shop.musicserver.cz
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024

Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz

Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tereza Slowiková / iReport.cz

Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající ženskou verzi Soft Play, pět minut po deváté už ale diváci přivítali svou favoritku.

Live: Fletcher

support: Arxx
místo: SaSaZu, Praha
datum: 22. dubna 2024
setlist: Maybe I Am, Sting, Serial Heartbreaker, Attached To You, Pretending, Ego Talking, Shh...Don't Say It, If I Hated You, Girls Girls Girls, Guess We Lied..., Bitter, Joyride, Sex (With My Ex), All Love, Undrunk, Lead Me On, Eras Of Us, Antidote, Doing Better, Becky's So Hot

Ještě než přišla na pódium vyprodaného a od pohovek vyprázdněného SaSaZu, uvítala ji nahrávka "Carrie" od švédských Europe, což nebyla náhoda. Fletcher se totiž vlastním jménem jmenuje Cari Elise Fletcher. Dnes už třicetiletá zpěvačka začala svou kariéru v první sérii amerického X Factoru v roce 2011, kdy ji Simon Cowell přidal s dalšími třemi děvčaty do skupiny Lakoda Rayne. Ta se samozřejmě záhy po vypadnutí ze soutěže rozpadla.

Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
© Tereza Slowiková / iReport.cz
Mýlil se tedy světoznámý porotce? Měl ji nechat projít dál jako sólistku? Možná ano, možná by to v soutěži dotáhla o pár kol dál. Nebo taky ne a vypadla by stejně brzy. Jeho důvody lze ale chápat - častokrát se mu v minulosti osvědčilo, že když dal dohromady více dobře vypadajících, ale průměrně zpívajících lidí, zafungovalo to. Ostatně o One Direction, Little Mix nebo Fifth Harmony už jste někdy slyšeli, nebo ne?

Netřeba si ale nic nalhávat, Fletcher nemá nikterak výjimečný rozsah nebo barvu hlasu. V soutěži postavené mimo jiné právě na vokálních kvalitách by se proto sama až do finále asi nedostala. Přinejmenším je však příjemným zjištěním, že v pražském klubu zpívala naživo, byť ji kromě čtyřčlenné kapely jistil tu a tam i half-playback.

A také to bylo výrazně lepší, než když dcera majitele autosalonů a letušky před rokem ve Vídni předskakovala loučícím se Panic! At The Disco. Ti jí tehdy tak trochu vynahradili covidem zrušené turné s Niallem Horanem. Ačkoliv byl její set v rakouské metropoli logicky o zhruba polovinu kratší, songy začaly splývat poměrně brzy. Památný koncert proto neodehrála, tím spíš, že ji špičkový a naprosto geniální výkon Brandona Urieho a jeho smečky zadupal do země. To by ale zpěvák s rozsahem čtyř oktáv udělal skoro každému.

Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
© Tereza Slowiková / iReport.cz
Do Prahy ovšem Fletcher přivezla i své sotva měsíc staré druhé album "In Search Of The Antidote", a tak už její materiál tolik nesplýval, byť jde pořád o vesměs jen lehce nadprůměrný pop. Dokonce došlo i na silné momenty, například ve čtvrtém kousku "Attached To You" a pátém "Pretending" s refrény silnými jako hovado (© Horkýže Slíže) se rodačka z New Jersey doprovodila i na elektrickou kytaru a zaplněné SaSaZu skákalo do rytmu jako jeden muž.

Celkově bylo skvělé sledovat vřelou atmosféru - publikum z naprosté většiny tvořily zhruba dvacetileté slečny. Jelikož znaly všechny texty nazpaměť, mohla na ně Fletcher zamířit mikrofonem opravdu často. "Na mém koncertě mám dvě pravidla. Za prvé: Můžete být, kým chcete, a dělat, co se vám líbí - zpívat, brečet, skákat nebo klidně o*ukat někoho na hajzlu, když budete chtít! A za druhé: Křičte každý text, co nejvíc můžete!" burácela interpretka v o několik čísel větší kožené bundě. Sundala ji až při skladbě "Ego Talking", což jí vyneslo další nálož nadšeného pískotu.

Američanka příliš nevyužila možnosti si s publikem popovídat a blíže mu představit konkrétní skladby, naopak mnohdy ani nepoděkovala a už hnala k dalšímu songu. Uspěchanost jí ale patrně příliš nepomohla, když i tak z dvaadvacetipoložkového setlistu zmizelo jindy běžně hrané duo "Suckerpunch" a "Better Version". I přesto se jí ale povedlo na diváky napojit, třeba když vzala do ruky kameru a natáčela je. Nebo když se rozhodla v závěru vystoupení přečíst si pořádně některé z desítek cedulí, které fanoušci celou dobu urputně drželi nad hlavou.

Mezi opakujícími se žádostmi o kresbu pro budoucí tetování, duhovými vlajkami na podporu LGBTQ+ komunity nebo hlášením o tom, že se na koncert kdosi vydal až ze Španělska, nechyběly ani vtipné zprávy typu, že podlaha pod majitelkou cedule je mokrá nebo že ve VIP sekci se koná Pornhub casting. Pobavily také cedule "Cari, proč jsi na naše rande přitáhla tolik lidí?" nebo "Cari, řekni: 'Kozy'", což zpěvačka ráda hned několikrát splnila. A když už se zdálo, že cedulím odzvonilo, o pár chvil později se ještě při "Antidote" objevily desítky stejně vypadajících papírů hlásících "We feel like ourselves with you", což interpretku přece jen trochu dojalo.

Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
© Tereza Slowiková / iReport.cz
Jen škoda, že si někdejší hráčka volejbalu a absolventka univerzity v New Yorku nedala trochu víc práce s projekcemi, protože to, s čím přijela do Prahy, byla naprostá hrůza. To už ani nejde nazvat jako abstraktní znaky, ale jen jako úplnou zoufalost. Navíc se projekce i podivně vypínaly, třeba opakující se záběry líbajících se dívek se proto při už zmíněné "Pretending" objevovaly jen v refrénech, po zbytek písně ale byly vypnuté. Windows Media Player z roku 2003 by jí udělal větší parádu než ty podivné obrazce, které si dovezla. Proto je dobře, že to za ni fanoušci vzali. Díky všem těm vzkazům byl aspoň důvod se dívat spíše na ně.

Nakonec se jednalo o dobrý koncert a dojmy z něj jsou zhruba stejně pozitivní, jako když na tomtéž místě vystupovala o pár týdnů dříve s podobnou hudbou Madison Beer. Těžko se ale zbavit srovnání s rovněž podobně se prezentující a o něco déle vystupující Demi Lovato. Na tu zatím Fletcher nestačí ani hlasově, ani co do počtu hitů. Její český koncert ale stále zůstává jen v říši snů, nezbývá proto než se spokojit s tím, co je. A ani to není úplně marné.

P.S.: Majitelé klubu by se do budoucna mohli zamyslet nad tím, jak naloží s vozíčkáři. Mladík, který na koncert vyrazil s doprovodem, byl nucen sledovat ho z plošiny až u baru, kde měl nejen horší zvuk, ale přes dav lidí toho, chudák, ani moc neviděl. Korunu tomu pak nasadil zdejší sekuriťák, který mu svou vysokou postavou, potetovanou hlavou a širokými rameny zabránil vidět alespoň to málo - a do konce vystoupení se ze svého místa nehnul. Kdyby byl co k čemu a spolu se svalnatými kolegy vynesli tohoto návštěvníka nahoru na balkón, určitě by si chlapec koncert vychutnal lépe.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Madison Beer si vás novinkou "Make You Mine" obtočí kolem prstu. I kdybyste nechtěli (27.04.2024 13:25)
- Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla (18.04.2024 16:00)
- Video: Skončíme nakonec spolu? Fletcher natočila k "Pretending" žhavý videoklip (04.04.2024 09:27)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Fletcher za pár dnů vydá novinku "In Search Of The Antidote" (20.03.2024 15:39)
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)
- Niall Horan vydá v dubnu reedici alba "The Show". Přidá živé nahrávky i duet s Johnem Legendem (15.03.2024 15:12)
- Naživo: Nemocná Madison Beer byla v Praze okouzlující, slyšet ji ale příliš nebylo (11.03.2024 12:43)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Dojemně protančit svůj coming out, popová ikona Fletcher se objeví v Praze (18.10.2023 18:28)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Taylor Swift Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu