Frankie Goes To Hollywood po 36 letech ohlásili comeback

25.04.2023 19:36 - Dan Hájek | foto: Rex Features

Letošní ročník Eurovision Song Contest se kvapem blíží, vše se odehraje již v polovině května v Liverpoolu. Několik málo dnů předtím, konkrétně 7. května, se uskuteční doprovodná akce nazvaná National Lottery's 'Big Eurovision Welcome'. Půjde o přehlídku skupin, které jsou úzce spojené se zmíněným pořadatelským městem. Během večera vystoupí Atomic Kitten, The Real Thing a The Lightning Seeds. Největším lákadlem však bude návrat Frankie Goes To Hollywood v původním složení.

O tomto comebacku se na ostrovech šuškalo už nějakou dobu, ale až 25. duben přinesl oficiální potvrzení, že se Holly Johnson, Paul Rutherford, Mark O'Toole, Brian 'Nasher' Nash a Peter 'Ped' Gill znovu potkají na jednom místě.

Poslední pokus o reunion nastal v roce 2003, kdy hudební stanice VH1 všechny členy sestavy spojila na dálku v pořadu "Bands Reunited". Na závěrečné společné setkání po letech však jako jediný nedorazil právě lídr Johnson.

FGTH se proslavili zejména v osmdesátých letech, a to legendární deskou "Welcome to the Pleasuredome". Ta přinesla nesmazatelné a provokativní singly "Relax", "Two Tribes" nebo dojemnou baladu "The Power Of Love". Následnému albu "Liverpool" se už tento úspěch zopakovat nepodařilo, a tak se kapela v únoru roku 1987 rozpadla. Byl to takzvaný rozchod ve zlém, doprovázelo jej několik soudních sporů.

Pro českého posluchače jsou právě songy "Relax" a "The Power Of Love" (k připomenutí níže) pevně spojené s filmem Víta Olmera "Bony a klid". Oba se taktéž objevily na doprovodném soundtracku, který dával dohromady Ondřej Soukup. Ten v mnoha rozhovorech uvedl, že skupina písně poskytla k užití za pouhou jednu libru.

Českým účastníkem Eurovision Song Contest se stala dívčí formace Vesna se skladbou "My Sister's Crown". Mashup všech soutěžících, kteří se 13. května v liverpoolské St George's Hall pokusí získat co nejvíce hlasů, si můžete připomenout tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY