shop.musicserver.cz
Dropkick Murphys, Ledárny Braník, Praha, 21.8.2023

Dropkick Murphys nezapomněli, zač je toho punk, v Ledárnách jim ale škodil opatrný zvuk

Vydáno: 22.08.2023 18:51 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Bostonští celticpunkeři si vybudovali slušnou fanouškovskou základnu i u nás. Jenže v době, kdy to (skoro) vypadalo, že sem začnou jezdit každý rok, vlezla do toho covidová pandemie. Naposledy jsme tak jejich samostatný koncert viděli v roce 2019. To se ale v pondělí změnilo - the boys are back!

Live: Dropkick Murphys

support: The Scratch
místo: Ledárny Braník, Praha
datum: 21 srpna 2023
setlist: The Lonesome Boatman, The Boys Are Back, Prisoner's Song, The Bonny, Going Out In Style, Turn Up That Dial, Queen of Suffolk County, Paying My Way, (F)lannigan's Ball, Waters Are A'risin, You'll Never Walk Alone, Smash Shit Up, Out of Our Heads, Barroom Hero, I Know How It Feels, Citizen C.I.A., Dig a Hole, Johnny, I Hardly Knew Ya, Rose Tattoo, The State of Massachusetts, Worker's Song, I'm Shipping Up to Boston, Until the Next Time
Fotogalerie

Po festivalovém intermezzu na loňských Mighty Sounds se folk-punková parta vrátila do Prahy a odehrála zde svůj první samostatný open-air koncert. Uskutečnil se v Ledárnách v Braníku. Což se ukázalo být, jakkoliv je to prostředí velmi pěkné a příjemné, jako největší neduh celé akce.

The Scratch, Ledárny Braník, Praha, 21.8.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Tím druhým byla - bohužel - změna předkapely. Před Dropkick Murphys totiž měli původně zahrát pankáči Anti-Flag. Jenže ti v červenci náhle ukončili činnost. Důvodem bylo obvinění zpěváka Justina Sanea ze znásilnění. Za skupinou se doslova zavřela voda, kompletně zmizela i ze sociálních sítí. A přiznejme si, že tahle banda, přestože hrála na letošním Rock For People, byla vedle samotných Murphys docela velkým lákadlem a těžko ji nahradit adekvátně.

Pódium nakonec otevřeli The Scratch. A byla to náhrada, no, podivná. Poněkud humpolácký přístup postavený na dvou akustických kytarách (ale naefektovaných tak, aby zněly jako elektrické), cajonu s kopákem a basou a na místy dost falešných vokálech, měl své silnější chvilky, ale po většinu času se z jeviště valila spíše jakási zvláštní nejistota. Ale možná si to prostě nesedlo.

U Dropkick Murphys to byla jiná pohádka. Ačkoliv teď koncertují bez Ala Barra, který přerušil působení v sestavě, aby se mohl starat o nemocnou maminku, na typické energii jim to nijak neubírá. Obzvláště když se mohou opřít i o nadšené a hlavně poučené publikum. V pražském Braníku je dav místy doslova přehlušoval. Mohla za to omezená hlasitost, kvůli které set o část svého drajvu přišel. A bohužel byl i dost znatelný šum hovoru, který prostě ne a ne utichnout.

Dropkick Murphys, Ledárny Braník, Praha, 21.8.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ale to není nic, co by mělo jít za kapelou. Otěže frontmanství převzal Ken Casey a prakticky od první skladby byl hned u diváků na nášlapu u zábradlí. A když uvolnil místo některým svým kolegům, pobíhal po jevišti, hecoval a očividně se dobře bavil. Dropkick Murphys jsou jednou z těch skupin, které lze nadšení jejích členů bez okolků věřit.

Bostonská formace vydala v nedávné době dvojici akustických alb "This Machine Still Kill Fascist" a "Okemah Rising", kde oživila nevydané texty amerického písničkáře Woodyho Guthrieho. I na ně došlo. "Dig A Hole", "I Know How It Feels" nebo "Gotta Get to Peekskill" jsou sice staré skoro osmdesát let - a některé verše o tom, že "vědí, jaké je to vstoupit do odborů", poněkud zestárly -, obecně vzato ale promlouvají stále velmi aktuálně. Škoda jen, že tyhle songy, jež mají být nejsdělnější, kvůli slabšímu (a tuplovaně tady) akustickému zvuku trochu zapadaly.

Na posledních deskách (mimo guthrieovskou dilogii zhruba od "Going Out In Style") je výrazně znát větší příklon od punku k folku. Pravda, bandu to přitáhlo nové posluchače a nyní je populárnější než kdy dříve, ovšem obavy o to, že pánové přece jen trochu stárnou a své punkové kořeny trochu odsouvají do pozadí, byly na místě. Ukázaly se však jako liché.

Dropkick Murphys, Ledárny Braník, Praha, 21.8.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Té punkové divokosti byla v Praze pořádná porce a ty staré kusy jako "Citizen C.I.A." kapelu pořád dost baví. A kytarista James Lynch, s nízko pověšeným nástrojem i vestou obšitou nášivkami, působí prostě jako drzý chlápek, který by mohl stát na stagi se Sex Pistols nebo The Clash.

A pak tu byly klíčové skladby "Rose Tattoo", "Paying My Way", "The State of Massachusetts" a jasná přídavková perla "I'm Shipping Up To Boston", již proslavil film Martina Scorseseho "Skrytá identita". Úplnou tečkou pak byla přece jen trochu patetická "Until The Next Time", která potvrzuje onen silný dojem sounáležitosti, který Dropkick Murphys dovedou vytvořit kdekoliv a kdykoliv doslova lusknutím prstu.

V Praze to vyšlo rovněž. Jen jako by muzikantům více seděly uzavřené prostory. Tam je ta vazba mezi jevištěm a hledištěm jaksi pevnější. Tak jako tak bylo fajn tuhle bostonskou partu zase vidět. Takže, zase za rok?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Celtic-punkeři Dropkick Murphys se v červnu vrátí do Prahy (07.12.2023 13:52)
- Fotogalerie: Dropkick Murphys roztančili Ledárny (22.08.2023 09:58)
- Recenze: Dropkick Murphys se na "Okemah Rising" znovu akusticky pouštějí do písní Woodyho Guthrieho (22.06.2023 13:00)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Dropkick Murphys v srpnu rozdivočí Ledárny v Braníku. Zahrají i skladby ze svých nových akustických alb (02.05.2023 14:46)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Video: Dropkick Murphys lákají na novou řadovku halekačkou "Ten Times More" (26.08.2022 16:43)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Mighty Sounds letos láká na Dropkick Murphys, Royal Republic nebo Anti-Flag (27.06.2022 19:22)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu