shop.musicserver.cz
5 Seconds Of Summer, AR/CO, Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023

5 Seconds Of Summer si můžou podat ruce s Elonem Muskem. V Praze ukázali nevídané inovace

Vydáno: 13.10.2023 19:03 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Že je australská čtveřice 5 Seconds Of Summer regulérní pop-punková kapela, a nikoliv boyband, už od minulé zastávky v Praze víme. Viditelně ji ovšem baví vyrážet skeptikům dech, a tak si pro své aktuální turné nachystala úplně jiný program než posledně. Bylo to jak pubertálně vtipné, tak originální. Zírejte s námi.

Live: 5 Seconds Of Summer

support: Charlotte Sands, AR/CO
místo: Sportovní hala Fortuna, Praha
datum: 12. října 2023
Fotogalerie

5 Seconds Of Summer, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Vydali už pět alb, za celou svou historii se ale v Česku nikdy neukázali. Změnilo se to až loni v květnu, kdy se kvůli covidu několikrát odkládaná premiéra konečně uskutečnila. Když se tedy objevila zpráva, že po necelém roce a půl je tady najednou máme znovu, mnozí koukali překvapeně.

A možná i oprávněně váhali s nákupem vstupenek, protože nijak extra propagovaný koncert by vzhledem k tomu, že v mezičase vyšla pouze živá deska se symfonickým orchestrem, s největší pravděpodobností měl přinést prakticky totéž, co posledně.

Tedy žádná nová éra, žádná přepracovaná scéna, žádné nové písničky, nýbrž jen repete pro ty, kterým se napoprvé nepodařilo navštívit O2 universum. Sportovní hala Fortuna se tak nejspíš i proto naplnila jen o něco málo víc než do poloviny své kapacity, a když se formace v úvodu zeptala, kdo je na nich poprvé a kdo byl i posledně, diváci se ve svých odpovědích rozdělili přibližně půl na půl. Očekávání opakování ale brzy vzala za své, výsledek totiž přinesl zcela odlišný zážitek.

Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ještě před hlavními hvězdami se na scéně předvedla Charlotte Sands. Ta sice ještě nemá ani stránku na Wikipedii, ovšem počty zhlédnutí jejích klipů na YouTube jsou vzhledem ke skutečnosti, že druhá deska jí vyjde až v lednu, bez přehánění impozantní. Zpěvačka, která už si stihla zazpívat i s emo-rockery Taking Back Sunday, tam na svou tvorbu láká fanoušky z TikToku. Právě na něm totiž svou kariéru výrazně nakopla.

Naživo sice kromě bubeníka a kytaristy využívá i backvokály z playbacku, asi však neexistuje interpret, pro něhož by podobné berličky byly zbytečnější. Naživo totiž zpívá fantasticky. Její hudba a výkon je srovnatelný s posledním rockovým obdobím třeba takové Demi Lovato, líbit by se mohla i všem těm, které na Rock For People zklamala podvodnice Ashnikko, a od Hayley Williams z Paramore ji odlišují málem snad jen její modré vlasy.

Nový singl "Use Me" nesměl chybět a za to, jak v něm své hlasivky potrápila, si od fanoušků vysloužila hlasité skandování, což ji viditelně zaskočilo. "Zlepšili jste mi den," děkovala dojatě. Tady není o čem. Zapamatujte si to jméno. Ještě o ní hodně uslyšíme.

To duo AR/CO bylo naopak z ranku předskokanů, které je potřeba přetrpět. Dunivé disco vzývající osmdesátky a Pet Shop Boys v sobě živých prvků mělo minimum a místy připomínalo spíš baletní představení než koncert.

Kdo si ale na podobnou muziku potrpí, tomu lze doporučit spíše poslech Empire Of The Sun, MS MR nebo MGMT, z nichž dvojice rovněž zhusta čerpá. Když však jejich singly "All Around The World" nebo "Cherry Lips" dohrály, bylo zase dobře.

AR/CO, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
5 Seconds Of Summer si pro aktuální turné přichystali scénu, na níž se bubeník nacházel na vyvýšené ploše, k níž vedly svítící schody, za ním byla velká projekční obrazovka a před ním hned čtyři bloky marshallů po osmi kouscích. Akorát, že vůbec. Jako odposlechy se to jen tvářilo, ve skutečnosti to byly jen další projekční plochy, po nichž se v pozdějších fázích koncertu zbývající trio mohlo volně procházet.

Slovy JPho Coopera by sice jejich tvorba šla přirovnat k jídlu z McDonald’s, jak se ale dozvíte dále, tak v Praze předvedli minimálně kvality jejich nabídky z řady Maestro. Sestava písní byla v mnohém totožná s předchozím koncertem a nebyla tedy hlavním důvodem, proč stálo za to přijít na ně v krátkém časovém intervalu i podruhé. Stejně jako posledně na sebe skladby navazovaly v rychlém sledu, místy se jim také usekávala intra či outra, aby se jich stihlo co nejvíc.

Počítadlo se zastavilo těsně před třicítkou a diváci tak mohli být rádi za každou vzácnou příležitost k potlesku. Ten si však nikdy neodpustili, když se čtveřice muzikantů rozhodla děkovat, neboť právě v Praze jejich turné končilo. Nejsympatičtější v tomto ohledu byl kytarista Michael Clifford, jehož proslov viditelně nebyl připravený a občasné blábolení z jeho strany dodávalo už tak srdnatému koncertu lidský rozměr.

5 Seconds Of Summer, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Lidskost ostatně předvedl v úplném závěru i zpěvák Luke Hemmings, když si až na úplném konci haly až úplně nahoře u stropu, tedy na tom nejvzdálenějším místě od pódia, které ve Sportovní hale vůbec existuje, všiml slečny, která nad hlavou mávala notebookem, na němž měla přes celou obrazovku dvě obrovská, rudá srdce. Vidět ji, jak skákala od radosti do vzduchu, že si jí její oblíbenec všiml a na dálku ji pozdravil, muselo dojmout úplně každého.

Avšak nejen fanoušci měli připravené inovativní prostředky k navázání vztahu s kapelou. Fungovalo to i obráceně. Desítky příznivců se domluvily nejprve na svícení mobily skrze žlutý papír, následně na zvedání a snížení svítících mobilů a nakonec ještě zvednutí nápisů při "Take My Hand".

5 Seconds Of Summer, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Skupina ovšem také nezahálela. Jinak spíše sporadicky využívanou projekci využila k promítnutí několika krátkých videí, které dokonce organizátoři otitulkovali do češtiny. Sice se špatným fontem a neúplně, takže překlad nebyl doslovný a některá písmenka si v něm dělala, co chtěla, ale snaha se cení.

V jednom z nich se kvarteto objevilo v kasinu a vysvětlilo divákům, že si můžou hodit kostkou o to, jaká píseň zazní jako další. A skutečně. Jen co projekce skončila, objevila se na pódiu asi dvoumetrová nafukovací kostka, která měla na každé ze šesti stran napsaný název jedné ze skladeb. Nejprve putovala divákům nad hlavy, a jakmile s ní dostatečně zatočili, měli za úkol dostat ji zpátky na stage. A ta strana, která zůstala nahoře, vyhrála. V tomto případě se tak české publikum dočkalo songu "English Love Affair". Viděli jste někdy něco podobného? To byla bomba! Je otázkou času, kdy jim ten nápad ukradnou mnozí další.

V dalším originálním videu třeba Ashton Irwin zápasil se svými bicími proti potlesku a křiku diváků, jako kdyby proti sobě stáli Jin Kazama a Kazuya Mishima z bojovky "Tekken", a dopředu připravený souboj tak vyhrál.

"Get souced!" hlásal nápis oznamující, že diváci nezabodovali dostatečně, a tak se na scéně objevily obří láhve s kečupem a hořčicí, které ale ve skutečnosti byly jen dalšími způsoby, jak na publikum vystřelit červené a žluté konfety. I tento moment tak byl třeskutě originální.

5 Seconds Of Summer, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A do třetice se po skončení základního programu s nejslavnějším hitem "She Looks So Perfect" objevilo video, v němž jsou všichni čtyři na recepci hotelu v županu a zdejší pracovnici zazvoní telefon. "Prý byste měli dát ještě přídavek, poslechněte si je," řekla a ukázala sluchátko směrem na kameru, načež publikum opět začalo jančit. A 5 Seconds Of Summer tento vtípek dohráli do konce, a tak se na stage na poslední dva kousky vrátili v županech.

Co z toho plyne? Že logický předpoklad, že skupina předvede totéž, jen v jiné hale, byl zcela lichý. Nová show byla zábavná, odlišná a mnohem lepší, než kterou nám čtveřice předvedla v roce 2022. A i když zvuk v hale byl jako už tradičně otřesný, tak za tak odvážné a dotažené nápady si Australané zaslouží všechny palce nahoru.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Empire Of The Sun v "Changes" havarují na Zemi se svou mimozemskou lodí (11.04.2024 19:55)
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu