shop.musicserver.cz

Ať žije Metal(lica)!

Vydáno: 04.07.2004 11:30 v sekci Naživo - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Pouhé dva dny po koncertě Kravitze uvítal stejný prostor další hvězdu světové velikosti, na metalovém poli jednu z těch opravdu největších. Metallica je legenda, ale živá legenda, jak dokázala loňským albem "St. Anger". Živé předvedení tohoto alba mělo být hlavním tahákem čtvrtého koncertu Metallicy v Česku.

Metallica - live Praha
© Ondřej Pravda / musicserver.cz
Tenhle koncert byl v mnohém zvláštní. Ačkoliv nejsem zapřísáhlým fanouškem kapely, skoro dvacet let (!) staré "Master Of Puppets" považuji za geniální ve svém žánru a důležité i pro ostatní odrůdy rocku, ostatní tvorbu kapely pořád za dost slušnou. Protože na koncerty Metallicy jsem slyšel chválu, chtěl jsem ji vidět naživo - původně si koncert jen užít, recenzi měl pokrýt kolega, který v tvrdých vodách plave lépe (a který se těšil na předkapelu Slipknot). Ale pracovní povinnosti ho odvolaly na poslední chvíli jinam, a tak jsem zaskočil. Fanoušky Metallicy tak musím rovnou varovat, všech názvů skladeb se fakt nedočkají.

Koncert byl však zvláštní ještě z jiného důvodu. Že se hraje nějaké mistrovství Evropy ve fotbale, jste asi zachytili, stejně jako asi víte, že na den koncertu vyšlo zrovna semifinále naší reprezentace s Řeckem. Organizátoři udělali pro mnoho lidí nečekanou věc, a sice po domluvě s kapelami posunuli začátek. Na první pohled paráda, ale provedení silně pokulhávalo. O datu koncertu a zápasu se vědělo čtyři dny dopředu, ale posun asi o hodinu byl ohlášen ani ne den předem, a v den koncertu, tak tři, čtyři hodiny před ním byl prý ohlášen další posun o hodinu. Přes ocenění dobré vůle to nelze nazvat jinak než amatérismem, spousta lidí se neměla šanci o posunu dozvědět.

Na to z pohledu recenze, ale co je důležitější - i účasti lidí - doplatila předkapela Slipknot. O jejich show tak nemohu podat žádnou zprávu, protože jsem se do areálu dostal až těsně po konci jejich třičtvrtěhodinového setu. Škoda, chtěl jsem si naživo potvrdit, jestli mě jejich muzika zaujme víc než z desek. Hudebně není problém, ale řev místo zpěvu mě kapelu docela zošklivil a byl jsem zvědav, jestli by pódiová prezentace dojem napravila. Kamarádi, kteří jejich set shlédli a vyposlechli, se v hodnocení vyjadřovali nelichotivě právě ke zpěvu/řevu. Tak nevím.

Metallica - Kirk Hammett
© Ondřej Pravda / musicserver.cz
S půlhodinovým zpožděním oproti (posunutému) začátku se však hodně zaplněný (pro mě trochu překvapivě více než na Kravitze, je vidět, že fanoušci metalu legendu nezatratili) areál konečně dočkal. Metallica začala dvěma skladbami z (doufám) "...And Justice For All", což mě překvapilo, jako otvírák jsem čekal "Frantic" z novinky. Po nich přišlo sólo kytaristy Kirka Hammeta, které skoro plynule přešlo v první pecku z "mastra" "Welcome Home (Sanitarium)". Znalci budou vědět, co všechno přišlo pak, já vše nepoznával, každopádně šlo trochu překvapivě o starší skladby, z novinky se dostalo právě jen na "Frantic" a později i na "St. Anger". Ale publikum bylo připravené a všechny skladby vítalo potleskem.

Metallica - Lars Ulrich
© Ondřej Pravda / musicserver.cz
Po deváté přišla první krátká pauza, po níž vytáhli těžký kalibr. "Battery" začalo přehráváním úvodní pasáže z CD, aby se kapela připojila při prvních vstupech tvrdé kytary. Došlo také na další slavné skladby - "One" s klipem, nemohlo chybět nesmrtelné "Nothing Else Matters", po kterém kapela nedala publiku vydechnout a nasadila "Master Of Puppets". Sólově se během koncertu představil i nový basák Trujillo, slap i klasickou jízdu po pražcích posluchači ocenili. Kirk si dal další sólo, bubeník Lars Ulrich se takto moc neukázal, až na konci koncertu, ale nemusel, po celý koncert jel jako ďábel. O půl desaté se zdálo vymalováno, ale kapela po oddechu a rozhazování trsátek si na závěr nechala publikem odsouhlasit přehrání dvou skladeb z debutu "Kill 'Em All". A to byl v deset opravdu konec.

Metallica - James Hetfield 2
© Ondřej Pravda / musicserver.cz
Dosti popisů, protože tenhle koncert byl o emocích. Samotného mě překvapilo, jak kurva dobrý koncert to byl. Zvukově paráda, mé obavy s hluku a nezřetelnosti byly směšné, kapela jako Metallica si takové věci umí ohlídat. Pódium bylo jednoduché, světla se kvůli brzkému začátku dostala ke slovu pozdě, ale byla fajn. Občas byly nahrazené výšlehem velkých plamenů, při "One" i menší pyrotechnickou show. Ale nejdůležitější byl přenos energie z kapely na lidi. Tomu hrozně pomohly dvě obrazovky, na kterých byl díky dvěma kameramanům přímo na pódiu a dalších statických kamer možné sledovat v detailu jak výborné pěvecké a kytarové výkony Jamese Hetfielda, tak vyplazování jazyka bubeníka Larse, kytarovou suverenitu Kirka i soustředěnost Roberta. James hodně komunikoval s publikem, snažil se mluvit srozumitelnou angličtinou, rozezpívával publikum a vůbec perfektně udržoval koncert v chodu. Kapela výborně střídala "klidnější" skladby nebo pasáže (sóla) s vypalovačkami, takže nedošlo k přehřátí publika ani kapely. A publikum toto vše oceňovalo, snažilo se překonat nástrahy angličtiny a zpívat místo Jamese, užívalo si koncertu šlapající kapely za příjemného počasí. A věřím, že kapela nebyla chladně profesionální, když zase ocenila publikum a "varovala", že se vrátí.

Asi nikomu nevadilo, že na novinku skoro vůbec nedošlo, možná Jamese neuspokojily zvednuté ruce na otázku, kolik lidí novou desku má. Ale sázka na starší skladby spíš byla, jak úplně na konci komentoval Lars, způsobena pětiletou pauzou od poslední návštěvy Metallicy a snahou připomenout se známými peckami. Ať tak nebo tak, jsem pro návrat kapely, koncert si musí skvěle užít i lidi nezažraní jen do metalu, jako já tento.

Metallica, Slipknot, T-Mobile Park Kolbenova, Praha, 1.7.2004

NÁZORY
  • posun (ziki, 07.07.2004 10:34) Reagovat

    Super koncert, taky nejsem metalista, ale Metallica mně oprvdu nadchla. Co se týče toho posunu, tak to není jenom amaterismus , ale diletanství. Jel jsem z Moravy, jako ďábel, po hodinovym čekáním na D1 (bouračka), jsem si byl skoro jistej , že je nestihnu, naštěstí začali v 19:42 - v 19:40 jsem doslova doběhnul na plochu. Ještě, že jsem cestou poslouchal rádio, protože i v novinách byl začátek špatně uveden.
    Posunutím začátku se vůbec nic nevyřešilo, spousta lidí kvůli fotbalu nešla na koncert, přestože už koupili lístky, fanouškové kapely by si zase fotbal odřekli. Neznám nikoho, kdo by změnil jakkoliv své rozhodnutí jít/nejít na základě zmatků se začátkem.
    No a jak jsem to kalil po D1, tak jsem předjížděl rakouský fanoušky, kteří se nic netušící v pohodičce blížili ku Praze...... Museli bejt hodně překvapený, když viděli Metallicu v půlce koncertu a ještě za světla!!!!

  • Koncert se poved..... (jikra, 09.07.2004 21:53) Reagovat

    Musim rict ze ke koncertu nemam vetsich vyhrad.Snad mohli zahrat vice z St.anger nebo neco ve stylu Whiskey in a jar nebo unforgiven,ale jsem spokojen....
    Spis bych se chtel zeptat jestli se treba nechysta DVD nebo aspon zvukova stopa z koncertu?Neco jsem nasel na oficialnich strankach,ale kdybyste o necem konkretnejsim vedeli,dejte vedet....
    Moc dik.


  • metallica (ivan.drahota, 19.07.2004 14:27) Reagovat

    Byl jsem tam již od samého začátku. Jak může někdo tvrdit že Slipknot byli uřvaný. A že to byl kurva dobrej koncert tak stím musim souhlasit. Ale jenom kurva dobrej se mi zdá docela slabí ohodnocení. Jako šílenej fanoušek Metallici si myslím že se to ani ohodnotit nedá! To bylo něco neskutečnýho co METTALLICA předvedla. Kdo tam nebyl nepochopí!!!!

  • metallica (ivan.drahota, 19.07.2004 14:55) Reagovat

    Byl jsem tam ji? od samého zaeátku. Jak mu?e nikdo tvrdit ?e Slipknot byli uovaný. A ?e to byl kurva dobrej koncert tak stím musim souhlasit. Ale jenom kurva dobrej se mi zdá docela slabí ohodnocení. Jako ?ílenej fanou?ek Metallici si myslím ?e se to ani ohodnotit nedá! To bylo nico neskuteenýho co METTALLICA poedvedla. Kdo tam nebyl nepochopí!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Nejvíc nej: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu