Chris Jagger - Asi bych vydělal víc peněz s tribute kapelou Rolling Stones

08.08.2023 08:00 - Jiří V. Matýsek | foto: PR Krásný ztráty

Chris Jagger sice zůstává trochu ve stínu svého slavného bratra Micka, frontmana Rolling Stones, jeho hudební kariéra toho ale může nabídnout taky spoustu. Letos tento britský muzikant míří do České republiky - už v pátek 11. srpna zahraje na festivalu Krásný ztráty ve Všeticích. A tak jsme si popovídali.
Chris Jagger
© PR Krásný ztráty
Jaké to je nosit jméno Jagger? Je to spíše přítěží, nebo otevírá dveře?

Někdy je to OK a jindy to může být trochu nudné, ale nakonec to prostě přijmete a jdete do toho. Asi bych vydělal víc peněz s tribute kapelou Rolling Stones, protože tyhle skupiny zřejmě vydělávají lepší peníze než muzikanti, kteří se snaží být sami sebou a originální. Ale musíte to lidi naučit, jinak jsou líní!!!

Před dvěma lety jste s Mickem udělali společnou písničku "Anyone Seen My Heart?". Pokud se nemýlím, byla to vaše první spolupráce. Musel jste bratra dlouho přemlouvat?

Ne.

 

Hrával jste v divadle i ve filmu a mimo jiné se zabýval oděvním designem. Navrhl jste třeba slavnou bundu, kterou nosil Jimi Hendrix. Jak k tomu došlo?

V 60. letech jsem se spojil s kamarádem při výrobě módních oděvů v Londýně a některé jsme mimo jiné prodali Jimimu a několika jeho známým, včetně bubeníka Mitche a Noela Reddinga. Dívka jménem Julie už malovala inkoustem na hedvábné kravaty, a tak jsme ji poprosili o něco dobrodružnějšího. Přišla s nápadem na bundu a vytvořila tenhle úžasný kousek. Jimimu se samozřejmě líbil.

Chris Jagger

Chris Jagger je britský hudebník, herec, módní návrhář a designér. Je mladším bratrem zpěváka The Rolling Stones Micka Jaggera. Pod svým jménem vydal třináct řadovek, pohybuje se v žánrech jako folk, blues, country, zydeco, cajun nebo rock. Podílel se třeba i na albu Erica Claptona "No Reason To Cry" z roku 1976.

Zazpíval jste si i s Ericem Claptonem na jeho desce "No Reason To Cry". Jak na tuhle spolupráci vzpomínáte?

Poflakoval jsem se po Los Angeles a snažil jsem se prodat nějaké písničky. Jeden den mi zavolal Ronnie Wood, který byl součástí Erics. Šel jsem do studií Shangri La mimo Malibu a setkal jsem se s Ericem a kapelou, kteří to místo vlastnili. Zpočátku tam nebyl žádný producent, takže jsem tam vydržel s několika návrhy a Eric byl tak laskavý, že mi na nahrávce poděkoval.

Kterého setkání v životě si nejvíce vážíte?

Toho, když jsem se svými vnoučaty.

Chris Jagger
© PR Krásný ztráty
Ve vaší tvorbě se spojuje blues, country a folk (mimo jiné). Co vás na těchto, řekněme, tradičních žánrech přitahuje?

Je to to, co v podstatě znám a na čem jsem vyrůstal. Dobrá hudba v baru má nějakou dobu trvání.

Sledujete současnou scénu? Je někdo z mladších muzikantů, koho aktivně posloucháte?

Moje vnoučata milují Billie Eilish, před pár lety jsme ji viděli v Glastonbury. A pak je tu několik dobrých mladých lidí, kteří hrají folkovou hudbu ve stylu Mumford & Sons. Také poslouchám spoustu afrických groovů.

Co říkáte na boom vinylových desek a kazet? A jak vlastně vy posloucháte hudbu?

Je to skvělé, miluji vinyl, i když je to práce se o všechny ty desky starat a nepoškrábat je k smrti. Všechny moje staré vinyly jsou strašně poškrábané!

Máte rád vystupování na letních festivalech?

Miluju to! Hlavně když je kolem hodně dětí.

Těšíte se na Krásný ztráty ve Všeticích, v České republice? Na co se mohou posluchači na vašem koncertě těšit?

Už se nemůžu dočkat. Návštěvníci se můžou těšit i na překvapení. Více ale v tuto chvíli ještě neprozradím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY