shop.musicserver.cz
Ellie Goulding. Ta, která málem odmítla svůj největší hit a kterou Ed Sheeran po nevěře vyškolil před celým světem

Ellie Goulding. Ta, která málem odmítla svůj největší hit a kterou Ed Sheeran po nevěře vyškolil před celým světem

Vydáno: 12.07.2023 08:00 v sekci Nejvíc nej - Katka Šebestová | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Ellie Goulding má renomé zpěvačky, která na první dobrou zapěje své písně tak, jak je známe z desek. Zda je to pravda, se budete moci přesvědčit letos na festivalu Colours Of Ostrava, kde je jednou jednou z hlavních hvězd. Než to všecko ale vypukne, připomeňme si pár zářných, skandálních i nepovedených momentů její kariéry.

Chtěla být druhou Joni Mitchell

Ve vší té hudební teatrálnosti z počátku druhého desetiletí nového milénia byla jako zjevení. Ellie Goulding nepotřebovala kostýmy, divoký make-up, bláznivé videoklipy ani armádu tanečníků. K úspěchu jí stačilo vzít si kytaru do ruky, nasadit kulicha a stejně byli všichni z jejího hlasu úplně paf. A přitom chybělo málo a do světa velkého popu by nepatřila.

Hold můžeme vzdát jejímu spolužákovi a nyní i úspěšnému producentovi, jenž si říká Frankmusik. Právě on jí během společných studijních let vnutil myšlenku, aby sama sebe přestala vnímat jako folkovou zpěvačku. Spolu sice nahráli jen jeden song, "Wish I Stayed", ale jeho zveřejněním v roce 2009 Ellie ohromila posluchače i kritiky a už o pár měsíců později měla na stole dvě ocenění - jedno z Brit Awards a druhé od BBC, kde ji počastovali přídomkem velkého talentu a slibovali si od ní velké věci.


Eltonův cover ji dovedl na královskou svatbu

S debutovým albem "Lights" se hned v prvním týdnu umístila na čele britské hitparády, ze šesti vydaných singlů hned dva bodovaly v top 5. Na konci roku 2010 ji oslovil i obchodní řetězec John Lewis & Partners, aby pro jeho vánoční reklamu natočila předělávku hitu Eltona Johna "Your Song". Křehkost a něžnost, s jakou baladu nazpívala, všechny usadily na pozadí.

Za úspěchem stojí producent Ben Lovett, člen Mumford And Sons, který při natáčení dlouho nebyl spokojený s jemností zpěvaččina hlasu. I sama Ellie přiznala, že takhle nízko už tu skladbu nikdy nezazpívala. A to zřejmě ani na svatbě Williama a Kate, kteří si ji vybrali, aby jim song zapěla během prvního novomanželského tance.

Goulding po letech vzpomínala, že otázka, jaké to vůbec bylo, byla ta nejčastěji pokládaná v její kariéře. V roce 2013 se ptal i náš redaktor Lukáš Boček a odpověď zněla takto: "Co ti budu povídat, byl to pořádnej záhul na nervy. Ale nakonec z toho byl nádherný večer, zahráli jsme výborný písničky - většina z nich byly covery, které miluju, takže fakt paráda." S královskou rodinou má pouto dodnes, svatba budoucího krále a královny nebyla jediná akce, na které pěla. Notně se i spekulovalo, zda dávno před ságou Meghan nepadla náhodou do oka Harrymu právě ona, to však ani jeden nikdy nepotvrdil.


Osudový song "Lights" se nedostal na album

Americký úspěch přišel jako onen pověstný blesk z čistého nebe. Album nějaké Britky nikoho nebralo. Umístila se na 129. místě, prodala jen tři tisíce desek a písně se v rádiích netočily. Elena Jane Goulding se image holky odvedle a obyčejností vymykala tomu, na čem Američani ulítávali v roce 2010. Boom nastal o dva a půl roku později, v létě 2012, kdy už se pomalu celá Evropa těšila na její druhou řadovku a Američani točili eponymní hitovku "Lights" doslova k zbláznění.

Zajímavostí je, že ta skladba se vůbec nedostala na původní verzi kolekce, protože podle vydavatele narušovala ten její folk-popový ráz. Druhou šanci dostala až na reedici a to už bylo vydání osudové. Stala se nejúspěšnějším hitem roku, dostala přívlastek songu, který nejdéle stoupal žebříčkem Billboard, než se dostal do top 5, a to sedm a půl měsíce. Nakonec se usadila na stříbrné pozici a nebýt tehdy šílenství kolem Carly Rae Jepsen a pecky "Call Me Maybe", tak by pravděpodobně dobyla i číslo jedna. Ale na kdyby se nehraje ani v hudebním průmyslu.

Úspěchu za velkou louží nevěřila ani sama zpěvačka. V rozhovoru pro DigitalSpy nemohla sama najít slova, jak by ho pojmenovala. Řekla jen: "Je to celé divné." Pro našeho Lukáše Bočka už byla sdílnější: "Jsem toho názoru, že se Američané začínají více otevírat britskému zvuku a že si ho momentálně dost oblíbili. Musíš zkrátka přinést dobrou muziku a být i dobrá osobnost."


Texty na druhou desku napsala za dva týdny

Zlomené srdce inspirovalo mnoho hudebních velikánů k napsání nejlepších hitů a Ellie Goulding nebyla výjimkou. Dosud fandy nejopěvovanější dílo "Halcyon" napsala pod návalem emocí z rozchodu s rádiovým moderátorem Gregem Jamesem.

A pokud do té doby v rozhovorech mluvila, že hledá inspiraci na nový počin, tak teď jí měla až až. Odjela do Irska za producentem Jimem Eliotem, izolovala se od světa a podle svých slov stvořila téměř všechny písně za čtrnáct dní. Téma rozchodu, osamění a smrti rezonovalo nahrávkou skoro celých padesát minut, dokud nezačala randit se Skrillexem a nenatočila pilotní singl "Anything Could Happen", který má jako jediný trochu toho pozitivního vajbu.

Greg, ústřední postava desky, prý před vydáním zpěvačce všechny skladby pochválil, ale pak už možná tak nechválil otevřenost, se kterou ho jmenovala, když říkala že právě on byl důvodem jejího srdcebolu. On pak dva roky poté v interview pro britskou verzi deníku Metro přiznal, že se dost bál, aby nebyl navždy jen tím, kdo umělkyni zlomil srdce.


Nad nabídkou zpívat "Love Me Like You Do" váhala

"Divergence", "Padesát odstínů šedi", "Dítě Bridget Jones", "Lásky čas". To je výčet filmů, pro které nazpívala hlavní píseň. Poslední díl "Twilight" ságy, "Souboj s rodinou" nebo "Hunger Games", to už jsou v uvozovkách jen další soundtracky, na kterých se také objevila, byť tam nehrála hlavní roli. Hlad po jejím něžném hlasu, který pasoval nejen do romantických scén, ale i do mírného napětí, byl velký. Největší úspěch zažila s "Love Me Like You Do", která je i nejúspěšnějším zářezem její kariéry a zřejmě i stínem, jež nikdy nepřekročí. Na rozdíl od jiných umělců ale pořád tvrdí, že zpívat tuhle slaďárnu ji ani po letech neomrzelo.

Před dvěma roky se v rozhovoru pro Pitchfork svěřila, že jen natáčení finálních refrénů, které mělo vytvořit iluzi, že jej zpívají desítky hlasů, trvalo devět hodin. A není tajemstvím, že v původních námluvách o to, kdo ústřední melodii zazpívá, nebyla Ellie, ale Demi Lovato. Elena nad nabídkou ale váhala, sama měla pocit, že už těch soundtracků bylo dost. Přímo po ní však prahla sama režisérka, a i když se rodačka z Herefordu chtěla soustředit výhradně a jen na svou další studiovku, nakonec kývla.


Miluje coververze

Nejen songy psané rukou samotné Britky stojí za poslech. Její záliba v předělávkách byla vyhlášená a často je i ráda zařazovala na svá alba. Mimo Eltonova "Your Song" jsou nepůvodní i singly "How Long Will I Love You" a "River". Kdo se chce hlouběji podívat na její diskografii, může očekávat, že z jejího pera není "Hanging On", "Tessellate", "Vincent" ani "Midas Touch". Na YouTube si ale můžete vyhledat skvělé covery od fun., Hoziera, Justina Timberlakea, Lewise Capaldiho, Rihanny a dalších.

Proč coververzím dává takový prostor? V interview pro deník Evening Standard z roku 2020 řekla, že jedním z důvodů je samozřejmě, že ji to velice baví, ale tím hlavním byly citové investice, které do cizích písní nevložila. Podle jejích slov je náročné se noc co noc před diváky znovu rozcházet a zpívat o napjatém vztahu s otcem a jiných životních peripetiích, které otiskla do svých textů. Před vydáním alba "Brightest Blue" se v rámci propagačních rozhovorů i svěřila, že věří, že jednoho dne vydá desku, na níž přezpívá songy svých oblíbených zpěvaček.


Starost o životní prostředí ji stála tisíce followerů

Ellie Goulding je známou propagátorkou zdravého životního stylu. Od začátku kariéry sdílela s fanoušky svou vášeň pro běhání a pohyb obecně. Zveřejnila několik workoutových videí a zaběhla si i půlmaraton. Ani v oblasti jídla nebyla méně disciplinovaná, roky se hlásila k veganství a je OSN ambasadorkou v boji za životní prostředí. Informace o změnách klimatu, jejích výpravách do přírody, edukaci o třídění čí šetření vodou plnily její sociální sítě.

To se ale úplně nelíbilo příznivcům. Před třemi lety přiznala, že každým příspěvkem o ekologii a klimatu ztrácí tisíce sledujících, a to se pro změnu nelíbilo vydavatelství. Svých aktivit se ale nevzdala, i když otevřeně říká, že aktivismus její práci ohrozil a musela se dost i zamýšlet nad tím, že zaměstnává mnoho lidí, které by to mohlo ovlivnit. Za poslední tři roky přišla na platformách Twitter a Instagram o víc než půl milionu sledujících. Jestli byl za jejich úbytkem aktivismus či něco jiného, už neuvedla.


Románek s Edem Sheeranem ji zbavil nálepky hodné holky

S úspěchem, kterého dosáhla, se ruku v ruce nese i zájem bulváru vyšťourat na muzikantku nějakou pikantnost. Nejvíce se pochopitelně přetřásal její milostný život: byl tady Greg, pak Skrillex, po něm na pár měsíců herec Jeremy Irvine, ale až po něm přišla na řadu chuťovka, která bulvár zaměstnávala vydatně. Tedy, ono by se to asi nejspíš ani neprovalilo, kdyby ukřivděný Ed Sheeran nenapsal hit "Don’t", ve kterém Eleně dost naložil za to, že si ho povodila za nos a ještě se během jejich vzplanutí stýkala s Nialem Horanem z One Direction (mimochodem další z headlinerů čtvrtečních Colours of Ostrava).

A Ed se zrovna neupejpal a v rozhovorech při odpovídání na otázku, kdo mu tak hrozitánsky ublížil, ukázal prstem. Ellie to nekomentovala a rok nato odpověděla taktéž písní: "Zahráváš si s pravdou, chtěl jsi mé srdce, ale mně se líbily jenom tvý kérky," vzkázala svým zpěvem v songu "On My Mind" jasně. Před vydáním kolekce "Higher Than Heaven" ale v rozhovoru pro americký magazín People poodhalila, že s Edem nikdy nechodila a celá ta kauza ji dost traumatizovala.

Do hledáčků novinářů se dostala i během olbřímího sporu s Taylor Swift a Katy Perry, který sice skončil vzájemným objetím, ovšem dozvuky byly nejednoznačné: Elena byla jednou z aktérek hatevidea "Bad Blood" od Taylor, ale s Katy byla na koncertní šňůře jako předskokanka k albu "Teenage Dream".

Novináři dokonce vyšťourali, že Ellie ze svého instagramu smazala společnou fotku s Katy, a na jejich dotaz "Proč?" jen vyblekotala, že na snímku nevypadala dobře. Je dost možné, že jí tento krok poradil její tým, protože svézt se v roce 2015 na hajpu kolem Taylor Swift bylo lákavé. Pravdou je, že Eleninou srdcovkou je Katy Perry - i s Orlandem si ji pozvala na svou svatbu a označuje ji jako svou jedinou kamarádku mezi slavnými zpěvačkami.


Kariérní propad přišel zcela nečekaně

Stejně jako raketový vzlet na vrchol přišel kolem roku 2017 ústup ze slávy. Bylo to zvláštní období. Ellie sice nekoncertovala, protože si chtěla odpočinout, ale singly vydávala čile. Spřáhla síly s Kygem, Andreou Bocellim, Clean Bandit, Diplem, Blackbearem, Juice Wrldem a dalšími, ale nic nefungovalo. Všechna čísla ukazovala, jako by svět na Ellie skoro zapomněl. Nejvýše umístěný kousek "Close To Me" skončil v Británii na 17. místě, některé se neprobojovaly ani do první stovky.

Zcela nečekaný nezájem musel zaskočit i samotnou zpěvačku. Vždyť deska "Brightest Blue", bez všech výše zmíněných spoluprací, které přidala na její konec jako bonus, má jen něco kolem sto čtyřiceti milionů streamů. V době, kdy ostatní dosahují stamilionů i miliard, je to neúspěch. Vinou byla nejen pětiletá proluka mezi nahrávkou "Delirium", která naservírovala i "Love Me Like You Do", covid, jenž hodil vidle do jakékoliv propagace alba, ale zřejmě i četné výtky fanoušků na razantní změnu image i prezentace v průběhu let. Bulvár si několikrát smlsnul nad jejími přehnaně plnými rty, náhle protáhlým obličejem i nehybným čelem a to není propagace, o kterou stojíte.


Calvin Harris vrátil Ellie zpátky na přední příčky

Konec dobrý, všechno dobré? Zdá se, že ano! Po komerčním neúspěchu čtvrté řadovky se Goulding stáhla do ústraní. S manželem Casparem Joplingem, se kterým ji seznámila princezna Eugenie, dcera prince Andrewa, přivítali na svět syna Arthura a k muzice se vracela pomalými krůčky. V jednom měla jasno, tentokrát nebude čerpat inspiraci pro texty ve svém životě a vytvoří album, které bude taneční, popové a nebude na něm řešit všechny své křivdy.

I když zprvu to vypadalo, že trajektorie singlů nabírá stejný směr jako u předešlého počinu a došlo i ke dvojímu odložení vydání díla, celou situaci nakonec zachránil starý známý Calvin Harris. Nebudeme nosit dříví do lesa, všichni vědí, že už měli na kontě hitovky "Outside" a "I Need Your Love" (koneckonců druhá jmenovaná opanovala dva týdny i český rádiový éter).

Harris si po devíti letech od poslední spolupráce vzpomněl na svou kolegyni, znovu spojili svoje síly a na začátku roku nahráli hit "Miracle". Píseň, která se přesně trefila do nálady posluchačů lačnících po devadesátkovém retru a kterou britští fanoušci okamžitě poslali na číslo jedna singlového žebříčku. Tam byli Ellie a Calvin dohromady osm týdnů - nejdéle v kariéře obou umělců. A o tom, zda zazní i na letošních Colours, není pochyb. S pověstí, že Ellie Goulding umí songy interpretovat přesně tak, jak znějí na albu, se máme na co těšit.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer (27.04.2024 08:00)
- Video: Taylor Swift chce v novince "Fortnight" vraždit. Doprovodný klip opět i režírovala (25.04.2024 08:42)
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu