Já jsem měl spíš na mysli, kdo se na ní podílel po hudební stránce.

Já myslela, že myslíš jako celkově. V podstatě všechny písničky jsou z databanky BMG, ale dále se na ní podíleli Míra Kuželka, Dan Barták a pak pan Krůta.

Jak moc jsi zasahovala do podoby desky?

Zasahovala jsem do toho asi ze všech nejvíc, když to mám zpívat. Je tedy pravda, že se muselo udělat několik kompromisů, protože kdybych je neudělala, budu mít písničky, které se už vůbec nebudou hrát v rádiích. Prostě kompromisy se musely udělat, ale kdyby bylo na mně, tak ty písničky na desce vůbec nejsou.

A to se týká jakých písniček?

Jsou tam tři takové. Například "Chraň lásku svou" je vyloženě komerce obrovská, takže kdyby bylo pouze na mně, ten styl by byl posunutý ještě někam dál. I když jsem samozřejmě s deskou spokojená, ale kdybych do toho mohla ještě víc zasáhnout, udělala bych některé věci jinak.

Mně osobně se na desce líbí titulní "Věřím náhodám", která by měla v rádiích zcela jistě úspěch. Ta patří do které skupiny? Těch, co vyhoví, nebo naopak?

Ta by vyhověla určitě.

Jak jsi spokojená s výběrem singlu?

Já nevím, co mám na to říct, protože se mě na to nikdo nezeptal.

Z toho si nic nedělej, mluvil jsem s lidmi ze skupiny Peha, kterou možná neznáš, kde všichni (samotní členové, fanoušci i nefanoušci) říkají, že jako singl by měla vyjít jasná hitovka "Len tak ísť", kterou by mohli prorazit, ale firma na to vůbec nereflektuje. Takže toto je běžná skutečnost.

Tak Pehu znám. A co se týče singlu, nazpívala jsem to, pracovala jsem na tom a pak se mě na toto ani nikdo nezeptá. Přijde mi to docela hloupý. Tahle písnička je totiž přesně to, čím bych nechtěla být prezentovaná, protože mi tam zkrátka chybí živý nástroje.

Je to taková elektronika...

No a to je právě ten jeden z kompromisů, akorát jsem to nechtěla říkat.

Na desce je duet se Standou Dolínkem. Jak k němu došlo?

Došlo k tomu tak, že jednou na displeji vidím, že mi volá Standa a říká: "Šárko, já ti musím něco říct. Lidi chtějí, abychom spolu nazpívali duet." Já říkám: "A kdo to říká?" "Je to na internetu". Tak jsme o tom chvíli mluvili, potom mě seznámil s jedním textařem a hudebníkem Pavlem Kotzianem, který pro nás napsal duet, a já jsem z něho děsně nadšená. Budu ho mít na cédéčku já i Standa, takže to bude takové pouto mezi náma.

Mně to docela zaujalo, protože Standa Dolínek vydává tu svoji desku u jiné firmy. Logičtější by bylo udělat duet se Sámerem Issou.

(lehce pochybovačný smích). Radši pojďme dál.

Šárka Vaňková
© BMG
V jednom rozhovoru jsi prozradila, že by jsi ráda někdy udělala něco s Danielem Landou...

Tak to je spíš takový sen. Daniela Landu mám hrozně ráda, protože to je neskutečně pohodový člověk.

Znáš se s ním osobně?

Znám. A když poslouchám jeho texty, tak jsem na vrcholku blaha. Líbilo by se mi zazpívat mu třeba vokál v nějaké písničce.

Mně totiž přišlo, že ty vaše styly jsou hodně nespojitelný.

To jsou nespojitelný, ale to přece neznamená, že ho neposlouchám a že by to nešlo.

Taky jsi říkala po skončení SuperStar bys ráda dělala funky. Nevím, jaká je tvoje představa funky, ale pro mě to jsou Prince, Candy Dulfer nebo u nás Monkey Business. Kde se ztratila tahle myšlenka?

Ztratila? Víš co, já jsem to chtěla mít i na desce, ale aby to neznělo přímo jako třeba ty Monkey Business. Představovala jsem si to trošku modernější, aby tam byly kytary a dechy, ale nakonec se mi nedostalo do nabídky nic podobného. Nakonec jsou tam lehké náznaky funky, jenže není to úplně dotažený.

Byl to dobrý nápad. Tvůj hlas i projev by mi k tomuhle stylu seděly. Nicméně BMG a Sony Music, kde vydávají Monkey Business, se spojily do jedné firmy a tedy spolupráce s nimi by už nemusela být tak nereálná.

To ani nevím. (smích)

První deska sice není ještě ani venku, přemýšlíš už nějak nad tou druhou?

Jo! Určitě bych na ní chtěla mít už živé nástroje a aby byla našlapanější.

Myslíš víc energie?

To ani ne, energie je v téhle taky dost, ale opravdu spíš aby směřovala víc k tomu funky. Já třeba hrozně miluji swing, tak třeba i ten by se tam mohl objevit.

Mám tomu rozumět tak, že u toho tanečního stylu, který je na této desce, nechceš dál zůstat?

Právě že ne. Určitě ne. Na téhle desce jsou opravdu čtyři takové tuc tuc skladby a to jsou věci, které jsme tam zařadili právě jako ten kompromis.

S kým jsi dělala ten kompromis?

S Ondřejem Soukupem. Ale opravdu bych chtěla dělat muziku, kde je daleko víc živých nástrojů, protože se v tom člověk víc vyžije, a určitě bych chtěla mít svojí kapelu. Nejhorší na tom je, že lidi mě zaškatulkovali někam, odkud nevím, jak se vyhrabu. Nicméně pokud bude druhá deska, na ní bych ráda naznačila, co ve mně je, co mám v krvi.

To znamená, že výběr písniček, který probíhal, byl v rámci těch škatulek?

Ne, to ne. To se týká hlavně těch čtyřech písniček. Balady jsou moc hezký nebo to, co mi napsal Dan Barták, je pěkný, ale ten kompromis je tam zkrátka taky.

Zkoušela jsi něco psát sama?

Zkoušela. Já si píšu a třeba i ty písničky zpívám na akcích a lidi na ně reagují celkem dobře, ale ani nevím, proč se to na desku nedostalo. Jo už vím. Jedna se tam nedostala kvůli tomu, že jako podklad jsem si vzala Celine Dion a i když jsem si tu melodii přetvořila, ten základ tam zůstal a pak by byl problém s autorskými právy.

Jaký máš vztah k politice?

Zatím žádný.

Asi víš kam mířím. Mám na mysli tvoje vystupování na koncertech na podporu ČSSD. Jak jsi se k tomu dostala a hlavně proč jsi na to přistoupila?

Dostala jsem se k tomu přes agenturu a já v tom nevidím vůbec nic špatného. Volit ještě nemůžu, politice opravdu nerozumím a brala jsem to jako výzvu či možnost zazpívat si se špičkou naší popmusic.

Když už jsme se dostali k těm koncertům, plánuješ nějaké turné?

Zatím ne. Koncertů je dost, respektive akcí, kde mě mohou lidé vidět. Navíc jedno turné (to s ČSSD - pozn. red.) právě skončilo a teď budu připravovat televizní pořad, takže je toho tolik, že na turné zatím není čas.

Kdyby už došlo na turné, v jakém prostředí bys ráda hrála?

Těžko říct, ono každé má něco do sebe. Kdybych si řekla, že budu zpívat jenom na plesech, což bych nikdy neudělala, přišla bych o to ostatní. Nevylučuji v podstatě žádné prostředí.

Jaký máš vztah k internetu? Tedy když pomineme anonymní fóra, která, jak jsi několikrát řekla, nemáš ráda.

Na internet moc nechodím, protože se bojím, že až ho zapnu, svede mě to zase se kouknout na to fórum. Takže počítač nechci už ani vidět. Je teda pravda, že chodím na svoje webové stránky odpovídat fanouškům na otázky a chatovat s nimi.

Znáš musicserver.cz?

Něco mi to říká, ale nějak blíž ho neznám.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • Držím palce (Michael, 25.11.2004 16:28) Reagovat

    Ikdyž jsem ve finále SS držel palce konkurenci :o) držím Šárce palec, aby se nikdy nenechala přihodit do škatulky k I.B a H.V., prošlapala si tu svou cestičku, bezohledu na prodejnost. Na té ji budeme mít rádi, protože bude zpívat od srdce. Takže přju jí i její desce úspěch a příště bez tuc-tuc kompromisů..

  • super! (Bára Mikešová, 25.11.2004 19:54) Reagovat

    Ahojky!šárí!né že bych ti záviděla,ale je pravda,že jsi měla něco s Julianem?

  • zajimave (honzaX, 27.11.2004 19:40) Reagovat

    "Takže počítač nechci už ani vidět."
    - no to je veta...to bude mit chudak holka tezky..
    leckery odpovedi sou docela zajimavy... pekny bylo jak pro ni nejdulezitejsim clovekem je fotograf, kosmeticka atd.. to je pozna Zpevacka. je videt ze ta hloupa soutez byla namirena na deti, jak co se tyce "talentu" tak publika.. se nam tu vymeni "hvezdy" v nasem show-businessu a nadale to bude stat za hovno... aspon clovek vi, ze sledovanim tohohle "nebe" o nic neprijde..
    no a co rict na ty reakce pode mnou...moc pekne, presne tady je videt jak vznika bulvar a ty drby okolo...

  • :-? (Mikky, 30.12.2004 14:05) Reagovat

    taky držim palce,ovšem odpověd kdo na desce spolupracoval, mě vážně dostala do kolen (stylista), stejně jako vzápětí následná téměř uražená odpověd, že do výběru písniček přece měla možnost kecat,případně polobrečtivý komentář ohledně písně Celine Dion. No proč je nevybraly ty její písničky, nejspíš nestály za nic,nebo byly fakt obšlehlý,protože bych producentům tak nějak věřil.Taky těžko říct v jaký podobě dodá Vaňková písničky, jelikož nejspíš neví co je klavír nebo kytara, aby mohla producentům i své dílo jaksi přednést, a to i jinak než svým kuňk kuňkavým hláskem.
    Ach blondýny.

  • hezký (blanch, 20.01.2005 20:05) Reagovat

    šikovná holka, milá deska
    Myslim, že na výběru písniček bychom se shodli, ty vyložený tuc tuc to opravdu kazí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Recenze: Baron Prášil - Aby jsi se lišil! (21.04.2010 05:00)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)
- Recenze: Copak o to, jedeme, ale proč? (23.07.2008 05:00)
- Publicistika: Slasti a strasti Česko hledá SuperStar (03.03.2008 05:00)
- Publicistika: 10 nejlepších desek českých SuperStars (18.02.2008 05:00)
- SuperStar v Hradci pohořela (29.01.2007 15:56)
- Zbyněk Drda začíná pracovat na debutové desce (13.01.2007 15:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé AC/DC U2 Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu