shop.musicserver.cz
Martin Kalenda (Mrakoplaš) - Malé radosti nám dávají sílu dělat dál to, co bychom dělat chtěli

Martin Kalenda (Mrakoplaš) - Malé radosti nám dávají sílu dělat dál to, co bychom dělat chtěli

Vydáno: 22.10.2023 09:00 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: Renata Králová

Formace Mrakoplaš je taková tichá voda domácí scény. Pánové se nikam necpou a hrají si svůj bluesovými náladami ovoněný rock, který nechce pouze bavit. Letos vydali desku "Tichá radost", uspořádali další benefici na podporu boje s Alzheimerovou nemocí, chystají koncerty. Povídali jsme si s kytaristou Martinem Kalendou.

Jak jste na tom v kapele se vztahem k dílu Terryho Pratchetta?

Knížky Terrryho Prattchetta máme moc rádi. Je v nich dost srandy, ale i dost moudrosti a podobenství, díky kterým se k mnoha titulům rádi vracíme. A nemáme na mysli jen sérii "Úžasná Zeměplocha", ale třeba i trilogii o Johnnym nebo excelentní "Dobrá znamení", kterou napsal spolu s Neilem Gaimanem.

Může být samotný Pratchettův nepraktický a zmatený čaroděj Mrakoplaš v něčem inspirativní?

Nám se inspirací rozhodně stal. Jak Pavel Lipták mnohokrát zmínil: "Odevšad ho vyháněli, kopali ho do zadku, nedostudoval Neviditelnou univerzitu, a přesto několikrát Zeměplochu zachránil od její zkázy. No, jestli tohle není bluesman, pak už nikdo!"

Mrakoplaš
© Martin Kalenda / Mrakoplaš
Měli byste nějaký osobní příklad tiché radosti, která dala jméno vaší aktuální studiovce?

Na desce je takových radostí plno. Sice jsme přemýšleli, jak moc je zveřejňovat, protože jsou mnohdy osobní, ale jsou autentické a myslíme si, že by člověk měl mít čas takové radosti prožívat a sdílet je se svými blízkými. Protože to ony nás mnohdy posouvají kupředu a dávají nám sílu dělat dál to, co bychom dělat chtěli. Jednou z nich je třeba radost z toho, že jsme znali Petera Jurkoviče (uznávaný výrobce kytar a člen kapel Bluesberry nebo Žáha) a při vzpomínce na něj, jeho vtipy a způsob, jakým fungoval, se nám vždycky objeví tichý úsměv na tváři.

Jak se dají tiché, intimní momenty skloubit s hlasitým bigbítem?

Náš bigbít nejspíš není zas až tak hlasitý. Když jsme začínali, měli jsme sice trošku problém se žánrovým zařazením našeho bandu - na folkaře jsme byli moc tvrdí, na rockery moc měkcí, na bluesmany málo bluesoví... Ale nakonec většina lidí pochopila, že prostě hrajeme naše písničky, a protože zrovna máme v rukách elektrické kytary a paličky k bicím, zní to občas hlasitě. Dokážeme ale zahrát i akusticky. A pokud si o to písnička řekne, zaranžujeme ji třeba i s klarinetem nebo violoncellem… Jde nám zkrátka o to, aby sdělení v textech zůstalo zachováno a nálada s aranží k textu pasovaly.

Mrakoplaš

Mrakoplaš je "atmosférický band" založený na podzim roku 1995. V současné době hraje v sestavě Pavel Lipták (zpěv, kytara), Martin Kalenda (kytary), Pavel Douša (bicí, zpěv) a Petr Maršík (basa). V jejich hudbě se spojuje rock s blues, folkem i písničkářstvím, důraz je kladen na texty a jejich sdělení. Dosud vydali čtyři alba, to zatím poslední "Tichá radost" vyšlo letos na jaře. Od roku 2011 skupina pod záštitou Národního ústavu duševního zdraví 3. lékařské fakulty UK a FNKV v Praze pořádá benefiční akce na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci.

Sám působíte v a cappella tělese NOmenOmen. Jak se bluesmanovi stane, že začne zpívat v mužském vokálním kvintetu?

To je tak: Já vlastně nejsem žádný bluesman. V Mrakoplaši jsem proto, že se mi vždycky líbily Pavlovy písničky. A kdyby je hrál s dechovkou, chtěl bych u toho být taky, protože myslím, že mají sílu. On ale tehdy stavěl bluesovou skupinu, tak co mi zbylo, že? No, a vokály v kapelách či a cappella soubory mě vždycky fascinovaly. Nejvíc pak ty ryze mužské. Když jsem pak dostal nabídku do NOmenOmen, byl jsem moc rád a řešil jsem jen to, zda pro ně budu přínosem. Kluci jsou skvělí a já si každou spolupráci s nimi moc užívám.

"Pod košilí" mi vyznívá jako takové povzdechnutí nad nesplněným snem koncertů na vyprodaných stadionech. Nebo je to další z tichých radostí?

V téhle písničce trocha melancholie je. Patří ale všem muzikantům, kteří u nás v Česku hrají v klubech a nepřestávají přesto, že jejich muzika třeba není zrovna mainstreamová. Čeština se na velká zahraniční pódia asi taky hned tak nedostane a chodí na ně jen pár desítek posluchačů. Hrají od srdce a tou tichou radostí může být možná i to, že to nevzdávají a dělají to pořád naplno.

Už dvanáctým rokem pořádáte benefiční koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer, na němž vybíráte prostředky pro podporu vývoje léčby a diagnostiky Alzheimerovy nemoci. Jak jste vůbec na tohle téma přišli? Vzpomenete na první ročník?

Velmi dobře! Byl to první takový večer, který jsme sami pořádali. Byl velmi hektický, ale překrásný. Společně s námi tam zahráli Petar Introvič (frontman Bluesberry - pozn. aut.), již jednou zmíněný Peter Jurkovič, Vláďa Merta a Michal Braxatoris. Tehdy jsme netušili, že se tento projekt stane tradičním a že za těch uplynulých jedenáct let vybereme na boj s Alzheimerovou nemocí přes 750 tisíc korun. V té době jsme dokonce pochybovali, že uspořádáme druhý ročník.

Co bylo prvním impulsem pro tuhle akci?

Na ten nápad nás přivedli přátelé z Klubu Terryho Pratchetta. Začali podporovat AD Centrum, které se zabývá výzkumem a léčbou Alzheimerovy nemoci. My jsme se jimi nechali inspirovat, a protože na následky této choroby zemřel i sám autor a duchovní otec čaroděje Mrakoplaše, říkali jsme si, že bychom taky měli přispět svou troškou do mlýna. A vymysleli jsme ten náš koncept benefičních koncertů s aukcí raritních předmětů, kam přispívají sami účinkující.

V klipu k "Deja vu" se na konci kamera vznese do výšin a v záběru se otevře geometrický obrazec chodníku a vás čtyř sedících naproti sobě křížem. Jde o nějakou symboliku, nebo se vám líbila estetika této části Ořechovky?

Ořechovka je bezpochyby skvělá část Prahy, která má svou specifickou atmosféru. Symboliku videoklip ale opravdu má, to jsme rádi, že si toho někdo všimnul. Písnička sama prolíná minulost s přítomností. Vnímavý divák může při pohledu z výšky zahlédnout nejen ten zmíněný chodník do kruhu, ale i slepou uličku a pak taky cestu ven, po které nakonec odchází hlavní hrdina klipu. Tak to bývá i v životě. Nikdy dopředu nevíme, která cesta nás přivede k cíli a kdy se třeba nějakou dobu jen točíme v kruhu. Dalším symbolem pak může být i to, že pokud máme na dohled dobré přátele, každá cesta je jednodušší.

Jak vůbec vznikl nápad na klip takříkajíc na jeden záběr?

Námět vymyslel Martin Matejka, herec a scenárista z Divadla v Dlouhé. A já jsem rád, že to pojal uvolněně a videoklip nebyl popisný. S Pavlem Neškudlou, který ve videu hrál hlavní roli, a s Ditou Havránkovou, která stála za kamerou, jsme pak vymysleli koncept, který pracoval se správným načasováním a kde vlastně byly každé další střihy zbytečné. Minimalismus nám v tomto případě připadal jako nejlepší způsob, jak podpořit náladu a sdělení písničky.

Mrakoplaš
© Martin Kalenda / Mrakoplaš
Jaké máte s Mrakoplašem ambice? Přišlo mi, že by si zasloužil více pozornosti, než se mu dostává…

Že ano?! Ale teď vážně: my jsme rádi, že v dnešní uspěchané době, kdy má většina lidí dost práce sama se sebou, někdo poslouchá naši muziku. Jsme taky rádi, že jsme po těch dlouhých letech stále spolu, že můžeme hrát vlastní písničky, že můžeme jezdit do klubů a na festivaly po celé republice a že se to lidem, kteří nás poslouchají, líbí. Vydáváme desky, občas nám naši fanoušci pošlou video, kde sami hrají některou naši písničku, a občas nám děkují za to, že jim některá z nich pomohla ve svízelné životní situaci a ukázala jim, jak by mohli jít dál. Mohli bychom si snad přát víc? Jasně že bude skvělé, když naše muzika bude slyšet ještě víc, ale i tak jsme šťastní, že si plníme sny a že to naše posluchače s námi stále baví.

A co další plány s kapelou, co vás čeká?

Pokud bychom měli zmínit ty nejbližší události, tak kromě festivalů na konci letní sezóny nás 3. října čeká 12. ročník zmiňované benefice Mrakoplaš kontra Alzheimer (letos s váženými hosty Jiřím Štědroněm a Pavlem Sedláčkem) (rozhovor jsme pořizovali ještě před tímto večerem - pozn. red.), 23. října pokřtíme v Malostranské besedě LP desku "Tichá radost" (na jaře totiž vyšlo jen CD, výroba vinylu trvala déle), no, a pak se vydáme na turné, které bude mít 17 zastávek po celé republice. Zastavíme až těsně před Vánocemi - 23. prosince totiž ještě zahrajeme na legendární akci Jurkofest v Jílovém u Prahy. O všech koncertech budeme samozřejmě včas informovat na našem webu a na sociálních sítích.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Mrakoplaš nachází "Tichou radost" a naději i ve smutném vzpomínání (11.04.2023 16:00)
- Video: Téměř na jeden záběr natočený klip "Déjà vu" láká na čerstvé album formace Mrakoplaš (23.03.2023 11:12)
- Na benefici na léčbu Alzheimera vystoupí Mrakoplaš a společně s ním Robert Křesťan, Luboš Malina a Míša Leicht (10.04.2022 15:53)
- Mrakoplaš představí na koncertě v pražském KD Mlejn nové album "Hlídač" (11.01.2018 11:33)
- Nové desky pro 43. týden (31.10.2016 12:50)
- Festival United Islands Of Prague získal konkrétnější obrysy (16.05.2007 13:41)
- Mrakoplaš, Skalená treska a Urban Bushman žijí pro Tibet (15.02.2007 14:01)
- Recenze: Bluesberry aneb jak nezaujmout a neurazit (20.10.2000 01:26)
- Naživo: Bluesberry a spol. ve Vagónu (05.05.2000 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu