Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl

15.11.2023 19:06 - Ondřej Hricko | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Málokterý zahraniční umělec je s Českem tak spojený jako Glen Hansard. Irský hudebník u nás dlouhou dobu žil a společně s Markétou Irglovou získal Oscara za filmovou píseň "Falling Slowly". Jak sám zmínil, do jeho oblíbené Prahy se vrátil po čtyřech letech, aby představil svou novou desku.

Live: Glen Hansard

support: Petra Hermannová
místo: Velký sál Lucerny, Praha
datum: 14. listopadu 2023
Fotogalerie

Glen Hansard, Velký sál Lucerny, Praha, 14.11.2023
© Martin Chochola / musicserver.cz
Glen Hansard nehraje krátké koncerty a ani ten letošní nebyl výjimkou. Představil během něj téměř celé nové album "All That Was East Is West Of Me Now", přidal průřez dosavadní tvorbou a samozřejmě nezapomněl také na ohlédnutí za The Swell Season nebo The Frames. Podobně jako před měsícem na stejném místě hrající PJ Harvey ani irský hudebník si nepřivezl žádnou efektní pódiovou prezentaci. Vystačil si s pár světly a skvěle hrající kapelou.

Na úvod večera stačila během krátkého setu ukázat svou aktuální tvorbu Petra Hermannová, které aktuálně vyšel debut "In Death’s Eyes". Doprovázená na autoharfu a s epickými varhaními aranžemi oblažovala publikum zvukovými experimenty, které místy působily mrazivě a místy trochu nezáživně. Alternativní hudebnice nicméně představila svou velice neobvyklou tvorbu, na jejíž zpracování je potřeba čas a trpělivost.

Glen Hansard, Velký sál Lucerny, Praha, 14.11.2023
© Martin Chochola / musicserver.cz
Glen Hansard - to je synonymum pro hudební vášeň. Vidět naživo takové zapálení a neskrývanou lásku k hudbě a jejímu hraní je neobvyklé a jedinečné. A přestože on sám není tím technicky nejvytříbenějším vokalistou, jeho barva hlasu a způsob vyjadřování přináší jedinečný zážitek. Do svých písní vkládá emoce tak intenzivně, že je doprovází fyzickým přednesem. Ve vypjatých momentech si dupne, poskočí nebo zakřičí, v těch jemných zase šeptá a láme se mu hlas. Skoro byste věřili, že své skladby skutečně znovu a znovu prožívá, jako by je zpíval poprvé.

První třetina koncertu patřila hlavně novým písním, ale publikum bylo nebývale pozorné a na novinky reagovalo potěšeně. První opravdu velké nadšení každopádně vyvolala skladba The Swell Season "When Your Mind's Made Up", kterou návštěvníci sborově odzpívali, stejné reakce se dostalo i hitu "Falling Slowly". Z čerstvých kousků zaujala magická "Ghost" s překrásným houslovým i klavírním partem nebo temperamentní "The Feast of St. John".

Glen Hansard, Velký sál Lucerny, Praha, 14.11.2023
© Martin Chochola / musicserver.cz
Kromě zpěvu se Hansard pustil i do vyprávění svých děsivých snů z dětství o čarodějnici vařící lektvar, čímž publikum pobavil. Praze pak vyjádřil svou lásku a přiznal, že na Malou stranu by prý mohl chodit každý den.

Během předělávky "American Townland" od irských Interference došlo i na úsměvný moment, kdy v zadní části hlediště začalo nahlas brečet malé dítě. Hansard se mu omluvil a zbytek písně zpíval téměř šeptem. A zabralo to, neboť prcek plakat skutečně přestal. I tahle lidská tvář zrzavého barda zvýrazňuje jedinečnost jeho koncertů. Ten ve Velkém sále Lucerny byl opět krásný a nezapomenutelný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY