shop.musicserver.cz
girl in red - I'm Doing It Again Baby!

girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím

Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze - Robin Sedlmaierů | foto: Fource PR

girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a nepodbízivou hudbou podařilo oslovit nejen mladé queer posluchače.

9/10

girl in red - I'm Doing It Again Baby!

Vydáno: 12.4.2024
Celkový čas: 27:56

Skladby: I'm Back, DOING IT AGAIN BABY, Too Much, Phantom Pain, You Need Me Now?, A Night To Remember, Pick Me, Ugly Side, New Love, ★★★★★

Vydavatel: Columbia Records

Už pár let platí girl in red za velkou naději alternativního popu. Z poslechu albové novinky "I'm Doing It Again Baby!" je jasné, že tato očekávání začíná naplňovat. Díky přednostem, jako jsou chytlavá hudba, příjemný hlas a upřímné zpovědi, vám její písničky v hlavě zůstanou ještě dlouho po doznění - jak smutnější kousky, tak i ty dravější. Na konci tracklistu budete mít pocit, že se vám svěřila s nějakým tajemstvím.

Autentické texty k Marii Ulven Ringheim patřily už od začátků její kariéry, tentokrát ale vynikají silněji než kdy dřív. Hned v otvíráku "I'm Back" je jasné, že si zpěvačka na nic nehraje. Na květinové louce zpívá věrohodně o návratu do hudební branže i k radostem života, které postrádala.

Tematicky se hezky doplňují "Too Much" a "You Need Me Now". První jmenovaná nám poskytne energickou melodii s trochu temnějším příběhem o tom, že bychom kvůli vztahům neměli ztratit naše vlastní já, protože ne vždy to za to stojí. V dalším kousku se k tomu pak přidává o něco drsnější a naštvanější atmosféra, se kterou napomáhá Sabrina Carpenter. Zpráva však zůstává stejná: zkrátka ne každý si vás zaslouží.

"Vždycky mi říkali, že jsem 'too much'," říká zpěvačka a dodává: "Až když jsem se se stejným pocitem setkala ve svých vztazích, uvědomila jsem si, jak moc mě vlastně bolí, že se nikdy necítím plně přijímaná taková, jaká jsem. Stejně tak si myslím, že kulturně mají lidé tendenci být příliš chladní na to, aby se bavili nebo projevovali opravdové vzrušení a emoce, a já už jsem z téhle fasády unavená."

Na melancholickou notu hraje "Pick Me" s melodickým podkresem na klavír. Ten krásně zvýrazňuje autorčin hlas, se kterým si v této skladbě nebojí hrát - působí tady až magicky. Dostáváme téma nešťastných vztahů a toho, že si girl in red přeje, aby nebyla jen třetím kolem u vozu, ale vždy první volbou. S "Pick Me" přichází pomalá klasika, na jaké jsme od sympatické umělkyně zvyklí: přesně takovými si fanoušky získala.

girl in red v Česku

Marie u nás měla vystoupit už v květnu 2022 v MeetFactory, nakonec jsme se koncertu ale kvůli potížím s hlasivkami, které ji postihly, nedočkali. Teď už je v nejlepší formě a 23. září 2024 zazpívá ve Foru Karlín. Vstupenky na její českou premiéru koupíte tady.

Za zmínku stojí určitě ještě "Ugly Side", v níž se drze přiznává k tomu, že i ona má občas špatné dny a ne vždy se jí daří vystupovat vůči ostatním mile a příjemně. Každý je totiž občas na pár facek, včetně celebrit. Navíc se jí tuto zprávu povedlo předat zábavnou formou, která na první poslech baví.

Celek zakončuje jednohubka ve formě minutu a půl dlouhé a energické "★★★★★". Z ní mám asi nejrozporuplnější pocity. Není špatná, má rychlejší rytmus, ale z desky mě oslovila asi nejméně.

girl in red nezklamala a dokázala nám, že je opravdu zpátky - a jede na plný plyn. Fanouškům starší tvorby možná bude chybět početnější zastoupení pomalejších, depresivních kousků, ale ani ty úplně neopomněla. Energičtějším přístupem si otevřela dveře do srdcí dalších mainstreamových posluchačů a zároveň se jí podařilo uchovat si svoje osobité kouzlo. Jen škoda že stopáž nepřekročila ani půl hodiny.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tohle "Espresso" jen tak nevystydne: Sabrina Carpenter nahrála žhavého aspiranta na hit nadcházejícího léta (22.04.2024 14:26)
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Audio: girl in red si do "You Need Me Now?" pozvala Sabrinu Carpenter (26.03.2024 18:37)
- Audio: girl in red to dělá znovu, bejby. A je to paráda (19.03.2024 16:44)
- Znovu a jako by to bylo poprvé: girl in red přijede do Prahy s novým albem (08.03.2024 14:36)
- Video: girl in red se v "Too Much" vydala do divadla a probodla si srdce (14.02.2024 09:37)
- Naživo: Billie Eilish na Szigetu švindlovala. Šestý a finální den mohl být mnohem lepší (28.08.2023 17:35)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)
- Publicistika: Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout (30.01.2023 15:15)
- Video: girl in red v "October Passed Me By" zamířila do budoucnosti (30.10.2022 08:55)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu