shop.musicserver.cz
Dan Bárta & Illustratosphere - Entropicture (reedice 2023)

"Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád

Vydáno: 02.09.2023 09:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Martin Bambušek / musicserver.cz

Debutová, bezejmenná deska projektu Illustratosphere byla pro Dana Bártu prvním vykročením z rockového, respektive rap-funkového prostředí do světa, v němž si může dělat, co chce. Poprvé sám za sebe. Společně s reedicí prvotiny vyšlo rovněž i druhé album, tentokrát nazvané "Entropicture". Letos slaví dvacet let.

8/10

Dan Bárta & Illustratosphere - Entropicture (reedice 2023)

Vydáno: 17.3.2023
Celkový čas: 60 minut

Skladby: Intropicture, Innerview, Etnika Et Nikola, Nic nového pod pihou (Cliché Hemispheramor), Za poryvů, Živý, Dua, Městem, Tábory šestek, Planetám, Pilátův sen, Stmívání

Vydavatel: Warner Music

Debut formace Illustratosphere je dodnes promyšlený, ale zároveň lehoučký jako křídla vážek. Hravý, ale zároveň pečlivě vystavěný. Ne nadarmo je to jedna z nejlepších domácích desek, které tady v novém tisíciletí vyšly. Jak ale v našem rozhovoru potvrdil i tehdejší kytarista kapely a též člověk, který stojí za remasteringem obou letos znovu vydaných nahrávek, Miroslav Chyška, album zároveň vznikalo pod tlakem a s vědomím toho, že aktuální sestava není udržitelná.

Po pauze, kterou Bárta vyplnil studiovkou "Nervák" s J.A.R. (vzešly z ní například koncertní stálice "Metamegamastítko" nebo právě bártovka "Jsem pohodlný"), se k natáčení dvojky Illustratosphere, tedy "Entropicture", skutečně sešla mírně obměněná skupina. Miroslava Chyšku nahradil Jaroslav Friendl. Zůstala kompletní rytmická sekce Jiří Slavíček (bicí) a Robert Balzar (basa), multiinstrumentalista Filip Jelínek i za piano usazený Stanislav Mácha.

S principy odzkoušenými na společné prvotině se pracuje i zde. Hravost zůstává. Už úvodní swingující skladbičkou "Intropicture", která se po několika minutách ticha vrací v závěrečné "Stmívání", a dílo tak rámuje, jako by Bárta dával na srozuměnou, že se tu opět bude tvárně přepracovávat spousta různých vlivů. "I heard this song / And I don't know where / I just canʹt say when it happened," zpívá se tu.

V těch prvních třech verších je v zásadě obsažená tvůrčí metoda Illustratosphere, která z nekonkrétních, v duchu názvu alba neuspořádaných útržků hudební paměti buduje svůj svébytný, sevřený a vysoce přesný svět. (Zmíněnou miniaturku mimochodem po letech Bárta použil na společném albu s Orchestrem Gustava Broma "I Killed This Song At Karaoke Tonight".)

Ten svět je díky tomu přístupný, i když se tu posluchač v zásadě pohybuje hluboko v jazzovém hájemství. To je ale obohaceno krásnými a rozhodně ne prvoplánovými melodiemi, které umějí na první dobrou zaujmout - viz akordový vzestup v "Planetám". Poněkud nečekané je zařazení skladby "Pilátův sen", tedy původně čísla Aleše Brichty z české verze muzikálu "Jesus Christ Superstar", v němž se s Bártou potkali. Dan Bárta je jemnější, o něco zasněnější a civilnější a nakonec je z toho jeden z nejsilnějších okamžiků na "Entropicture".

Poněkud oslabené je na dvojce hledačství, typické pro předchozí kolekci. Více se tu hraje na jistotu, variují se již vyzkoušené prvky. Opět jsou tu typické slovní hříčky a hry s frázováním, které mění význam řečeného, oslnění krásou zvuku slov, hravost a radost ze společné tvorby. Zvuk kapely je nicméně o něco akustičtější - Robert Balzar například ve většině songů používá kontrabas, zní tu i akustická kytara v harmonickém souladu s klavírem.

Tomuto pojetí jde ostatně naproti i Chyškův jemný remastering. Zvuk více otevřel a dal nástrojům větší množství prostoru. Více tak vyniknou barvy akustických instrumentů. Dojem z poslechu je jaksi intimnější, sound lépe podporuje introspektivní pojetí písní.

Dan Bárta & Illustratosphere se pohybují ve vlastních hudebních světech. I díky tomu je jejich tvorba platná navzdory trendům. Dvě dekády od vydání "Entropicture" energii tohoto počinu nijak neutlumilo. Oproti debutu tolik nepřekvapuje, dál ale cíleně rozpracovává směry jím naznačené. Prohlubuje je, rozšiřuje.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Recenze: Robert Balzar Trio na desce "Conversation" zve k rozhovoru i posluchače (12.01.2024 08:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Rozhovory: Ricardo Delfino (Top RoofTop Fest) - Po letech jsem zmlsaný a koncert si nejlépe užiju v zákulisí (20.06.2023 08:00)
- Recenze: Čím starší, tím drzejší. J.A.R. na albu "Jezus Kristus Neexistus?" bojují s přehnaně korektní dobou (19.06.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu