shop.musicserver.cz

Krásný večer s rockovou klasikou

Vydáno: 21.11.2003 14:00 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Hardrocková legenda, jedni ze "zakladatelů" žánru, Deep Purple, jsou v České republice jako doma. Při každé své návštěvě dokáží zaplnit halu nemalých rozměrů v pražských Holešovicích a potěšit srdce rockových fanoušků všech generací. O tom, že stejně dobře se jim vedlo i tentokrát, se můžete dočíst v naší reportáži.

Deep Purple - Bananas II
© facebook interpreta
Pražskou T-Mobile arénu navštěvuji u příležitosti různých koncertů poměrně často. V poslední době nebylo zrovna pravidlem, aby již hodinu před oficiálním začátkem produkce bylo velmi zatěžko nalézt slušné místo k sezení a o třicet minut později byla plocha haly zaplněna téměř jednolitým davem. O státním svátku, připomínajícím výročí studentských protestů dvou různých generací, se tak stalo. A generací fanoušků, které halu takto zaplnily, bylo více - od desetiletého hardrockového dorostu až po statné padesátníky.

Večer zahájila česká předkapela Dux, která započala svoje vystoupení velice nezvykle již cca osm minut před osmou hodinou večerní, na kterou byl stanoven začátek koncertu. Jsa tímto nečekaným jevem mírně zaskočen ve frontě na posilující nápoj, mohl jsem plně vychutnat umění Duxu zhruba od poloviny jejich setu. A upřímně řečeno - jsem tomu rád. Ono není hrát hardrock jako hrát hardrock. Můžete mít stejné nástrojové obsazení (kytara, basa, klávesy, bicí) jako vaše vzory, můžete se snažit ohromit tisícihlavý dav posluchačů dlouhými kytarovými sóly, můžete při hraní prožívat (nebo předstírat...?) vysoké nasazení, ale to z vás Deep Purple ani Led Zeppelin prostě neudělá. K tomu je potřeba mít nápady na melodie, mít nápady na aranže a ještě to všechno umět prodat. A to kapele Dux evidentně scházelo. Nezachránila to ani snaha o věrný přednes klasických kousků tohoto žánru, neb zůstalo u snahy. Takovou "Whola Lotta Love" od zmiňovaných Led Zeppelin jsem poznal jen podle textu. Mínění přítomných milých platících pak v jedné pauze mezi písněmi vyjádřil naprosto jednoznačně zvučný hlas z pravé tribuny, zvolavše: "Běž s tím už do h...lu!"

Ovšem nápravy nálady se všichni účastníci dočkali zhruba ve tři čtvrtě na devět. Nejprve se za bouřlivého potlesku usadil za bicí jediný zakládající člen v současné sestavě Deep Purple Ian Paice, aby do rachotu jeho bubnů za pár okamžiků nastoupila celá kapela a spustila naplno svou verzi toho, jak řádný hardrock vypadá. V poměrně rychlém sledu bez zbytečných řečí mezi písněmi (i když na tradiční ujišťování publika, že je skvělé a jedinečné samozřejmě několikrát došlo) se střídaly staré prověřené hity jako "Perfekt Strangers", "Haighway Star" nebo "Strange Woman" s novinkami z aktuálního alba "Bananas", ze kterého bylo možno vychutnat živé verze třeba "Contact Lost" nebo můj osobní tip na hit pro příští léta "I've Got Your Number". Samozřejmě podle očekávání se starší písně těšily podstatně bouřlivějším ohlasům než novinky, ale všichni návštěvníci nové skladby očekávali a počítali s tím, že zaznějí. Jen se po nich zkrátka "pouze" tleskalo, ne jásalo, řvalo, dupalo a nadšeně pohvizdovalo jako po klasických peckách.

Výkony muzikantů byly naprosto bezchybné a plné nefalšovaného nadšení a radosti z hraní. Ian Gillan sice potřeboval pár úvodních písní, než se rozezpíval ke svému obvyklému výkonu, ale to byla jen drobná pižka. Bezchybný zvuk (v T-Mobile aréně není zrovna pravidlem) pak byl jemně podpořen střízlivým světelným doprovodem v barvách převážně duhových s motivem banánů k připomenutí aktuální desky na ploše za kapelou. V okamžiku, kdy byl koncert v nejlepším, přišla tradiční několikaminutová "exhibice" kytaristy Steva Morseho, následovaná svojí klávesovou sestřičkou v podání nového člena skupiny Dona Aireyho. Jeho hra chvílemi i mně, staromilci, dávala zapomenout na Jona Lorda. Pravda, Don nepřinášel nic nového, ale také nepokazil kouzlo téhle letité pohádky. A když v rámci svého exhibičního sóla po vzoru svého předchůdce zanotoval Smetanovu "Vltavu", hala burácela nadšením. No a potom pochopitelně zazněly "Black Night" a úplně na závěr "Smoke On The Water" - konec nebylo možno pojmout jinak. "Child In Time" neslýcháme na koncertech již pár let a nedošlo na ni ani tentokrát (ono to fakt asi není možné s šedesátkou na krku zazpívat), takže jsem postrádal jen "Speed King", což ale byl jenom čistě soukromý povzdech.

Deep Purple opět prokázali, že rockerem není člověk podle věku, ale podle toho, jak umí, zda chce dát do své hudby srdce a s jakou vervou své řinčivé a dunící poselství předává. Kdo zavítal onen pondělní podvečer do T-Mobile arény, neměl určitě důvod ani na vteřinu litovat.

Deep Purple, T-Mobile Aréna, Praha, 17.11.2003

  • Oprava setlistu (Shimmy, 21.11.2003 16:37) Reagovat

    Chtěl bych jen poopravit setlist závěru koncertu - "Black Night" zazněla až na úplný konec, tj. až po "Smoke On The Water" a "Hush". Jinak recenze dobrá.

  • Omluva (Michal Koch, 21.11.2003 17:51) Reagovat

    Velice se omlouvám, nechal jsem se závěrem koncertu poněkud unést a písně jsem omylem při sepisování reportáže prohodil. Děkuji za upozornění.

  • Dux ? Ani suport suportu ! (Sundance, 25.11.2003 09:46) Reagovat

    Velmi rad se s clankem pana Kocha ztotoznim a to ve vsech jeho odstavcich. Parplove zahrali skutecne majstrovsky a kazde dalsi rozpitvavani je zbytecne.Souhlasim i s nazorem na predkapelu. Nedelam si iluze,jak takove vybery asi vypadaji,ale myslim, ze by poradajici agentura mela dat i trochu na kvalitu.Tohle bylo uplne bez invence,naprostej prujem a plagiatem LedZep to absolutne nezvladli.Asi u nas neni moc kapel, ktere by si mohli z muzikantskeho hlediska dovolit hrat pred klenotnikama svetoveho hardrocku,
    ale treba ty Votchi pred Whitesnake v cervnu bylo prekvapko. Melo to vlastni ksicht, jelo to jako blazen, pohoda.
    A hlavne, a tady s M.Kochem naprosto shoduju, platilo tam to, co napsal ve svem poslednim odstavci. Dobra recenze.


  • Skvělý koncert (Petr, 30.11.2003 17:53) Reagovat

    a hlavně skvělý publikum! Mimochodem o jeho nezvyklé úrovni svědčí i to, co udělal bosý Mr. Gillan po úvodní Highway Star - klekl si a několikrát se našemu publiku poklonil! To udělal letos POPRVÉ!!! A navíc - refrén Smoke on the Water zpíván diváky třikrát zasebou taky není obvyklý!!!
    Setlist:
    01. Highway Star
    02. Strange Kind of Woman
    03. Silver Tongue
    04. Knocking At Your Back Door
    05. House Of Pain
    06. Lazy (sólo Ian Gillan)
    07. Bananas
    08. Contact Lost
    ~ sólo Steve Morse
    09. Doing It Tonight
    10. Space Truckin´
    11. I Got Your Number
    12. Well Dressed Guitar
    ~ sólo Don Airey
    13. Perfect Strangers
    14. Smoke On The Water
    přídavky:
    15. Hush (sólo Ian Paice)
    ~ Hit The Road Jack
    16. Black Night (sólo Roger Glover)
    Please, pokud někdo koncert natáčel, ať se mi ozve, nahrávku chci - možnost výměny za RS v Praze!!! Pro sběratele!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Emiliana Torrini - Miss Flower 8/10
Recenze: Emiliana Torrini na "Miss Flower" sbírá zamilované příběhy jako květiny Na "Miss Flower" vypráví Emiliana Torrini znovu objevené příběhy mnoha zamilovaných dvojic. Přistoupila k nim však zcela po svém, s určitou mírou tajuplnosti, ale zároveň neopomenula žádný z milníků, které mohou čekat na... čtěte zde
Vydáno: 01.07.2024 00:00 v sekci Recenze
Ghost - The Future is a Foreign Land 8/10
Audio: Ghost vyslali do světa skladbu "The Future is a Foreign Land", která poprvé zazněla pod titulky filmu "Rite Here Rite Now" O předposledním červnovém víkendu strašili v kinech po celém světě maskovaní Ghost se svým koncertním filmem "Rite Here Rite Now". Ten, kromě povedeného záznamu vystoupení, odhalení nového lídra kapely a několika letmých pohledů... čtěte zde
Vydáno: 30.06.2024 14:29 v sekci Audio / Video | Audio
Lukáš Oravec Orchestra - Big City Moods 8/10
Recenze: Lukáš Oravec Orchestra zve albem "Big City Moods" na projížďku nadčasovým hudebním velkoměstem O síle a vnitřní energii Lukáš Oravec Orchestra netřeba dlouze diskutovat. Přední hráči i aranžéři, koncepční uvažování, svěží přístup k bigbandovému hraní - to jsou základní pilíře tvorby tělesa kolem trumpetisty... čtěte zde
Vydáno: 29.06.2024 18:00 v sekci Recenze
Letní kapela - Problém 8/10
Audio: Písnička "Problém" Letní kapely se zrodila z kafkovských inspirací V době, kdy se Priessnitz uložili k časově neohraničenému spánku a Kafka Band dost možná dojíždí do cílové rovinky, zůstává Jaromíru Švejdíkovi Letní kapela. Projekt se na podzim vrátí s druhou deskou "Jako pes", nyní... čtěte zde
Vydáno: 29.06.2024 08:30 v sekci Audio / Video | Audio
Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet - Our Stories 8/10
Recenze: Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet vypráví na "Our Stories" barvitě a strhujícím způsobem Když se střetnou dvě svébytné energie, vznikne nová kvalita. Platí to i v hudbě. Příkladem budiž před pěti lety vydané album "Journeys" od souboru Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet. Nyní se formace vrací s deskou "Our Stories",... čtěte zde
Vydáno: 28.06.2024 09:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Deep Purple chytají v songu "Pictures of You" nový vibe (10.06.2024 14:38)
- Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci (02.05.2024 13:00)
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Dvoudenní Slavkov Open přiveze Deep Purple a Hollywood Vampires (24.11.2022 09:28)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Video: Gangsteři Deep Purple se v klipu "Oh Well" vydávají na poslední akci (14.11.2021 17:44)
- Deep Purple připravili album coververzí (08.10.2021 17:13)

ALBUM TÝDNE 27/2024

Emiliana Torrini
Miss Flower

Na "Miss Flower" vypráví Emiliana Torrini znovu objevené příběhy mnoha zamilovaných dvojic. Přistoupila k nim však zcela po svém, s určitou mírou tajuplnosti, ale zároveň neopomenula žádný z milníků, které mohou čekat na společné cestě. Album vás uhrane svým komorním pojetím emocí a temperamentem.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 01.07.
Pet Shop Boys (UK) (O2 Universum, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Taylor Swift mp3.com Dua Lipa Ella Henderson Billie Eilish Queen Pet Shop Boys Mirai Blur Artemas Adam Lambert Brian May Avril Lavigne Lucie Vondráčková Ava Max Marc Rebillet
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe