shop.musicserver.cz
Plain White T's - Plain White T's

Plain White T's na eponymní desce zkoumají témata vlastní identity a lásky. Nové fanoušky ale asi nezískají

Vydáno: 19.12.2023 08:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Colin Lane

Kapela Plain White T's se u nás proslavila hitem "Hey There Delilah", který se pevně zakořenil ve vzpomínkách každého z nás. A zatímco někteří tuhle píseň nesnášeli, jiní ve tvorbě těchto Američanů našli svou krevní skupinu. Ti nyní po pěti letech přicházejí s devátou studiovkou "Plain White T's".

6/10

Plain White T's - Plain White T's

Vydáno: 17.11.2023
Celkový čas: 40:05

Skladby: Young Tonight, Would You Even, You Plus Me, Fired Up, A Little Less Alone, L-O-V-E, Someone’s Out There Waiting, Girl From Pasadena, Happy, Red Flags, Love Keeps Growing, Feeling (More Like) Myself, Spaghetti Tattoo.

Vydavatel: Fearless Records

Formaci Plain White T's v roce 1997 založili čtyři kamarádi a hudebníci ze střední školy. Tehdy by málokdo uvěřil tomu, že se na scéně udrží tak dlouho a že v roce 2023 vydá svou další desku. Čtveřice, tehdy tvořená z Toma Higgensona, Davea Tiria, Kena Fletchera a Stevea Masteho, se však svého snu nehodlala jen tak vzdát. A z kapely, která hrála v menších undergroundových klubech, se stal band, jehož muzika se dostala do povědomí i zaoceánských příznivců.

V průběhu času došlo v sestavě ke škatulatům - v roce 2003 ji opustil Fletcher a dvě léta nato Mast. Nahradili je Tim Lopez a Mike Retondo. V tomto období se k Plain White T's přidal také nový bubeník De'Mar Hamilton. Za bicími nahradil Tiria, jenž přešel ke kytaře.

V roce 2005 vyšla kvartetu první studiovka "All That We Needed", ze které pochází již zmiňovaný song "Hey There Delilah". Nyní se ale posuňme o osmnáct let dopředu. Během nich pánové posbírali několik nominací a stále se drží svého žánru, který nejlépe umějí. Zatímco spousta kapel se rozhodla experimentovat s různými styly, bílá trička se rozhodla zůstat u poctivého alternativního rocku.

Album "Plain White T's" se zabývá tématy zamilovanosti a rozchodů a pocitu pohodlí ve vlastní kůži. Třináctka skladeb tak zůstává věrná kořenům kapely a vyznačuje se melodickými kytarovými akordy a optimistickými bicími.

Vydání kompletu předcházel song "Red Flags", který je vzpomínkou na někoho, koho jste kdysi milovali. Tato melancholická píseň zkoumá problémy s důvěrou, které se vyvinuly v romantickém vztahu. Skupina v ní poukazuje na štěstí, které v někom najdete, a pak bolest, když si uvědomíte, že vám ten člověk není zcela oddaný. Text odráží obtížnost přijetí takzvaných red flags a přiznání si, že daná osoba pro vás není ta pravá.

Přestože polovina skladeb na albu zobrazuje negativní zkušenosti se vztahy, Plain White T's se věnují i hřejivé stránce zamilovanosti - třeba v "L-O-V-E" popisují věci, které člověk cítí a kterých si všímá na lidech, které miluje.

Kromě lásky zde rezonuje rovněž téma sebepřijetí. Rockeři znovu objevují svou identitu a přijímají sami sebe takové, jací jsou. Například ve "Fired Up" se sebevědomě přiznávají, že se opravdu cítí dobře. Ve světle neustálého srovnávání a společenského tlaku, a to jak v reálném životě, tak na sociálních sítích, můžou verše tohoto songu pomoci těm, kteří se sebepřijetím mají potíže.

Velmi pozoruhodným číslem je také "Girl From Pasadena". Nejenže nese chytrý název s jemnou narážkou na hudbu, která tu byla předtím, ale je to opravdu skvělá skladba. Higgenson na ní dělá to, co mu zkrátka jde: zpívá o tom, že nikdy nechce opustit dotyčnou osobu. Jeho krásné melodie páruje smyčcová sekce, která je prostě ohromující.

Kolekci stylově uzavírají dvě skvělé skladby: ve "Feeling (More Like) Myself" Plain White T's znovu narážejí na přijetí sebe sama, "Spaghetti Tattoo" je uderná, špagetová záležitost, ideální na samotný konec.

Byť se na základě předchozích odstavců může tohle album zdát jako něco, co člověk musí slyšet, ve skutečnosti potěší asi jen opravdové fanoušky této čtveřice. Jak bylo již zmíněno na začátku, muzikanti se rozhodli sice zůstat u svého žánru, ale - není to trochu škoda? Snad by trocha toho experimentování neuškodila. "Plain White T's" totiž ve finále působí poměrně utahaným dojmem a pro někoho může být ztrátou času. No, snad si příště (pokud nějaké bude) povede tento čtyřlístek o něco lépe.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Video: Plain White T's se v chytlavém jamu "Fired Up", který se objeví na listopadové desce, probouzejí po kocovině (31.10.2023 16:26)
- Nové desky 34/2018 - od Alice In Chains přes Jain po Plain White T's (28.08.2018 20:50)
- Naživo: Novarock 2011: hvězdný festival pro otrlé (17.06.2011 20:16)
- Video: Plain White T's - Boomerang (21.04.2011 19:03)
- Nové desky pro 49. týden (05.12.2010 05:00)
- Recenze: Soundtrack k příjemnému dni (21.11.2008 05:00)
- Fotogalerie: Koncert Plain White T's ve fotografiích (21.08.2008 08:14)
- Vyhrajte 5x2 vstupenky na Plain White T's (15.08.2008 12:15)
- Do Česka míří Plain White T's (10.05.2008 08:57)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu