shop.musicserver.cz
Enter Shikari, Lake Malice, SaSaZu, Praha, 3.11.2023

Enter Shikari odehráli v SaSaZu svůj nejumírněnější koncert

Vydáno: 04.11.2023 13:42 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Experimentální kvarteto Enter Shikari se zhruba po půl roce od headlinování festivalu Mighty Sounds vrátilo do Česka. A pokud se podíváte na šťavnaté recenze na Googlu, zjistíte, že si zahrálo v lidmi nejvíce nenáviděném hudebním klubu v Praze, v SaSaZu. Víc k tomu dodávat netřeba. Předskakovali Lake Malice.

Live: Enter Shikari

support: Lake Malice
místo: SaSaZu, Praha
datum: 3. listopadu 2023
setlist Lake Malice: Magic Square, Power Game, Black Turbine, Creepers, Bloodbath, Mitskuko, Stop The Party, Blossom
setlist Enter Shikari: (Pls) Set Me On Fire, Sssnakepit, Juggernauts, Anything Can Happen In The Next Half Hour..., Interlude 1, Labyrinth, A Kiss For The Whole World X, The Void Stares Back, Anaesthetist, Bloodshot, Arguing With Thermometers, Zzzonked, Satellites* *, It Hurts, Quickfire Round (Havoc B, Bull, The Last Garrison, Sorry, You're Not A Winner (2023' Mix)), Live Outside, { The Dreamer's Hotel }
Fotogalerie

Enter Shikari, Sasazu, Praha, 3.11.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Zpěvačka Alice Guala a kytarista Blake Cornwall, které při koncertech doplňuje ještě najatá bubenice, tvoří metalcorovou formaci z britského Brightonu Lake Malice, která je ovlivněná japonskou anime kulturou. A slot před Enter Shikari jí slušel. Nebýt plechově znějícího a o balkóny se tříštícího zvuku, byl by zážitek jistě ještě lepší, minimálně práci s publikem ale má duo zmáknutou. Frontwoman ho donutila už u třetí písničky "Black Turbine" k podřepu a v následujícící "Creepers" se rozjel první circle pit, při němž padla za oběť i něčí teniska. Vůbec nejlepší byl song "Stop The Party", během kterého už publikum skákalo s rukama nad hlavou. Na předkapelu super výsledek.

Jsou to ale budoucí hvězdy velkých pódií? To ukáže až čas, nicméně vzhledem k tomu, že za nimi, stejně jako třeba za As Everything Unfolds nebo Knife Bride, vystupující v tomtéž klubu o den později, stojí profíci z Echelon Talent Agency, je třeba říct, že nemožné to není.

Enter Shikari, Sasazu, Praha, 3.11.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Problémy se zvukem ale bohužel pokračovaly i u hlavní hvězdy večera. V SaSaZu totiž máte v podstatě jen dvě varianty - buď si stoupnete na vyvýšenou platformu nad schody, kde sice dobře uvidíte, ale kapelu díky zdejšímu soundsystému uslyšíte velmi potichu, nebo si stoupnete na plochu, kde je zvuk o fous lepší, ale zase houby uvidíte. A i na tomto místě bylo znát, že Shikari hrají na své poměry nezvykle tiše.

Ještě je ale potřeba vysvětlit titulek, kvůli kterému se vám možná protočily panenky. To máte tak. Formace z britského St. Albans jezdí do Česka od roku 2008, kdy na brněnském Velodromu předskakovala Linkin Park. Její fanoušci tak za ty roky mohli krásně vidět její vzestup ke slávě a prožívat s ní éry všech jejích alb, neboť téměř ke každému z nich jste měli možnost formaci nejen v Česku vidět alespoň dvakrát. Je to vlastně už taková komunitní záležitost, kdy na jejích koncertech potkáváte po letech pořád ty stejné tváře a víte, že ať už kapela vystoupí kdekoliv, skoro vždycky to znamená, že se žebříček nejlepších koncertů daného roku minimálně otřese.

Enter Shikari, Sasazu, Praha, 3.11.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Lví podíl na tom má samozřejmě frontman Rou Reynolds, který se svým nenapodobitelným tancem a šílenými nápady vždy předvede něco nečekaného. V minulosti jste ho tak mohli vidět plavat na rukou diváků, řádit v kotli, sledovat, jak leze na sloupy či ochozy, posílá surfovat kytaristu, nebo dokonce odposlech... Je toho spousta.

Na drobném pódiu v SaSaZu se ale dlouho držel zkrátka a i mezi diváky se objevil sotva jeden crowdsurfer, který to navíc brzy vzdal, a tak byl prostor vnímat spíše hudbu samotnou. Ostatně dubnová novinka "A Kiss For The Whole World", kde se formace do určité míry vrátila k tranceové muzice, patří opět k tomu nejlepšímu, co jste do svých sluchovodů letos mohli pustit. V Praze z ní zazněly pouze čtyři věci, přičemž singl "(Pls) Set Me On Fire", zařazený hned ze startu, dal možnost obdivovat opět velmi vydařený světelný park, který skladbu doplněnou vodotrysky jisker nasvítil žlutými světly. Vrcholem večera však byla až "It Hurts", jež se naživo proměnila v uskákaný banger, který kapela patrně bude do svého setlistu zařazovat ještě dlouhá léta.

Enter Shikari, Sasazu, Praha, 3.11.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Sympatie si kvarteto budovalo také bubeníkovými děkovačkami v češtině nebo přiblížením, o čem dané skladby pojednávají. Dozvěděli jsme se tak například, že "Labyrinth" zpěvák napsal ve svém pokojíčku, když mu bylo šestnáct, a jak ho těší, že i po šestnácti letech pomocí této písně lidi spojuje. Nebo jak frustrující pro něj je, když před dvanácti lety napsal skladbu "Arguing With Thermometers" (doslova "Hádání se s teploměry") o znepokojení z toho, že světoví lídři kašlou na globální oteplování. A že se od té doby skoro nic nezměnilo, což je deprimující ještě mnohem víc.

Jinak to ale byl na jejich poměry vážně velmi střízlivý koncert, což bylo vzhledem ke všem těm šílenostem z minulých let poměrně překvapivé. Změnilo se to až při skladbě "Zzzonked", kterou Rou odzpíval z bedny vedle zvukaře i lidem v zadních řadách, mezi nimiž byl i Michael Thomes, a následně LGBTQ+ komunitě věnovanou a duhovými barvami osvětlení i projekcí doplněnou "Satellites* *", kterou zpíval cestou kolem barů zpět na pódium. Tím atmosféru v sále samozřejmě zlepšil, pořád to ale neznamenalo, že by se koncert v SaSaZu mezi těmi staršími vystoupeními posunul v žebříčku výše.

Enter Shikari, Sasazu, Praha, 3.11.2023
© Vojta Florian / Musicserver.cz
A nepomohlo tomu ani opětovné zařazení takzvané Quickfire Round, v níž kapela míchá úryvky čtyř songů do pouhých sedmi minut. Vždyť jsme nebyli na festivalu a nebylo tudíž kam spěchat. Po zhruba hodině a čtvrt už bylo naneštěstí po všem, všechny čtyři zkrácené kousky by tak klidně mohly zaznít v plné délce.

Přes parádní světla a hezké projekce tak Enter Shikari tentokrát nezabodovali tolik, co obvykle. A i když v návštěvníky kontroverzně přijatém klubu neodehráli vyloženě špatný koncert, dlouholetí fanoušci jistě potvrdí, že už z jejich show odcházeli domů i nadšenější. Snad se jim na dalším koncertě v Česku, na který určitě nebudeme dlouho čekat, zadaří víc.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Audio: Enter Shikari a AViVA spojili své síly v novince "Strangers", aby spolu nalezli svobodu (14.11.2023 12:44)
- Naživo: Vraždy, masakry a horory. Skynd v SaSaZu znovu vzpomínali na temné kapitoly lidské historie (05.11.2023 17:00)
- Fotogalerie: Koncerty Knife Bride a Skynd zachycené objektivem fotoaparátu (05.11.2023 12:21)
- Fotogalerie: Enter Shikari rozpálili SaSaZu (04.11.2023 10:03)
- Enter Shikari a Lake Malice spojí síly na evropské tour, v listopadu se zastaví i v Praze (29.06.2023 12:23)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Na Mighty Sounds letos nejvíc táhnou Rancid, Dub FX a Enter Shikari (05.06.2023 22:06)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu