shop.musicserver.cz
50 Cent, Busta Rhymes, Jeremih, O2 arena, Praha, 28.10.2023

50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili

Vydáno: 29.10.2023 14:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Po roce se do O2 areny vrátil americký rapper 50 Cent, aby zde oslavil dvacet let od vydání své průlomové desky. A opět ji zaplnil. S sebou ale přivezl neméně hvězdná jména - legendární Busta Rhymes se v Česku ukázal vůbec poprvé, svůj druhý koncert tady odehrál i Jeremih. Rap žije!

Live: 50 Cent

support: Busta Rhymes, Jeremih
místo: O2 arena, Praha
datum: 28. října 2023
setlist 50 Cent: I'm On Some Shit (50 Cent feat. Tony Yayo & Lloyd Banks cover), What Up Gangsta, I Get Money, Hate It Or Love It (The Game cover), If I Can't, Magic Stick (Lil’ Kim cover), Hustler's Ambition, How We Do (The Game cover), P.I.M.P., Candy Shop, Disco Inferno, Window Shopper, Best Friend, 21 Questions, Just A Lil Bit, Big Rich Town, The Woo (Pop Smoke cover), Ayo Technology, Down On Me (Jeremih cover) (s Jeremihem), Birthday Sex (Jeremih cover) (Jeremih sólo na piano), Baby By Me, Many Men (Wish Death), I'm The Man, In da Club, Hate Bein' Sober (Chief Keef cover), Patiently Waiting, Cuffin Season (Fabolous cover), Major Distribution, Wanksta, Stunt 101 (G‐Unit song), Poor Lil' Rich, Back Down, Southside (50 Cent feat. Tony Yayo & Lloyd Banks cover), I'll Whip Ya Head Boy
Fotogalerie

DJ Caution, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Veleočekávaná rapová událost letošního roku začala na tento žánr poměrně nezvykle včas, tedy s úderem devatenácté hodiny. V tu chvíli začal DJ Caution s "Lose Yourself" Eminema a navázal například útržky největších hitů od jmen jako House Of Pain, LMFAO, DMX, Avicii, DJ Snake a dalších. Ale pouštěl sotva dvacetivteřinové fragmenty, takže to znělo víc jako přelaďování rádia než jako DJ set. To celé trvalo sedmnáct minut.

Pak se na čtyřech obdélníkových obrazovkách objevilo letadlo k songu "Planez", v sexy oblečku letušky se jedna z tanečnic jala předat bezpečnostní pokyny k odletu a s dvěma twerkujícími děvčaty se objevil i Jeremih a jeho sidekick. A podobně jako v poloprázdném Roxy před několika lety následovala hrstka jeho písní puštěná DJem, do které rapper a zpěvák místy něco kváknul. Nadšení a zjevně nenároční fanoušci hip hopu v basketbalových nátělnících a s šátkem kolem hlavy nerespektující nekuřácký prostor O2 areny ani místa k sezení si tak užili třeba singl "Oui", svíjení se polonahých tanečnic kolem předskokana nebo jeho největší hit "Don't Tell 'Em" z roku 2014, do kterého hráč na saxofon, bicí a další nástroje tu a tam vokálně přispěl.

Busta Rhymes, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Kontroverzní r'n'b zpěvák, jenž se během společného turné v roce 2016 rozhádal se svým kolegou, který si říká PartyNextDoor, a tak muselo být jejich turné předčasně ukončeno, udělal totéž i o dva roky později, když jel šňůru s Teannou Taylor. Přičteme-li k tomu epizodu z restaurace, kde se svými kumpány udělal scénu a nařkl obsluhu z údajného rasismu, je zřejmé, že spolupráce s tímto pánem nebude procházkou parkem. V Praze, ale i v jiných evropských městech, své vystoupení skončil už v 19:33, čímž se jeho šestnáctiminutové (!) vystoupení stalo ještě kratším než jeho zmiňovaná česká premiéra. To i punkáči Soft Play (dříve známí jako Slaves) hráli ve svých začátcích déle.

Busta Rhymes je možná vůbec nejlepším reprezentantem hip hopu, jaký se dělal na přelomu tisíciletí. Jeho hlas si nespletete, jeho flow je nenapodobitelná a pusu má rychlou jako samopal. Pochází totiž z doby, kdy být rapperem znamenalo mít taky nějaký skill a nemohl si tak říkat kdejaký jouda s ošuntělým bavorákem a s Pro Tools nainstalovaným v MacBooku. To až po něm přišel Drake s mumble rapem, nevýraznými hudebními podklady a emotivními, mnohdy i lítostivými texty, které pak převzali rappeři, jaké vídáme na vrchních příčkách hitparád dnes.

Busta Rhymes, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Texty někdejšího člena Leaders Of The New School jsou plné sexistických, šovinistických a macho hlášek o ženách, jaké v dnešním, korektním světě nemají obdoby. Gangsta rap, jaký reprezentuje on, ale i hlavní hvězda večera, se ve světě řešícím tzv. duševní zdraví už nenosí. Můžeme se proto bavit o tom, že rap je i díky lidem jako Kanye West a Kendrick Lamar dál. V místech, kam by se dříve nepodíval.

Ovšem i ten z dnešního pohledu old school rap do historie padesátiletého žánru bezpochyby patří. A to i přesto, že spolužák Jay-Zho se svými gesty, prohmatáváním rozkroku a nadbíháním pražským ženám působil hlavně ze začátku jako oplzlý strejda, kterého chcete z rodinné oslavy odvést domů co nejdříve. "Jsem poprvé v Praze a vy, zkurvysyni, byste se měli snažit, abych se tu měl dobře!" hulákal, aby následně donutil celou halu postavit se na nohy a houpat se do rytmu jediného hitu zpěvačky Lumidee, zatímco dvěma ženám v první řadě složil svéráznou poklonu oznámením, že s nimi dnes chce mít sex. To už by třeba takovému asi Tillu Lindemannovi neprošlo.

Busta Rhymes, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Jeho nadmíru ukecané představení bylo plné hereckých etud, hraných grimas a proslovů, které měl vystavěné tak, aby jimi mohl uvádět následující songy. Těch nepředvedl mnoho, chyběly třeba "I Love My Bitch" nebo "C'Mon (Catch 'Em By Surprise)". Ze svého trůnu, ale i z mola před ním však zabil, když spustil jeden ze sexem nejnabitějších songů historie v podobě "I Know What You Want", kde mu svého času zpívala refrény Mariah Carey. K tomu přidal "Touch It" s helmami dua Daft Punk na projekci a na konec svého setu dal tou dobou už naprosto podmaněnému publiku nadvakrát odstartovanou "Break Ya Neck". Zapomenout nesmíme ani moment, kdy svůj proslavený orální kulomet roztočil ve své pasáži z "Look At Me Now" Chrise Browna.

Jedenapadesátiletý držitel dvanácti nominací na Grammy hlásící se k církevnímu hnutí Five-Percent Nation, který je na hudební scéně aktivní už od roku 1986, byl jedním z hlavních taháků večera, ostatně v Praze se autor písně "Where's My Money" pro "Grand Theft Auto IV" ukázal vůbec poprvé. A kdyby to u nás s obecnou znalostí angličtiny nebylo tak mizerné a promotéři se tady dlouhé roky nebáli rappery vozit, možná by O2 arenu zvládl zaplnit i sám. Tak obrovskou legendou v historii hip hopu se stal.

Busta Rhymes, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Nemáme tu žádné speciální efekty. Protože my sami jsme speciální efekt!" burácel a vzápětí první řady postříkal šampaňským jak Max Verstappen. Rozloučil se úryvkem hitu "Pass The Courvoisier, Part II", na němž hostujícímu charakteru z videoherní bojovky "Def Jam: Fight For NY" svého času vypomohl jistý Pharrell Williams s neméně věhlasným P. Diddym.

To 50 Cent se podobně briskní flow chlubit nemůže. A i jeho texty nepatří v branži k nejlepším. Rapper, který má talent vydávat nové desky tak, aby čerstvé dílo bylo vždy zákonitě slabší než jeho předchůdce, už má sice nejlepší léta kariéry za sebou, ovšem slabý studiový materiál je také asi tím jediným, co lze tvůrci dvacet let slavícího debutového alba "Get Rich Or Die Tryin'" vytknout. Všechno ostatní totiž bylo v rámci jeho pražského vystoupení ťip ťop. A své fanoušky si získává nejen díky svému obřímu charisma, ale také pro svůj životní příběh, v němž přežil zásah devíti kulek.

50 Cent, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Neuvěřitelných čtyřiatřicet songů z jeho bohaté kariéry sice nezaznělo vždy v plné délce, jejich provedení ale bylo v naprosté většině obdivuhodné. K těm méně vydařeným momentům se zařadil hit jeho někdejšího chráněnce The Gamea "Hate It Or Love It" a vlastní hit "Hustler's Ambition", v nichž hudba nebyla příliš slyšet. Kdo se ale bál, že uvidí pouze někdejší zbytky G-Unit s DJem, dostal jasnou ránu do žeber.

Zatímco u obrovského množství jiných rapperů vidíte, jak se koncerty snaží ošidit, Curtis Jackson, jak se vlastním jménem rapper a herec jmenuje, dělal pravý opak. Žádné pozdní příchody, žádné houpání se v rytmu marihuanového opojení, žádné obrazovky s texty skladeb, žádné empétrojky nebo jako v případě Macklemorea dokonce fejkoví muzikanti. Půldolar byl v Praze ze všeho nejvíc především profesionálem.

50 Cent, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Už ve chvíli, kdy se při "If I Can't" zvedly projekční obrazovky, které dosud ukrývaly jeho šestičlennou doprovodnou kapelu, bylo jasné, že Fiddy chce, abyste se cítili, jako byste byli součástí MTV v době, kdy ještě fungovala jako regulérní hudební televize, a na svém koncertě nešetří. Na scéně proto spolu s ním byli nejen jeho kolegové Uncle Murda a Tony Yayo, reprezentující už uzavřenou kapitolu jménem G-Unit, ale také osm polonahých tanečnic, které své schopnosti předváděly zejména v sexem natlakovaných hitech "P.I.M.P." nebo "Candy Shop", v níž se ze záznamu ozýval smyslný hlas Olivie. Prostor zazářit dostalo i duo breakujících tanečníků, kteří brali dech svými přemety a točením se na hlavě. Vzduchem létaly jiskry, plameny, rachejtle a v největším hitu "In Da Club" na konci základní části i žluté role papíru s konfetami.

Ani to však nebylo všechno. Někdejší drogový dealer, kterého opustil otec a jehož na drogách závislá matka zemřela, když mu bylo osm let, se během svého vystoupení stihl mnohokrát převléknout a při těchto příležitostech předváděl kouzla jako z dílny Davida Copperfielda. Po prvním odchodu z pódia se náhle zjevil zavěšený na lanech v pohyblivé projekční kostce nad molem. V "Just A Lil Bit" se převlékl do rudé teplákovky, která z něj ještě v té samé písni stihla mžikem oka zmizet do útrob scény, a rapper tak zůstal jen v bílém s rudou kšiltovkou. V oblíbené "Many Men (Wish Death)" zase s každým úvodním beatem z jeho hrudi mizel jeden barevný nátělník za druhým, aniž by umělec vychovávaný prarodiči a ghettem udělal byť jen jediný pohyb. To proto, že mu je asistenti schovaní za černým plátnem briskně strhávali z těla.

50 Cent, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Silným momentem byla vzpomínka na ve dvaceti letech zavražděného Pop Smoka, jehož byl protagonista dvou vlastních videoher pro třetí PlayStation mentorem, a také jeden z posledních hitů někdejšího milionáře, který v roce 2015 po odchodu z Interscope Records oznámil bankrot. "Ayo Technology", bez jejíž existence bychom dnes neznali belgického zpěváka jménem Milow, doprovodily barevné lasery, sólo na elektrickou kytaru a tanečnice s klobouky, jejichž svítící třásně až k nohám připomínaly vánoční světýlka.

V dalším z mnoha skvělých čísel, při nichž nezůstával čas na promluvy k publiku, si pověst vylepšil jeho dlouholetý kamarád Jeremih. Nejprve spolu zvládli skvělou spolupráci ve společném hitu "Down On Me", následně se zpěvák sám pustil do hraní na piano ve svém hitu "Birthday Sex", při němž naznačil orální sex na tanečnici válející se mu po křídle. Nezapomenutelným se stalo také předvedení songu "I'm The Man", kde se investor do akcií, kosmetiky, oblečení, videoher a spousty dalších projektů pustil s dvojicí tanečníků do hry se světlem, v níž to vypadalo, jako by lasery doslova ovládali svými pohyby.

50 Cent, O2 arena, Praha, 28.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Až na pár sektorů u střechy vyprodaná aréna celý jeho koncert prostála a nadšeně mávala rukou, kdykoliv ji k tomu držitel třinácti Billboard Music Awards a vzhledem ke kritice pořadatelů jen jedné Grammy vybudil. Koncert, na kterém nechyběl před halou špatně parkující Karlos Vémola, ale kam se kvůli premiéře nového muzikálu Janka Ledeckého nedostal prý velký fanoušek legendárního rappera, zubař a moderátor Roman Šmucler, byl znamenitý. Nabídl zhruba ze třetiny jiné skladby, než jaké umělec odehrál na stejném místě o rok dříve a měl tolik lákadel pro oči i uši, že jste mnohdy nevěděli, co sledovat dřív.

Z tak nabušeného a profesionálně připraveného programu se tak stal milník, k němuž se rapové koncerty v následujících letech budou pouze přibližovat. Trumfnout by ho mohl jeho učitel Eminem, to by se ale zdejší promotéři museli pořádně praštit přes kapsu. A i tak by to nejspíš nepomohlo, rodák ze St. Joseph v Missouri je bohužel dlouhodobě jedním z těch, pro které Evropa začíná Londýnem a končí Paříží. A navíc pro něj v Česku nemáme odpovídající stadion. Pro většinu tuzemských fanoušků hip hopu tak bude koncert konaný v den, kdy zemřel Chandler, vládnout ještě dlouho.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Audio: Jay-Z představil novou verzi hitu "Empire State of Mind". Bohužel není tak nostalgická jako ta původní (19.04.2023 18:12)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu