"Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou

16.09.2023 08:30 - Milan Menčík | foto: OPUS

Loňský balík retrorecenzí kapely Elán jsme zakončili deskou "Netvor z čiernej hviezdy Q7A". Vydavatelství Warner Music nyní přichází se zbylými řadovkami, které vycházejí premiérově i na vinylu. Takže se, milí studenti, posaďte, "Hodina angličtiny" začíná.
7/10

Elán - Hodina angličtiny (2LP reedice 2023)

Skladby: Strana A: Tisíc a jedenkrát, Kočka, Intrák, Striptízové blues / Strana B: Amnestia na neveru, Anjel, Anča, Ninja / Strana C: Hodina angličtiny, Alkohol víťazí, Rok rodiny, Epilóg
Vydáno: 8.9.2023
Celkový čas: 47:56
Vydavatel: Warner Music
Na začátku devadesátých let se Elán nacházel ve zvláštní situaci. Poněkolikáté rozpustil kapelu, takže se o muzikanty dělil s Peterem Nagyem, a vzhledem k celkovému vývoji situace pro něj nastalo i mnoho dalších změn. Přestal nepřetržitě koncertovat a také ubral v tempu chrlení nových desek.

V té době nastal obrovský boom soukromého podnikání a nevyhnul se ani bratislavské formaci. To však nebylo příliš po vůli textaři Borisi Filanovi, protože on právě v osmdesátých letech svojí filozofií a texty bojoval proti zbohatlíkům, které zajímá jen vydělávání velkých sum peněz. Takže pro Elán výrazně omezil textařské aktivity. Vlastně téměř přestal psát, i když i on sám paradoxně také začal později podnikat.

Rozestup k novému albu "Hodina angličtiny" se natáhl až na dosud rekordní tři roky a studiovka, která měla původně ambice prorazit i za hranicemi, vyšla až po rozdělení Československa v roce 1994. Díky nové době se Elán odvážil v textech ještě víc brousit do témat erotiky a sexu ("Striptýzové blues" či "Anča"), alkoholu ("Alkohol víťazí") a vůbec celá nahrávka působí i po mnoha letech hodně energicky a našláple.

Texty po Filanovi převzalo několik lidí včetně například DeVe a VeVe, což byly spisovatelky Denisa Fulmeková a Verona Šikulová, ale suverénně největší hit "Kočka" si kompletně složil i otextoval sám Jožo Ráž.

I další skladby na prvních dvou stranách dvojLP jsou minimálně povedené, v případě Horňákova otevíracího slaďáku "Tisíc a jedenkrát" nebo v jednom ze dvou Filanových textů "Amnestia na neveru" dokonce vynikající. Tradičně nechybí silná melodika, určitá přidrzlost i tehdy ještě hodně autentické vzpomínky na mládí v případě "Intráku", který složil i nazpíval kytarista Ján Baláž.

Třetí strana by však mohla být klidně vymazána, popřípadě se dá vzít na milost čistě jako vyloženě albové písničky, včetně titulního kusu. Tam jako by už kapele docházely síly. Do této doby už kolekce ve fyzické podobě nebyla sehnatelná, takže rozkládací dvojvinyl i s mnoha černobílými fotkami a kompletními texty je dostatečně hojivou náplastí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY