shop.musicserver.cz
Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023

Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show

Vydáno: 11.11.2023 16:34 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Nové album, nová scéna, nový setlist, projekce a vesměs i hosté. Je to sice teprve rok, co se Ben Cristovao ukázal v O2 areně naposledy, ale pro aktuální, už třetí koncert v největší české hale dokázal opět překopat celý program a zase dovezl něco úplně jiného. Takže v duchu rapové komunity - respekt!

Live: Ben Cristovao

support: Annabelle, Sofian Medjmedj
místo: O2 arena, Praha
datum: 10. listopadu 2023
setlist: Těžký váhy (feat. Cavalier), Nelituju, Posílám ti lásku, Zapomenout (feat. Adam Mišík), Ledová, Stopařův průvodce, Nevim (feat. Marcell), Postel, Tělo, Nahá, Brighter Day (feat. Sara James), TV Shows (feat. Sofian Medjmedj), Slzy (feat. Sofian Medjmedj), Adam Albrecht - sólo na klávesy, Poslední, Prší, prší (feat. Calin), Šílený, Aleiaio, Sweet Chilli, Asio (feat. Osama Verse-Atile), Pro nás dva, Padám (feat. Mária Čírová z playbacku), Kolotoč, Asgard (feat. Calin a Kojo), Nemusim nic, Bomby, Město
Fotogalerie

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Já tentokrát nejdu. Byl jsem posledně a určitě to bude dost stejné," hlásá mi kolega na tradičním předvánočním srazu musicserveru v podniku nedaleko O2 areny, když opouštím kolegy a mířím do vyprodané, až po strop napěchované haly. Chudák v tu dobu ještě netuší, jak moc se mýlí.

Jestli totiž nemůžete Benovi Cristovao něco upřít, tak to, jak neskutečně maká. Je to vidět na všem, co dělá. Ostatně v naprosté tichosti si kromě přípravy už třetího vystoupení ve vysočanské hale jen tak mimochodem pár hodin předtím vydal dopředu neohlášené album "Zvíře". Obsahuje klíčový singl "Nemusim nic", a tak je na jeho obalu příhodně lenochod. Ten tak střídá lva, jenž zpěvákovy vizuály zdobil před rokem. A ten stejný, přibližně třímetrový lenochod se objevil i přímo u vstupu do haly, kde se s ním už od odpoledních hodin fotily natěšené fanynky.

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ale zpátky k tomu workoholismu. Na Benovi je obrovsky obdivuhodné, že co mu ten nahoře nenadělil v hlasovém fondu, to se pokouší dohnat jinde. A pro každý důležitý večer se snaží přijít s něčím jiným a pokud možno se neopakovat.

Vemte si třeba posledních dvanáct měsíců. Jiné kapely se stejným programem objíždějí republiku nebo klidně i celý svět třeba dva roky a nezmění v něm kolikrát ani dopředu nachystané proslovy k publiku. Ne tak plzeňský rodák. Když na něj zajdete v říjnu do O2 areny, v červnu na Rock For People, v červenci na Colours Of Ostrava a pak ještě v listopadu opět do sousedství obchodního domu Harfa, dostanete pokaždé naprosto odlišný koncert. Ve všem. A to je naprosto zásadní. A skoro nikdo tohle nedělá. Proč? Je to pracné. Náročné na přípravu. A stojí to spoustu peněz.

Je to ale také zcela klíčové pro pochopení fenoménu, jakým se Ben Cristovao na scéně stal. Je úplně jiný než všichni ostatní. A neskutečným způsobem pozvedá domácí scénu. Vždyť právě v písních, za kterými stojí, se i díky programu od O2 daří mnohdy i debutovat do té doby naprosto neznámým umělcům, kteří by bez něj neměli šanci prorazit. A je to právě on a jeho tým z Championship Music, kdo mladé talenty tahá z undergroundu do světel velkých pódií.

Konkrétních příkladů je spousta, stačí se podívat na posledních třeba dvacet singlů, které vypustil do světa. Jistě mezi nimi najdete jména, o nichž jste nikdy dříve neslyšeli a která přitom právě díky spolupráci s ním nyní mají pootevřené dveře do showbyznysu zase trochu víc. A samozřejmě, Benovi kritici mohou namítnout, že ne všichni jsou budoucími hvězdami, ale ruku na srdce - funguje to takto i v jiných hudebních žánrech, třeba v rocku? Možná trošku ano, ale určitě ne v takové míře.

Sofian Medjmedj, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Roli předskokanů tentokrát převzala mladší ze dvou zpěvaček vystupujících jako Annabelle a Sofian Medjmedj. Oba dostali bohužel jen velmi skromných dvacet minut, naneštěstí to ale byl jejich nejmenší problém.

V obou případech totiž jejich obrovský sen a velkou šanci v jednom zazdil zvukař. Ten se sice o fous zlepšil u hlavní hvězdy, jež po minulé zkušenosti k dobru věci rezignovala na hlavový mikrofon, ale mluvit o výkonu supportujícího dua dost dobře nejde, když mu přinejmenším v sektoru 119, tedy takřka přímo naproti scéně, nebylo ani pořádně rozumět. Na až příliš malých bočních obrazovkách jste sice mohli sledovat, jak do toho oba dávají spoustu energie, ale bohužel. Nezpochybnitelné kvality nevlastní dcery herce Martina Hofmanna a pořád ještě trochu moc kuňkajícího a litujícího se Sofiana se prodat nepodařilo.

Proto si na Annu Žitníkovou zajděte někam do klubu a tím ji podpořte, aby do budoucna mohla vyměnit half-playback za backvokalistky a svou zatím nejlepší píseň "Running Out Of Fucking Time" pořádně rozjet, protože jinak o její cestě vzhůru není pochyb. Publikum už jí bude jenom přibývat.

Sofian Medjmedj, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
To u Sofiana to tolik jisté není. Kromě toho, že v každém rozhovoru s ním se objevuje jiná varianta správné výslovnosti jeho příjmení, což může být pro nově příchozí matoucí (on sám se zde představil jako "Medž-meš"), označuje za vzor, který ho nasměroval na hudební dráhu, Justina Biebera.

A stálo by za to se zamyslet, jak dobrým zpěvákem se tedy můžete teoreticky stát, když máte za svůj idol někoho takového. Nehledě na to, že i vedle sedící dvacetileté slečny, tedy jeho cílovka, poznaly, že zatím ještě pořád není o co stát, a jeho vystoupením se pronudily. A to až do závěrečné "VMBR", jež zatím jako jediná ukazuje správnou cestu vpřed. Písnička jako stvořená pro letní odpoledne na rozpáleném okresním koupališti.

S příchodem protagonisty večera se ukázala obrovská obrazovka s úplně novými projekcemi. Na pódium, které tentokrát nedisponovalo molem ani konstrukcí sloužící k létání, nastoupila doprovodná kapela s Marcellem z No Distance Paradise, jenž tentokrát zpíval mnohem více backvokálů než dřív. A jako bájný Rocky Balboa schovaný pod kapucí se na scénu nakonec přiřítil i hlavní aktér. A příhodně odstartoval svou show plameny a rachejtlemi v posilovacím singlu "Těžký váhy".

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Místo přivítání pak rovnou všem, kdo to ještě nezaregistrovali, oznámil, že právě v tento den vydal novou desku, možná trochu překvapivě z ní ale nakonec tolik nehrál. Kousek "Nelituju" však nechal zaznít hned jako druhý.

Také hostů dorazilo dost. Nejvíc byl vidět Marcell, jenž společný singl "Nevim" odzpíval s ještě větší vervou než posledně. Naopak takový Adam Mišík vypadal, že hraní nového "Spider-mana" na PlayStationu 5 v kině Cinestar Anděl při slavnostním launchi před třemi týdny ho bavilo snad i víc než předvádění se v plné hale. Probudil se až v refrénu.

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Skvělým tahem bylo nechat promítat jména hostů na bočních obrazovkách, takže si i zájemci o ty zatím méně slavné účastníky mohli snadno dohledat, o koho se jedná. A pomohlo to i v tom, aby se o nich dozvěděly i zhruba dvacetileté slečny, jichž byla v aréně většina. To proto, že pro tiktokovou generaci se zdá být čím dál víc typické, že jim už na konkrétních interpretech stojících za jejich oblíbenými songy nezáleží. Užívají si jen samotné písně a je jim vesměs jedno, kdo je zpívá.

Několikrát využitým prvkem byla ke střeše mířící plošina připomínající postel a právě stejnojmenný singl na ní zazněl jako první. Jedním z vrcholných čísel byl jeden z novějších kousků, anglicky zpívaný "Brighter Day", v němž Benovi vypomohla polská zpěvačka Sara James. Ta dostala ve třinácti letech v "America's Got Talent" zlatého bzučáka od samotého Simona Cowella a nejspíš o ní ještě hodně uslyšíme. Živé předvedení jednoho z letošních letních hitů ale ukázalo také to, že jsme od jejího kolegy pořád ještě neviděli všechno a stále má kam růst.

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
To rovněž naznačila i skladba "Šílený" v závěru show, při které se na projekci ukázaly přírodní katastrofy, válka, slumy, mrtvé ryby, hořící žigulík a další drastické záběry, které jsou však realitou dnešní doby.

"Nevíme, co bude dál!" bouřil umělec, zastupující generaci, která v dospělosti nebude vzpomínat na Merkur, angličáky z Matchboxu a hitparádu Eso, nýbrž na vzdálenou výuku v pandemii a přespávání v protileteckých krytech či útrobách nejen kyjevského metra. I na tom je tak vidět, že Cristovao se podobně jako u tentokrát chybějícího songu "Smítko" přestává bát vážnějších témat. A s přibývajícím věkem se stále silněji chce vyjadřovat i k jiným věcem, než jsou párty, holky a posilovna.

V poslední třetině vystoupení jeho kapela zmizela v zákulisí a prostor dostaly kousky, k nimž je potřeba jen DJ. "Bomby?" zeptal se neúnavně ječících divaček, které už tak pět písniček zpátky skandovaly jméno jednoho z jeho největších hitů, u nichž ale už i on uznává, že ho tolik nebaví. "Né, nemusím nic," odpověděl jim raubířsky a spustil stejnojmenný hit, který se už brzy stane klasikou. Vyžadovaný banger ale dal hned vzápětí, první řady díky tomu obalil do vystřelených papírových rolí. A na úplný konec ještě zařadil song "Město", v němž si tvůrci projekcí parádně vyhráli se zobrazenými paneláky.

Ben Cristovao, O2 arena, Praha, 10.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Člověk, který pro TV Nova natočil mile vtipnou show, ve které peče a jinak dovádí s Reyem Korantengem, si na svůj třetí výstup v O2 areně nemůže stěžovat. Až na ten zvuk se mu podařilo všechno podstatné, diváci mu natočili hit "Kolotoč", fotek na sociální sítě bude mít hromadu, lístků se prodalo víc než dřív a snad nikdo v hale ten večer na sedačkách neproseděl. Zbývá mu tak vyřešit jedinou věc - najít na těle místo, kam si příště vytetuje datum velkého koncertu číslo 4. Tentokrát z Edenu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Jaro" Adama Mišíka ve vás probudí romantického ducha (23.04.2024 19:52)
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) (14.04.2024 10:00)
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (1/2) (13.04.2024 10:00)
- Video: Alya a Adam Mišík natočili klip "Toto nie si ty". Po jeho zhlédnutí jedno oko nezůstane suché (25.03.2024 16:18)
- Naživo: Marcella & fiedlerskiho na křtu v Roxy podpořili i jejich rodiče (29.02.2024 11:34)
- Recenze: Marcell a fiedlerski se na desce "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů" vyrovnávají se smrtí (13.02.2024 14:15)
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu