shop.musicserver.cz

Krása Megadeth tkví v jejich upřímnosti

Vydáno: 12.10.2004 13:30 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Legendární trashmetalová skupina Megadeth se vrátila výtečnou deskou "The System Has Failed". Nad frontmanem Davem Mustainem visel kvůli nemoci otazník, ale zkušený rockový harcovník se vykurýroval a sestavil další povedený příspěvek do historie kytarové muziky. Stále stejné, stejně dobré.

8/10

Megadeth - The System Has Failed

Celkový čas: 48:26

Skladby: Blackmail The Universe, Die Dead Enough, Kick The Chair, The Scorpion, Tears In Vial, I Know Jack, Back In The Day, Something That I'm Not, Truth Be Told, Of Mice And Men, Shadow Of Deth, My Kingdom

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: BMG

Megadeth za svou úctyhodnou, více než dvacet let trvající kariéru připravili svým posluchačům hned několik výtečných alb. "Peace Sells... But Who's Byuing" nebo "Rust In Peace" zůstanou navždy vytesány nesmazatelně do kovové kroniky heavy metalu. Hned vedle nich se budou skvět výtvory Metallicy nebo Iron Maiden. V podstatě velice dobrým příspěvkem tvrdým kytarám byla i deska "The World Needs A Hero" zpřed tří let, pak ale přišla šokující zpráva - Dave Mustaine kapelu kvůli nemoci rozpustil. Naštěstí, jak tomu občas bývá, se nemoc ukázala být méně zákeřnou a dovolila mu nejen Megadeth oživit, ale ještě se mocně vzepnout a složit materiál na "The System Has Failed", který si v ničem nezadá s veledíly z osmdesátých let.

Experimenty z dob "Risk" jsou dávno zapomenuty, naopak přímočarost a retrospektivnost "The World Needs A Hero" byly rozpracovány dále. Megadeth jako kdyby se stavěli do přirozené opozice vyumělkovaným kapelkám, které se opírají o roztodivné elektronické aparáty, za něž halí nedostatek talentu a hudební kázně. Dave Mustaine na novince dává v plné míře propuknout všem svým trashmetalovým úchylkám. Každá písnička musí mít nejméně jedno, ale raději tři sóla, o něž se dělí frontman s Chrisem Polandem. Jedinou berličkou, o níž se kapela opírá, je důsledná profesionalita. Nejzářnějším důkazem velikosti "Mustainovy múzy" je čtvrtá skladba "The Scorpion", která odsýpá v mohutných riffech tikajících hodin a v refrénu se vkliňuje do hardrockových melodických bublin. Právě melodie jsou oproti "The World Needs A Hero" nejvýraznějším zlepšením, neboť v podstatě každá věc z "The System Has Failed" disponuje překvapivě chytlavou linkou.

To ovšem neznamená, že by se Megadeth dávali na cestu samozřejmého mainstreamu. V žádném případě, třeba hned otvírák "Blackmail The Universe" je valící se trashovou nakládačkou, která nedá hudebníkům ani posluchačům po celé tři minuty vydechnout. "Die Dead Enough" zase v některých pasáží roztočí kytarové klenby do hardcoreových vibrací, "Something That I'm Not" jde naproti tomu ke stonerovým kořenům. Kolem a kolem vzato, Megadeth s "The System Has Failed" stvořili ideální album pro všechny, kteří touží v dnešním rocku po opravdovosti. Na novince Mustainovy party není ani ždibec počítačové umělosti, každá její minuta dýchá nejen metalovou výbušností, ale také syrovostí, dynamikou a dnes již vzácnou samozřejmostí.

Megadeth vědí přesně, jak se dělá pravý rock'n'roll, a o jeho kráse nepochybují ani vteřinu. V upřímnosti je krása a Megadeth s jejich pravověrnou metalovou maskou nemůže nikdo vyčítat, že se zaprodávají. To je v kombinaci s výtečnou hudbou, kterou dělají, vzácná ingredience.

NÁZORY
  • pane křeči, řečený metaláku (great8, 12.10.2004 23:06) Reagovat

    je to sice krásné co tu píšete, ale faktem je, že se rozplýváte nad kapelou hrající styl, který je mrtvý a který dnes zajímá snad už jen starý máničky. Progresivita rullez!

  • Myslíš? (Egelis, 15.10.2004 13:09) Reagovat

    Mohl bys prosím specifikovat slovo progresivita a uvést příklad? Myslím si, že metal není mrtvý a divil by ses, kolik zajímá lidí!

  • neřešit (great8, 15.10.2004 21:54) Reagovat

    lidi co tohle poslouchaj jsou uzavření ve vlastních světech. neřešenit nic.

  • 2 GrateAte (allann69, 16.10.2004 23:06) Reagovat

    IMHO, jsi něco řešit začal TY nějakým plácáním o progresivitě, mrtvém stylu atd. Co je progresivita v pojetí čtenáře NME:-)? Oblaž nás nějakými příklady, jinak jsou to jen výkřiky rádobyelitisty do tmy. O Megadeth teď ani nejde, i když jsou v mé Top 200 (=velmi dobré). Jinak ve svém světě žije skoro každý, včetně tebe, což jde vidět každý den z dost zcestných a nesnášenlivých příspěvků některých čtenářů.

  • progresivita (great8, 18.10.2004 08:53) Reagovat

    pro mě je progresivní většina věcí co vydávají labely jako Warp nebo Morr music...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Megadeth nabídli Pardubicím jakostní thrash metal i energický průlet kariérou (19.08.2023 09:27)
- Fotogalerie: Megadeth v Pardubicích objektivem fotoaparátu (18.08.2023 11:07)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Iron Maiden v Praze odehráli charitativní fotbalové utkání (01.06.2023 09:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu