shop.musicserver.cz
Vojtaano - Momentálně jsem na herecké střídačce

Vojtaano - Momentálně jsem na herecké střídačce

Vydáno: 25.10.2023 08:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Hricko | foto: Jakub Zeman

Písničkář Vojtaano se po dvou letech vrátil s novým materiálem a vydal své třetí sólové album "Do trojky". Ve středu 1. listopadu ho pokřtí v pražském klubu Futurum. Popovídali jsme si o desce a zjistili jsme, jak to vypadá s jeho hereckou dráhou či zda ho ještě baví chodit na koncerty.

Máte venku svou třetí řadovku "Do trojky". Je z vašeho pohledu v něčem jiná než předchozí dvě?

I když je tradičně hodně různorodá, myslím, že je zase o něco ucelenější než ty předchozí. Vznikla taky celkem rychle a práce na ní probíhala s nebývalou jistotou a pohodou. Tentokrát jsem nepotřeboval nikomu nic dokázat, jen jsem si udělal radost. Doufám, že to přeskočí i na posluchače. Taky jsem po produkování hudby k filmu zvolil na desce jednodušší aranže, založené hlavně na kytaře.

Užíváte si proces natáčení, nebo je to pro vás nutné zlo?

Natáčení, a to zejména v Rooftop Studiu u Ondry Žatkuliaka a Dana Vrby, je jedna z mých nejoblíbenějších činností vůbec. U tvorby hudby je mi obecně vždycky krásně, ale potřebuju mít zázemí. V Rooftopu se cítím skvěle a ve skvělých rukou, pokaždé si to strašně užívám. U každé session prohodím: "Ty vole, já miluju, že tohle je moje práce".

Fast Food Orchestra + Vojtaano, Roxy, Praha, 6. 10. 2022
© Martin Bambušek / musicserver.cz
Seděl někdo na producentské židli, nebo jste si na celý proces dohlížel úplně sám?

Hudbu i texty si píšu sám, mám i základní producentské schopnosti. Jsem ale rád, že mi záda u všech projektů kryje Ondra Žatkuliak, který se stará nejen o nahrávání, mix a mastering, ale i o produkci. První nápad vznikne s kytarou v ruce, pak nahodím základní aranže na iPadu v Garagebandu a na počítači pak v Logicu vytvořím pracovní verzi. Stopy následně vezmu do Rooftopu, kde s tím začne kouzlit právě Ondra. Některé zvuky vymění, vyladí, přijde s neobvyklou basovou linkou a podobně. Nabereme kytary a vokály, přichází mix a mastering, což nechávám na něm a moc do toho nekecám.

V tracklistu se hned po sobě vyskytují písně "Malý pán" a "Velký pán". Jedná se o dva pohledy na vás jako člověka?

Jo. Dva pohledy, dvě životní polohy. Na pódiu se cítím jako velký pán, v civilu jako malý pán.

Ve "Velkým pánovi" zmiňujete své největší hity. Když skládáte, tušíte, co bude na fanoušky fungovat nejlépe, co bude hit a co se naopak spíš neujme?

U "Budulínka" jsem si byl úspěchem jistej jako nikdy předtím a nikdy potom. Občas trochu tuším, co by mohlo na lidi zabrat, ale často to vůbec nevychází. Taky se stane, že si posluchači oblíbí píseň, u které jsem s úspěchem nepočítal. Na hudbě se mi ale líbí hlavně ta svoboda. Takže tvořím, když mám chuť a na co mám chuť. Nikdy nedělám něco, na co si myslím, že by měl chuť někdo jiný. Pak doufám, že se v tom mém pohledu lidi uvidí. Novou desku jsem dělal právě s takovýmto přístupem. Nesnažil jsem se za každou cenu udělat hit. Teď ale samozřejmě doufám, že jsem to nepřehnal a nějaký hit tam bude.

Vojtaano

Písničkář, stand-up komik a herec Vojtěch Záveský aka Vojtaano vydal včetně aktuální novinky "Do trojky" tři sólové studiovky. Na debutovém dvojalbu "The Beast Of Vojtaano" se objevil jeho asi nejznámější hit "Budulínek vs. Galantní Jelen" či znělka k seriálovému hitu "Vyšehrad". Na svou prvotinu navázal vyspělejším, ale stále provokativním počinem "2020" a pro fotbalový tým z rodných Litoměřic nahrál hymnu "Liťák". Minulý rok mu vyšel soundtrack k filmovému pokračování seriálu "Vyšehrad: Fylm". Jako herec se objevil ve snímcích "Bajkeři" či "Teorie tygra" a v seriálech "Ulice", "Vinaři" nebo "Dáma a Král".

Skladba "Mladá" je poměrně pichlavou satirou na zlatokopky. Inspiroval jste se někým konkrétním?

Uvědomuji si, že tohle téma už dokonale vystihl nejen Rytmus, ale spousta umělců před ním a po něm. Za normálních okolností bych neměl vůbec potřebu se k tomu vyjadřovat a přidávat další zlatokopka song. Inspirace někým konkrétním ale opravdu bohužel přišla. Blízký kamarád mi dal dost materiálu na všechny tři sloky. Byl to ten případ, kdy to potřebuju hodit na papír, abych se tím už nemusel zabývat. Klasicky se z toho vypsat.

Dalším výrazným momentem je píseň "Je to náma" s přísným, ale sebevědomým textem o přístupu k neúspěchům. Je to něco, k čemu jste došel až po letech, nebo je to váš typický rys?

Určitě jsem si k tomu došel až časem. Odmala jsem spíš měl tendenci se z neúspěchů hroutit. Většina činností mi šla, spíš jsem vyhrával, o to víc mě ale mrzely prohry. Ale hlavně křivdy okolí, okolností. Uvědomění, že si za většinu věcí můžu sám, nejdřív bolelo. Pak se mi ale hrozně ulevilo, protože to znamená, že si můžu sám ovlivnit i ty dobrý věci.

I na "Do trojky" máte ostřejší texty, i když opět v menší míře. Znamená to, že jednou bude Vojtaano vyklidněný folkař?

Jednou třeba jo. Hlavně bude vždycky upřímnej, tak záleží, jak na tom zrovna bude. Je pravda, že dřív jsem se v ostrejch výrazech vyžíval víc, a teď mi to spíš jen občas ujede. Nikdy jsem to ale nebral jako nějakou prioritu nebo hlavní znak mojí tvorby. Spíš jsem ze začátku psal pubertální písničky hlavně pro svoje blízké okolí, pro kamarády ze severu Čech. Tak jsem to psal takovým jazykem, kterým jsme se bavili na ulici, a už mi to zůstalo.

Na obou dosavadních řadovkách jste měl hosta. Tentokrát se vám nikdo nehodil?

Hodili se mi hned dva. V písních "Velký pán" a "Je to náma" mi na harmoniku zahrál fenomenální Matěj Ptaszek. Měl jsem to štěstí se s ním potkat ve studiu i na akci, a je to velkej sympaťák a vynikající muzikant. Věřím, že se naše cesty ještě zkříží. V songu "Mladá" zase dává beatbox můj dlouholetý kamarád a kolega Petr Nasty Cerha. Kromě toho, že je to skvělý moderátor a komik, v mládí hrozně zabíjel právě na beatboxové scéně.

Fast Food Orchestra + Vojtaano, Roxy, Praha, 6. 10. 2022
© Martin Bambušek / musicserver.cz
Jak to vypadá s vaší hereckou dráhou? Čeká vás v nejbližší době nějaká práce pro televizi nebo film?

Momentálně jsem na herecké střídačce. Hudba maximálně naplňuje mě i můj diář, a tak to na žádný comeback ve filmu či televizi nevypadá. Po pravdě pro to už ani nic nedělám, jsem spokojený s tím, jak to je, nechávám to náhodě.

Cítíte se být více hudebník, herec, nebo třeba komik?

Kdybych si měl vybrat jedno slovo, tak asi performer. Baví mě různé typy vystupování. Ale už posledních pár let je na prvním místě jasně hudba. Cítím se v ní nejsvobodnější. Na koncertu si navíc můžu dát i kus stand-upu mezi songy nebo udělat nějakou srandu s publikem. Vyblbnu se kompletně.

Pokřtíte novinku?

Jasně! V pražském Futuru 1. listopadu. I když samotnému křtu se moc dlouho věnovat nebudem. Nejsem na oficiality, bývám z toho nervózní a zdržuje to. Hlavně zahraju nové i staré skladby sám s kytarou, ale i s kapelou složenou ze členů Fast Food Orchestra. Prostě bude mejdan!

Bude tento večer v něčem speciální oproti klasickým vystoupením?

V druhé půlce mě podpoří skupina. A bude to delší než obvykle. Neumím se moc dobře hypovat, říkat, že to bude úplná bomba. Nechci si to zakřiknout. Ale na každém koncertu do toho dávám všechno a většinou to bomba je.

Vyjde k některé z písní ještě nějaký další videoklip?

Ke skladbě "V míru" vyšel klip 7. října a to je na nějakou dobu určitě poslední video.

Právě v tomhle songu zpíváte, že už máte raději svůj klid. Chodíte třeba ještě na koncerty svých kolegů? Nebo si nenecháte třeba utéct své zahraniční idoly?

Díky tomu, že si občas zahraju i na festivalech, můžu si vystoupení nějakého českého oblíbence vychutnat ze zákulisí, to si nejvíc užiju. Jsem schovaný někde na boku pódia, ze kterého cítím energii účinkujících i fanoušků. Mezi lidmi jsem nesvůj a nedokážu se úplně uvolnit, ale na koncerty občas chodím. Ze zahraničních idolů jsem naposled viděl třeba Erica Claptona nebo Snoop Dogga.

Kromě sólové tvorby jste složil soundtrack k loňskému, velice úspěšnému snímku "Vyšehrad: Fylm". Bavilo by vás skládat filmovou hudbu, ať už k případnému pokračování, nebo k úplně jinému počinu?

Bavilo, moc. Doufám, že se ke tvorbě filmové či divadelní muziky ještě někdy vrátím. Prací na hudební složce snímku "Vyšehrad: Fylm" jsem se toho hodně naučil, ale ještě je toho spousta přede mnou. Je to složitá disciplína, do které jsem zatím jen nakoukl. Určitě ji budu rád dál objevovat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Voltaano a Jiří Schnitzel vytvořili v Malostranské besedě punk-folkové duo (17.02.2024 19:56)
- Vojtaano spojí síly s Jiřím Schmitzerem a na Valentýna zahrají v Malostranské besedě (08.02.2024 10:17)
- Video: Rozverní Fast Food Orchestra oslavují v klipu "Táhneme to dál" jedinečnou sílu přátelství (16.12.2023 13:41)
- Naživo: Vojtaano na křtu "Do trojky" desku málem nepokřtil a lítal jako Madonna (02.11.2023 19:43)
- Recenze: Vojtaano "Do trojky" narval pitchování, ironii, ale i lásku k rodině (17.10.2023 18:00)
- Video: Fast Food Orchestra mačkají život jako "Pomeranč" (17.10.2023 11:57)
- Video: Vojtaano je v klipu "V míru" klíště a je mu nejlépe bez lidí (11.10.2023 18:56)
- Video: Vojtaano v klipu "Velký pán" skládá hold svým vzorům a dává ochutnat z atmosféry svých koncertů (29.08.2023 12:41)
- Video: Vojtaano "zas pitchuje" a strefuje se do konfliktů ve vztazích (02.08.2023 13:35)
- Video: Fast Food Orchestra se prezentují jako šéfkuchaři hudby - nabízejí "Bistro snů" (04.07.2023 09:51)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu