Be4eight při své pražské premiéře zbarvili Kasárna Karlín do hudby mnoha odstínů

19.12.2023 13:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Jacob Carl Růzička

Koncertní sezóna se chýlí ke konci - zahraničních vystoupení je v plánu do konce roku už minimum, ta velká česká moc radosti rovněž nepřinášejí. V klubech se ale ledacos pozornosti hodného ještě skrývá. Třeba nedělní nenápadná pražská premiéra Be4eight v Kasárnách Karlín.

Live: Be4eight

místo: Kasárna Karlín, Praha
datum: 17. prosinec 2023
setlist:The beginning, Dreamseller, Bridge of Moods, Ergen Deda, Baby (ft. Bariel, Matěj Diviš), Maasai (ft. Bariel, Matěj Diviš), Someone new (ft. Matěj Diviš), Revelation, Zelený víneček (ft. Vladimír Václavek), Kapitán (ft. Vladimír Václavek), Little one, Přídavek: In your eyes (ft. Vladimír Václavek, Bariel, Matěj Diviš)
Úvodní fotografie je pouze ilustrační, pochází z oficiálních promo materiálů skupiny - na koncertě jsme neměli fotografa.

Plakát inzerující koncert na vratech karlínských Kasáren - mimochodem, ten prostor roste skutečně do krásy, dobře pracuje se svým geniem loci a stává se jedním z nejoriginálnějších míst v metropoli, kam vyrazit za kulturou - hlásal "jazz / ambient". Asi bych při popisu tvorby Be4eight nebyl tak stručný, z obou žánrů totiž s gustem vykračuje.

Projekt Be4eight, to je dílo kanadsko-českého muzikanta Jacoba Carla Růžičky, který si neklade žánrová omezení. Jistě, ten jazzový rámec tu je, jsou tu i ty ambientní plochy. Do celkového výrazu je ale nutné přimíchat i špetku rocku, výletů do světa lidovek i hutnější elektroniku.

Letošní deska "11×13", svým způsobem dlouho připravovaný a nakonec splněný sen lídra, převážně bubeníka, je navíc plná hostů. Rez Abbasi, Iva Bittová, Vladimír Václavek, Arve Henrikesen, Oldřich Janota - ti všichni dali albu část své hudební duše a přispěli k jeho neotřelosti.

Jak tohle převést do živé podoby? Obtížně, nicméně první pražský koncert Be4eight se s tímto problémem vyrovnal se ctí. A i na ty hosty nakonec došlo.

Růžičkova muzika umí hladit i rvát. V Kasárnách rvala hlavně ve chvíli, kdy promluvil moog obsluhovaný producentem Barielem. V tomto okamžiku byl zvuk, jinak tak akorát vyrovnaný a dávající prostor všem detailům, až moc drtivě basový. Budiž to ale jediná výtka k celému vystoupení, od teď se bude jen chválit. Živá sestava Be4eight, to je kromě Růžičky za bicími a samply též kytarista (a konferenciér večera) Vratislav Zochr, basák Ladislav Garaja a Tomáš Staněk, klidný klávesák a divoký saxofonista.

Na pódiu znějí Be4eight o něco hutněji než na deskách, přesto se jim daří posluchače snivě unášet do svých barevných melodických krajin. Ať už hypnoticky mámí, jako v písni "Zelený víneček" (byť bez éterického hlasu Ivy Bittové, ale s kytarou Vladimíra Václavka), kouzlí s naživo mnohem výraznějšími vokály v úpravě bulharské lidové "Ergen Deda", nebo berou do jazzového klubu v "Someone New", kdy zazářil další host, perkusionista Matěj Diviš.

Finále otevřela dunajovská reminiscence "Kapitán", na ni navázala progovými riffy nasycená "Little One" a mocný přídavek "In Your Eyes" se všemi hosty na scéně.

Be4eight měli bohužel v sále Kasáren nezaslouženě málo lidí. A to byl prostor ještě závěsem zmenšený. Ne že by to kapele nějak vadilo, hodinu a čtvrt dlouhý set odehrála, jako kdyby bylo plno. Živé provedení přidává muzice další problém: není to, zejména atmosférou, úplně totéž jako na albech. Skupina je ve své live podobě podstatně živelnější, autorská vize Jacoba Carla Růžičky se v podstatě spolu s ním a jeho bicí baterií stahuje do pozadí a nechává rozkvést individualitám, které s ním jeviště sdílejí.

To bylo i na letošní desce, jenže jinak - tam byli hosté podstatným doplněním chuti. Tady máme tu čest se členy provázané kapely, z nichž je cítit radost ze společného hraní a přetváření materiálu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY