shop.musicserver.cz
Declan McKenna - What Happened to the Beach

Declan McKenna na desce "What Happened to the Beach" laškuje s psychedelií a pořádnou dávkou empatie

Vydáno: 26.02.2024 08:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Riley Donahue

Od vítězství v soutěži Glastonbury Emerging Talent v pouhých 15 letech prošel anglický písničkář Declan McKenna dlouhou cestou. Zaujal už jeho debut "What Do You Think About the Car?", ze kterého pochází hit "Brazil". Po druhé řadovce "Zeros" letos začátkem února vyšla další, "What Happened to the Beach".

8/10

Declan McKenna - What Happened to the Beach

Vydáno: 9.2.2024
Celkový čas: 39:35

Skladby: WOBBLE, Elevator Hum, I Write The News, Sympathy, Mulholland's Dinner and Wine, Breath of Light, Nothing Works, The Phantom Buzz (Kick In), Honest Test, Mezzanine, It's an Act, 4 More Years .

Vydavatel: Sony Music Entertainment UK Limited

Při psaní svého třetího alba se Declan McKenna vydal do Los Angeles a Brightonu. To se odráží ve stále bezstarostnějším sentimentu, který prostupuje texty jednotlivých songů. Mladý písničkář prozkoumává slávu a také pády a vzestupy kreativity.

Obal, na němž muzikant skenuje svěží, zelené pole detektorem kovů, odpovídá jeho podivně bujaré umělecké osobnosti, kterou nechává plně vyniknout i ve svých videoklipech. Schválně, kolik z vás by přišlo s nápadem, jako je tančící náměsíčník, který účinkuje ve videoklipu "Nothing Works"?

Declana definuje jasnější, exotičtější paleta. Jsou tu cítit mnohé vlivy současných britských skupin, které se vydaly na cestu k podobnému zvuku navzdory normě. Dokonale je to slyšet ve skladbách jako "The Phantom Buzz (Kick In)" nebo "Honest Test", které můžou připomenout třeba slavné Arctic Monkeys.

Při vyslovení názvu "Mezzanine" se mnohým zřejmě vybaví populární deska od triphopových Massive Attack. V tomto případě jde ale o inspiraci tvorbou rockové kapely Bombay Bicycle Club a žádný trip hop zde rozhodně nečekejte. Navíc, dovedl by si někdo představit McKennu, jak laškuje právě s tímhle hudebním žánrem? Hádám, že ne.

Ale vezměme věci pěkně od začátku. Úvodní "Wobble" je důkazem skvělého vokálního projevu mladého Angličana. Je víc než zřejmé, že autor se pokouší o nový a psychedeličtější styl. A to mu poměrně svědčí.

Krom Arctic Monkeys a Bombay Bicycle Club ho inspirovali i The Beatles. Který muzikant by se ale nenechal slavnými Brouky ovlivnit? Ony bítlsácké vajbs jsou poměrně zřetelně slyšet ve svižném, povznášejícím a optimistickém kousku "Sympathy". Ten staví na blažených dechových a klavírních akordech a je hudebním ztělesněním uvolnění zábran.

"Mulholland Dinner and Wine" je pak pro změnu jízda, která posluchače přenese do oněch zamlžených ulic LA, které ji ovlivnily. Lednový singl je "takový podivný, pokřivený příběh o kreslené zločinecké dvojici a původ názvu je inspirován snímkem 'Mulholland Drive'," prozradil sám hudebník.

Declan McKenna znovu vystoupí v Praze

Populární anglický zpěvák Declan McKenna se po čase připomene i českému publiku. V sobotu 27. dubna 2024 ve 20:00 vystoupí v pražském SaSaZu.

"The Phantom Buzz (Kick In)" se honí za vzrušujícím opojením, které je v rozporu s přízemností, o niž bychom měli usilovat. Krásné a strašidelné tóny předposledního zářezu "It's an Act" detailně popisují bolestnou zkušenost, když sledujeme, jak milovaná osoba přijímá zklamání a smiřuje se se zlomeným srdcem.

Kolekci uzavírá minimalistická záležitost "4 More Years". Její text tvoří pouze opakující se fráze "four more years" ve sloce a outru. Význam tohoto verše je sice velice otevřený, ale mohl by naznačovat komentář k politickým nebo společenským tématům.

Toto ohromně ambiciózní, a přesto překvapivě zdrženlivé dílo je jakousi osobní inspekcí autorova současného života. Politiku tentokrát nechává stranou a opouští velkolepost, aby se na chvíli zamyslel sám nad sebou. Během této cesty talentovaný Brit obdarovává posluchače dávkou empatie, jež člověka nutí k opakovanému poslechu. A pokaždé zde objeví něco nového.

Na "What Happened to the Beach" se najde pár silných okamžiků i několik těch slabších. Declan se zde zoufale snaží vymanit ze škatulky, která mu byla na začátku kariéry přidělena, a zní zde sebejistěji, čehož je důkazem také jeho experimentování. Debut "What Do You Think About the Car?" byl sice přece jen o malinko lepší, ale ani tak se vůbec nejedná o marný počin.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Audio: Declan McKenna se inspiroval Davidem Lynchem a uvádí uvolněný indie song "Mulholland’s Dinner And Wine" (24.01.2024 15:56)
- Být sám sebou a dobře se u toho bavit: Declan McKenna se vrací do Prahy (24.10.2023 19:53)
- Video: Declan McKenna je ve videoklipu "Nothing Works" roztančeným náměsíčníkem (16.10.2023 12:06)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Audio: "Rapture" Declana McKenny je prostě chytlavá hitovka (07.09.2020 14:38)
- Declan McKenna vystoupí v Praze, rok 2021 bude patřit i přesunutým koncertům Aviho Kaplana, Coeur de Pirate a Kensington (20.07.2020 10:08)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours přes skla objektivů (20.07.2018 13:59)
- Nové desky 29/2017 (26.07.2017 06:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu