shop.musicserver.cz
Josef Sedloň - Hledáme možnosti, jak festival Spectaculare posunout dále

Josef Sedloň - Hledáme možnosti, jak festival Spectaculare posunout dále

Vydáno: 12.03.2024 16:00 v sekci Rozhovory - Spolupracovník redakce | foto: Josef Sedloň

Festival Spectaculare letošním ročníkem načíná už jedenáctou sezónu. Jeho hlavním hybatelem stále je Josef Sedloň, jehož jsme se zeptali nejen na to, koho si on letos nenechá ujít, ale třeba i na to, jak jeho DJské ponocování zvládá jeho rodina.

Je více než týden po zahájení 11. ročníku festivalu Spectaculare. Jak se dnes cítíš?

Jsem rád, že festival se úspěšně rozjel, momentálně ležím doma s nemocí, doufám, že budu brzy zdráv, abych mohl být u dalšího nabitého týdne. Ve středu 13. března máme vernisáž výstavy v Portheimce, ve čtvrtek krásný koncert Svaneborg Kardyb v Akropoli a pátek klubovku Rome In Reverse a Sieren v Kasárnách Karlín. U žádné akce nechci chybět.

Podle fotek ze zahájení to vypadá, že se otvíračka festivalu v kostele sv. Šimona a Judy povedla. Vyprodat ambientní koncert považujeme za úspěch. Je to tak?

Je to tak, mám velkou radost, je to nejúspěšnější ambientní akce od počátku, kdy jsem tento hudební žánr začal dělat. Po patnácti letech jsme se navrátili do tohoto prostoru, kde zde byla akce Music Infinity Meets Virtues s Mathiasem Grassowem a Alio Die. Je skvělé, že si ambient nachází v Praze tak početné publikum.

Festival Spectaculare 2024

Jedenáctý ročník festivalu kurátorovaný Josefem Sedloňem letos představuje postupně šestnáct multižánrových akcí zahrnujících koncerty od ambientu přes moderní jazz fusion, live elektroniku s přesahy do experimentu až po epická vizuální představení. Koncerty doplňují workshopy, výstava a filmové projekce. Festival se rozprostírá na mnoha místech metropole od Paláce Akropolis přes Kasárna Karlín, eklektickou Rajskou Zahradu Gabriel Loci až po Galerii Portheimka či Bio Oko. Program poběží až do 28. března, vstupenky jsou v prodeji přes Goout.

Festival Spectaculare zahájil druhou dekádu. Máte plány, kam se má v následujících letech posunout?

Plány by byly, ale bohužel finanční podpora z grantů byla tento rok opět nižší než loni, a tak zůstáváme spíš u menších, ale kvalitních jmen současné alternativy a hledáme další možnosti, jak festival posunout dále. V příštím roce bychom chtěli přidat další audiovizuální formát, ale to si necháme jako překvapení. Smysl festivalu zůstává nezměněn - nabídnout širokou škálu hudebních audiovizuálních akcí na různých místech po Praze.

Na zahájení jsme viděli velmi minimalistickou, ale sugestivní laser show. Je to něco, co budeme na Spectaculare vídat častěji?

Každá akce je připravena vždy originálně na míru postoru a umělce, a to ve spolupráci s předními visualisty. Konkrétně tato akce vznikla spojením vizuálů zahraničních hudebníků a domácího Lazer Hazer. Můžu potvrdit, že každý z následujících večerů bude mít vždy svůj specifický light design.

Tento rok jste zamířili do netradičních prostor, kde jsme Spectaculare ještě neviděli, například Fuchs2 nebo Kasárna Karlín. Znamená to návrat do klubů?

Každý rok vybíráme prostory, které nám sedí ke konkrétní hudební akci s ohledem i na kapacitu, vhodnost k danému interpretovi či také finanční dostupnost. Zároveň se vždy snažíme přidat nové specifické venues, aby měli návštěvníci nové zážitky. Někdy to bohužel na poslední chvíli nevyjde, ale to nás nezastaví a snažíme se dál.

Josef Sedloň
© Alžběta Kopecká
Ví se o tobě, že jsi noční tvor. Zároveň máš mnoho denních povinností v rádiích, hraješ po klubech a doma máš mladou rodinu. Dá se to zvládat?

Dá se to zvládnout. Je ale pravda, že je to velmi náročné, ale díky své úžasné ženě to vše zatím klape.

Co ti žena říká, když odjíždíš už poněkolikáté v týdnu hrát do klubu?

Ať si to užiju a vrátím se domů v pořádku. Noční jízdy do Čerčan jsou totiž náročné. Někdy to samozřejmě není zrovna ideální, když jsou děti nemocné, ale jak jsem říkal, je skvělá.

Kde jsi nabíral inspiraci pro booking letošního ročníku?

Inspirace přichází celý rok, někdy i roky, Na některé umělce jsem si musel počkat, až pojedou turné, jiní zase jedou turné a hodí se mi do dramaturgie, takže vždy je to souhra různých okolností.

Které umělce bychom podle tebe letos neměli minout?

Za sebe můžu říct, že žádného, ale osobně se těším na sobotu v Bike Jesus, kde se zde v premiéře představí dva live acty z UK, DJ Counselling a Tom VR. Nebo třeba 14. března v Paláci Akropolis dánské duo Svaneborg Kardyb s Conic Rose.

Poslední dotaz - co budeš dělat 29. března, kdy máš zároveň klavírní koncert Piano Day a Music Infinity v Akropoli?

Nejraději bych se rozdvojil, ale vzhledem k tomu, že Bohren & Der Club of Gore jsem viděl už třikrát, dám asi přednost klavíristce Alexandře Hammilton-Ayres, kterou si na svém labelu LEITER hýčká Nils Frahm.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Spectaculare vrcholí - přijíždějí Mammal Hands, Sylvain Chauveau, proběhne Piano Day (20.03.2024 19:39)
- Vernisáž Spectaculare Art Show proběhne už tuto středu v Portheimce (13.03.2024 12:19)
- Britská skladatelka Alexandra Hamilton-Ayres vystoupí na Spectaculare v rámci celosvětové akce Piano Day (29.02.2024 10:11)
- Fotogalerie: Festival Spectaculare zahájili Loscil & Lawrence English (28.02.2024 10:29)
- Rome in Reverse a Sieren přivezou na Spectaculare zasněné techno pro introverty (27.02.2024 14:51)
- Duchové acid budoucnosti Clark a Holy Other ovládnou Fuchs2 (22.02.2024 19:37)
- Festival Spectaculare přináší kompletní program jedenáctého ročníku - od ambientu přes nu jazz až po londýnskou elektroniku (19.02.2024 15:56)
- Spectaculare přiváží dánské jazzové dobrodruhy Svaneborg Kardyb a berlínské jazz-fusion Conic Rose (15.02.2024 07:05)
- Do Prahy se vrátí Mammal Hands. Ukazují, jak může jazz zmutovat v rave (09.02.2024 15:27)
- Vzduch má barvy: Loscil a Lawrence English zahájí festival Spectaculare (02.02.2024 12:24)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu