shop.musicserver.cz
Kiefer Sutherland, Lucerna Music Bar, 9.7.2023

Kiefer Sutherland se vrátil do Prahy a i tentokrát jako muzikant zabodoval

Vydáno: 11.07.2023 08:19 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Petr Novotný

"Jste jedni z nejlepších diváků, které jsem toto turné zažil!" opakoval do zemdlení viditelně nadšený Kiefer Sutherland. A samozřejmě, že je dost možné, že to jenom hrál. Je to ostatně jeho profese, takže by to úplné překvapení nebylo. Koncert to byl ale i tak výtečný.

Live: Kiefer Sutherland

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 9. července 2023
support: Sari Schorr
setlist: Ole' Lonely Life, Can't Stay Away, Chasing The Rain, Going Down, Going Home, Something You Love, Reckless & Me, Two Stepping In Time, Blame It On Your Heart (Patty Loveless cover), Bloor Street, County Jail Gate, Ways To Be Wicked (Tom Petty And The Heartbreakers cover), So Full Of Love, Set Me Free, This Is How It's Done, Honey Bee (Tom Petty cover), Down In A Hole, Friday Night, Agave

Když Kiefer Sutherland dorazil se svým hudebním programem do pražského Lucerna Music Baru v roce 2020 a stejně jako nyní tam vykládal před skladbou "Reckless & Me", že je o jeho koni, s nímž v devadesátkách cestoval po Kanadě a Spojených státech, protože se tou dobou živil rodeem, bylo na něm znát, že je nemocný. Koncert sice tehdy odehrál i tak výtečný, nicméně to, že nebyl ve formě, bylo skutečně vidět. Tentokrát byl ale na stejném místě zdravý snad až moc.

To je myšleno samozřejmě s nadsázkou, nicméně od první do poslední skladby bylo v těch přibližně pětaosmdesáti minutách citelné, že je mu vážně do zpěvu. Nejednou s elektrickou kytarou kolem krku skákal panáka u svých kolegů a ta energie a razance, s jakou hrál, byla odzbrojující.

Z toho důrazu, jaký do svých skladeb dával, byla vidět ta chuť, s jakou hraje, a jelikož to není jeho hlavní povolání, ale jenom koníček, bylo nasnadě, že mu může být šumák, že lidí tentokrát přišlo méně, než by se možná čekalo.

Prázdno nebylo, to zase ne, nicméně prostor pro další diváky byl zcela určitě. A jako u všeho platí, že když sledujete někoho, jak vášnivě danou činností žije, je to fascinující, nakažlivé a hlavně máte chuť ho v tom sledovat dál.

A přitom Kiefer Sutherland není žádný muzikantský génius, to si tady řekněme rovnou. Hudebně čerpá z americany, pop-rocku, country a místy i blues a z jeho projevu vůbec nejčastěji slyšíte podobnost s Brucem Springsteenem. Na rozdíl od něj má ale Jack Bauer ze seriálu "24 hodin" o poznání řidší a jednodušší texty. Když si je přeložíte do češtiny, zjistíte, že jsou plné klišé a očekávaných veršů typu "láska - páska", takže nějaká přehnaná adorace není na místě.

Ovšem jako spousta jiných umělců i on umí takzvaně udělat z prdu kuličku, takže když pražskému publiku vykládal o vzniku některých svých písní, diváci mu viseli na rtech a každá taková minipříhoda náhle udělala zejména z nových songů mnohem zapamatovatelnější momenty, než kdybyste si je pustili jen z desky "Bloor Street". Na ní je totiž dabér videoherního Big Bosse z "Metal Gear Solid V" až překvapivě nevzrušivý.

Mimochodem, právě titul nové kolekce odkazuje na ulici, respektive křižovatku v centru Toronta, na které dle svých vlastních slov Kiefer strávil spoustu času - zažil tady první pusu, chodil tu do první práce, poprvé zde ještě coby neznámý umělec buskoval a taky tady dostal svou první nakládačku. Pokud jste někdy v Torontu byli, tak si tu ulici určitě dobře pamatujete. Pokud ale zatím ne a teď si škrábete hlavu, jak je možné toho tolik prožít v jedné ulici, pak vězte, že jedna z hlavních dopravních tepen v této metropoli je dlouhá neuvěřitelných pětadvacet kilometrů, takže to ve výsledku není zase tak překvapující.

Přítomní návštěvníci pražského vystoupení se také dozvěděli, že "Chasing The Rain" je skladba, kterou složil v lockdownu, když mu chybělo turné, a je právě o tom, co pro něj muzika a hlavně koncertování všechno znamenají.

"Going Home" je zase o tom, že mu jednoho dne v baru nad panákem došlo, že tráví až příliš mnoho času tím, že whiskey buď pije nebo o ní aspoň zpívá, ale že těmi dveřmi od baru stále neprochází ani jeho životní láska, ani oblíbený režisér, a tak nedává smysl tam pořád na něco čekat a popíjet. A to ho tak rozesmálo, že mu došlo, že bude lepší jít prostě domů.

"Já nechci být žádným průvodcem životem a rozdávat rady, jednu si ale neodpustím. Najděte si něco, co milujete, a to dělejte," prohlásil před "Something You Love", skladbou, jež z jeho setlistu měla jednoznačně největší ovace.

Při další vzpomínce na pandemii uvedl song "Full Of Love" historkou, jak byl během té neslavné doby šťastný, že je on i jeho rodina v bezpečí a že má dům dostatečně velký na to, aby se v něm všichni cítili komfortně.

Sice prohlásil, že si je vědom, že ne všichni měli takové štěstí, a že ví, co prožívali jeho známí, nicméně i přes snahu nevychloubat se a prostě jen uvést další píseň, to působilo trošku necitlivě. I když to určitě nemyslel zle, ukázalo to, že přece jen žije v trochu jiném světě, a lidé, kteří takové štěstí a majetky nemají, se mohli cítit dotčeně.

A pak tu byla skutečnost, že dřevácký, staromódní vzhled pódia s kobercem, dřevěným stolkem, lampou po babičce a starým, rozvrzaným klavírem, nabouralo zjištění, že z instrumentu zůstal jen obal, zatímco uvnitř jsou běžné, moderní klávesy. Tyto dvě věci jsou ovšem jediné kaňky na jinak vydařeném večeru. Večeru, který nestál na žádném mistrovství v nástrojové či vokální ekvilibristice, ale prostě jen na jednom Kanaďanovi s propocenou košilí na zádech, který se snaží vypadat, že je jedním z vás. Zahrál to dobře.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft 9/10
Recenze: Billie Eilish na "Hit Me Hard And Soft" (opět) definuje sama sebe. Výsledkem je její nejlepší album Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish... čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kiefer Sutherland se už zase chystá do Prahy (04.07.2023 13:12)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Naživo: Nemocný Kiefer Sutherland byl v Praze za borce (16.02.2020 00:07)
- Herec Kiefer Sutherland přiveze do Prahy své letošní album (31.10.2019 16:34)
- Nové desky 18/2019 - od The Cranberries přes P!nk po Marinu (01.05.2019 06:44)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen Adele Kabát Sia Taylor Swift Bono Dua Lipa Rush Imagine Dragons Mirai Beyoncé Rammstein mp3.com AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu