Nové desky 47/2022 - od Ringa Starra přes Stormzyho po Lipa

30.11.2022 17:00 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Universal Music

V pátek nebyl pouze Black Friday, ale také Record Store Day, a zahraniční interpreti tak mírně pauzírovali... na rozdíl od těch domácích. Vedle živáku Ringa Starra, Stormzyho a vánočního Cliffa Richarda se tak můžeme těšit na Lipa, Musicu Folkloriku s Martinem Hrbáčem, Ondráš s Jiřím Slavíkem, Visací zámek anebo Andreu Šulcovou.
V pátek 25. listopadu vyšly tyto nové tituly:

Ringo Starr - Live At The Greek Theater 2019
žánr: pop rock

Ringo Starr - Live At The Greek Theater 2019
Ringo Starr se svým All-Starr Bandem - s Gregem Roliem (Santana), Stevem Lukatherem (Toto), Hamishem Stuartem (Average White Band) a Colinem Hayem (Men At Work) - nahrál v říjnu 2019 v ikonickém řeckém divadle v Los Angeles sérií písní. Záznam teď vychází pod názvem "Live At The Greek Theater 2019". Krom osvědčených kousků, hitů, které tyto umělce s jejich kapelami proslavily, a dalších slavných písní nahrávka obsahuje i Starrovu "Don't Pass Me By" což byla první píseň, kterou kdy napsal, a poprvé ji natočili a vydali The Beatles 22. listopadu 1968. Samozřejmě nechybějí signifikantní skladby "Yellow Submarine" a "(With A Little) Help From My Friends". Přestože bylo původně oznámeno vydání pouze na vinylu, nakonec je nyní připraveno i CD a DVD. Ukázky jsou už nyní na YouTube.


Stormzy - This Is What I Mean
žánr: rap

Stormzy - This Is What I Mean
Prakticky přesně tři roky trvala aktuálně nejznámějšímu anglickému rapperovi Stormzymu příprava jeho nového počinu. Nahrál pro něj dvanáct tracků a v nich mu byli nejčastějším spolupracovníkem překvapivě Jacob Collier a Debbie Ehirim. K němu se pak přidali třeba ještě Nao, Sampha, MS Banks, India Arie, Amaarae, Grades a Tems. Produkci dominovali Prgrshn, P2J, Joel Peters a Cutts. Že tato spolupráce Stormzymu zafungovala, dokazují první ohlasy, které album hodnotí takřka shodně 8/10. Zda s nimi budete souhlasit, zjišťujte na rapperově YouTube.


Lipo - Příběhy
žánr: pop rap

Lipo - Příběhy
Liberecký muzikant a interpret hitů jako "Jednou jsem slíbil", "Svoboda" nebo "Ležím v tvé blízkosti" Lipo se po čtyřech letech vrací. Jeho nová studiovka dostala prozaický název "Příběhy" a posluchačům přináší hned jedenáct skladeb. Autor si k jejich natáčení pozval i několik hostů - na nahrávce tak jeho hlas doprovázejí třeba Jelen, Kryštof nebo Kateřina Marie Tichá. "Lipo úspěšně kombinuje budoucnost a aktuální témata ve snadno srozumitelných skladbách, které fungují napříč generacemi," popisují výsledek tiskové materiály. Zda s těmito slovy budete souhlasit, si můžete ověřit sledováním videoklipů na hudebníkově YouTube.


Jiří Slavík, VUŠ Ondráš - Cesta světla / České a moravské koledy a zpěvy vánoční
žánr: vánoční hudba

Jiří Slavík, VUŠ Ondráš - Cesta světla / České a moravské koledy a zpěvy vánoční
"…A to světlo svítí ve tmě a tma je nepohltila," slova evangelisty Jana dala název nejen vánočnímu cyklu, ale vystihují jeho nejhlubší sdělení; vracejí náš pohled od třpytivých pozlacených ozdobiček k samému jádru vánočních svátků, tedy k příběhu narození Ježíše. Lidové koledy, které často vystihují poetiku tohoto příběhu i příběhů lidí, kteří byli u toho, zněly hlavou zkušenému mladému jazzmanovi a skladateli s lidovými kořeny Jiřímu Slavíkovi, když nás z jara roku 2020 pandemie uzavřela v našich domovech. "Nikdo nevěděl, kdy bude zase možné scházet se, společně hrát a zpívat. Ty písně se rázem staly zdrojem naděje, naděje na světlo," vzpomíná. Jeho zamýšleným interpretem byl od počátku VUS Ondráš - muzikanti a zpěváci ukotvení v lidové hudbě, ale otevření a ochotní vykročit mimo žánrové hranice. Jak to celé dopadlo, se dozvíte na stránkách Supraphonu.


Tip týdne

Andrea Šulcová - Opportunities
žánr: indie folk / americana / blues folk

Andrea Šulcová - Opportunities
Česká písničkářka Andrea Šulcová vydává své debutové album "Opportunities", které výrazně čerpá ze současného amerického písničkářství na pomezí folku a americany. Producentem nahrávky je Petr Ostrouchov a členy kapely jsou spolu s ním muzikanti z okruhu Blue Shadows - kytarista Josef Štěpánek, basisté Jaromír Honzák a Matěj Belko, bubeník Martin Novák a pianista Vít Křišťan, kteří se podíleli na nedávných deskách Vladimíra Mišíka nebo Miroslava Kemela. Andrea se na vlastní písňovou tvorbu soustředila poté, co absolvovala jazzová studia v Praze i v Grazu a co se na hudební scéně etablovala jako vyhledávaná flétnistka (Concept Art Orchestra). Ve dvanácti autorských, anglicky psaných skladbách reflektuje velmi osobní a intimní prožitky z posledních čtyř let svého života, během nichž překonala vážnou nemoc a na delší dobu musela pozastavit svoji profesní činnost. Ukázky najdete na webu vydavatelství Animal Music.


Sword - III
žánr: heavy metal

Sword - III
Osazenstvo kanadské heavymetalové bandy Sword o sobě nedalo už pěknou řádku let (čtyřiatřicet!) vědět. A muzikanty by určitě ještě nedávno nenapadlo, že by se někdy k uším posluchačů mohly dostat skladby, které v osmdesátých letech nahrávací společnost odmítla. Právě těchto osm kousků najdete na novém CD "III". Ukázku v podobě vypalovačky "(I Am) In Kommand" najdete na YouTube profilu skupiny. Co na ni říkáte?


Tom Petty & The Heartbreakers - Live At The Fillmore 1997
žánr: rock

Tom Petty & The Heartbreakers - Live At The Fillmore 1997
Samozřejmě, Tom Petty je už nějaký čas v hudebním nebi, fanoušci si jej ale nyní mohou připomenout archivním živákem "Live At The Fillmore 1997". A bylo z čeho vybírat. Tom s kapelou tenkrát v roce 1997 odehrál dvacet večerů na legendárním místě Fillmore v San Franciscu. Šest z těchto koncertů bylo profesionálně natočeno a z těchto záznamů byla nyní pořízena tato kompilace, která obsahuje nejvrcholnější body ze všech těchto vystoupení. Obsahuje přearanžované a osobité verze vlastních hitů a mnoho coververzí, jimiž Petty vzdal hold umělcům, kterými byl ovlivněn. Luxusní edice na čtyř CD obsahuje padesát osm skladeb, z nichž třicet pět jsou předělávky. Celkem se jedná o více než čtyři hodiny hudby. Box je doplněn dvaatřicetistránkovým bookletem s dosud neviděnými fotografiemi a třemi kytarovými trsátky. Ochutnávat můžete na YouTube.


Cliff Richard - Christmas With Cliff
žánr: vánoční hudba / pop

Cliff Richard - Christmas With Cliff
Anglický zpěvák Cliff Richard letos v říjnu oslavil už dvaaosmdesáté narozeniny, ale na hudební důchod stále nemyslí. Dva roky po albu "Music... The Air That I Breathe" se rozhodl nahrát vánoční desku "Christmas With Cliff". Společně s producenty Chrisem Waldenem a Samem Hollanderem na ni vybral celkem třináct svátečních songů poskládaných z anglických moderních koled. Za zády mu přitom seděl Budapešťský filmový orchestr a sbor. Jak to dopadlo, zjistíte na zpěvákově YouTube.


Musica Folklorica a Martin Hrbáč - Rok na Slovácku
žánr: folklór

Musica Folklorica a Martin Hrbáč - Rok na Slovácku
Originální poetika obrazů Františka Pavlici a um cimbálové Musiky Folkloriky se protínají v jakémsi hudebním kalendáři nazvaném "Rok na Slovácku". Musica Folklorica sestavila a nahrála ke každému obrázku sadu písní. Vznikl tak originální počin, který předkládá unikátní vizuální i hudební odkaz jedinečného moravského regionu. Na nahrávce uslyší posluchači také Martina Hrbáče, Josefa Kútného, Martina Prachaře, Annu Pavlincovou, Veroniku Malatincovou, Sáru Slovákovou, dětský sbor, sbor sólistů a ženský sbor Oskoruša. Více informací a ukázky všech skladeb najdete na stránkách vydavatelství Indies Scope.


V krátkosti

  • David Foster & Katharine McPhee - Christmas Songs
    Celkem sedm vánočních písní nahrál slavný kanadský producent David Foster se svojí manželkou Katharine McPhee. V jedné z nich jim pak zahostoval i trumpetista Chris Botti. (YouTube)

  • AViVA - Broken Hearts
    Australská hudebnice po albech nazvaných jednoduše "Volume I a II" přichází se třetím počinem. Přichystala na něj celkem deset songů ve stylu alternativního popu. (YouTube)

  • Quando Rondo & Youngboy Never Broke Again - 3860
    Dvojice rapperů natočila svoji společnou desku s minimálním příspěvkem dalších kolegů. Jediným hostem byl Lul Timm. (YouTube)

  • Harry Connick Jr. - Make It Merry
    Známý kanadský zpěvák se také rozhodl přispět dvanácti kousky do letošní vánoční pohody. Má to však jeden drobný háček; nahrávka je aktuálně dostupná pouze přes Apple Music. (YouTube)

  • Ben Frost - 1899 (soundtrack)
    Jedním z aktuálních hitů Netflixu je německý mysteriózní seriál "1899". Hudbu k němu složil australsko-islandský hudební skladatel a producent Ben Frost a na stejnojmenném soundtracku ji rozdělil do třinácti kompozic. (bandcamp)

  • Elder - Innate Passage
    Progresivně-psych-stonerrockoví mistři se vracejí se svým šestým albem. Je na něm všechno, co byste od nich očekávali. (YouTube)

  • Mauro Remiddi - Moonbird
    Videoopera, hybridní dílo, které spojuje kino, video-art a hudbu s režií vizuálního umělce a filmaře Ra di Martino. (YouTube)

  • Visací zámek - Made In Strahov
    Živák se záznamem pražského koncertu, kterým tuzemská punková legenda oslavila čtyřicet let existence. (YouTube)

  • Andy Bell - Untitled Film Stills (EP)
    Někdejší člen Ride a Beady Eye je v poslední době velmi aktivní a na svém novém EP se rozhodl předělat čtveřici písniček z repertoáru Yoko Ono, Arthura Russella, Pentangle a The Kinks. (bandcamp)

  • Marcus Paquin - Our Love
    Frontman kanadské indiepopové formace Silver Starling ze rozhodl vydat na sólovou dráhu. Svůj debut namířil na pomezí indie, popu, rocku a jazzu. (bandcamp)

  • Vanessa Wagner - Mirrored
    Francouzská klavíristka po klasických autorech tentokrát sáhla po skladatelích současných. Do klaviatury se jí dostala díla autorů jako Philip Glass, Nico Mulhy, Moondog, Ryuchi Sakamoto nebo Sylvain Chauveau. (bandcamp)

  • Lee Aaron - Elevate
    Oceňovaná rocková skladatelka, producentka a kanadská zpěvačka se v roce 2016 po desetileté přestávce vyplněné rodinnými povinnostmi vrátila na scénu s množstvím originálního materiálu. Nyní svým posluchačům překládá další, mnohem energičtější přírůstek do obnovené kapitoly své slavné kariéry. (YouTube)


    Dále vychází

    Addie Brik - That Dog Don’t Hunt
    Alex Chilton - Live In London: Encore Edition
    Alice - Eri Con Me
    Black Lava - Soul Furnace
    Blackrain - Untamed
    David Bowie - Divine Symmetry
    David Crosby & The Lighthouse Band - David Crosby & The Lighthouse Band Live At The Capitol Theatre
    Detraktor - Full Body Stomp
    Duo Červánek - Život s trampskou písničkou
    Eli Smart - Aloha Soul
    Elvis Costello & The Imposters - The Boy Named If (Alive At Memphis Magnetic)
    Fazil Say - Johann Sebastian Bach: Goldberg Variations
    Gaye Su Akyol - Anadolu Ejderi
    Induction - Born From Fire
    La Muerte - Sortilegia
    League Of Distortion - League Of Distortion
    Lora Logic  - Logically Yours
    Midori, Jean-Yves Thibaudet - Ludwig Van Beethoven : Complete Violin Sonatas
    Nazghor - Seventh Secular Crusade
    Paul Desmond - Complete RCA Albums Collection
    Peter Vukmirovic Stevens And Penny Rimbaud - S Lence
    Rabit - What Dreams May Come True
    Rae Morris - Rachel@pianoland
    Různí - Trampské hity
    Různí - Známé / Neznámé 4.
    Spiritworld - Deathwestern
    The Doors - Paris Blues
    Tina Turner - Break Every Rule (Special Edition)
    Tina Turner - Break Every Rule
    Wajeed - Memoirs Of Hi-Tech Jazz

    Vychází na vinylu:
    Ace Frehley - Origins Vol. 2
    Al Di Meola - Kiss My Axe
    Al Di Meola - Orange And Blue
    Alex Chilton - Live In London: Encore Edition
    Alice - Eri Con Me
    Alt-J - Relaxer
    Asia - Heat Of The Moment, Live In Tokyo 2007
    Avril Lavigne - Love Sux
    Black Lava - Soul Furnace
    Blackrain - Untamed
    Brandi Carlile - In These Silent Days
    Bryan Ferry - Taxi
    Captain Beefheart & Magic Band - Clear Spot
    Cliff Richard - Christmas With Cliff
    Craig David - 22
    Daft Punk - Homework (Remixes)
    Detraktor - Full Body Stomp
    Dexys - One Day I'm Going To Soar
    Dilated Peoples - 20/20
    Dragonette - Twennies
    Duran Duran - All You Need Is Now
    Duran Duran - Astronaut
    Duran Duran - Future Past / Complete Edition
    Duran Duran - Red Carpet Massacre
    Elder - Innate Passage
    Emerson, Lake And Palmer - Black Moon
    Fleetwood Mac - Alternate Collection / Box Set (RSD 2022)
    G.B.H - City Baby Attacked By Rats (RSD 2022)
    Gaye Su Akyol - Anadolu Ejderi
    Grateful Dead - Wembley Empire Pool, London, England 4/8/72 (RSD 2022)
    Chet Baker - Chet Baker Sings
    Chet Baker - Sings Again
    Chicago - Born For This Moment
    Ian Dury & The Blockheads - Do It Yourself
    Jerry Lee Lewis - Killer Keys Of Jerry Lee Lewis
    Johnny Hallyday - Best Of Live
    Justice - A Cross The Universe
    Justice - Planisphere
    La Muerte - Sortilegia
    League Of Distortion - League Of Distortion
    Lee Aaron - Elevate
    Lenny - Heartbreak Culture
    Machine Head - Of Kingdom And Crown
    Masahiko Togashi, Don Cherry And Charlie Haden - Song Of Soil
    Meshuggah - Koloss
    Meshuggah - Nothing
    Monster Truck - Warriors
    Motörhead - Löst Tapes Vol.3 (Live In Malmö 2000)
    Rae Morris - Rachel@pianoland
    Reef - Glow
    Rick Astley - Love This Christmas / When I Fall In Love
    Různí - Americana Collected
    Různí - Wild West - Country Album
    Slade - Merry Xmas Everybody / Single
    Snoop Dogg - Coolaid
    Spiritworld - Deathwestern
    Steve Hackett - Genesis Revisited Live - Seconds Out & More
    Stormzy - This Is What I Mean
    Sword - III
    Team - Team 3
    The Farm - All Together Now / Single
    Tina Turner - Break Every Rule
    Tom Petty & The Heartbreakers - Live At The Fillmore 1997 / Box Set
    Tom Petty & The Heartbreakers - Live At The Fillmore 1997
    Type O Negative - Origin Of The Feces
    Undertones - Love Parade (RSD 2022)
    Vanessa Wagner - Mirrored

    EP:
    Eli Smart - Aloha Soul
    PPJ - Trindade
    Ruth Lyon - Direct Debit To Vogue
    Somadina - Heart Of The Heavenly Undeniable
    Uèle Lamore - Multiply
    Walt Disco - Always Sickening

    Reedice:
    2Manydjs - As Heard On Radio Soulwax Pt. 2
    Al Di Meola - Kiss My Axe
    Al Di Meola - Orange And Blue
    Bára Zmeková - Lunaves (Reedice + Bonusy)
    Black Lips - Good Bad Not Evil (15th Anniversary Deluxe Edition)
    Bryan Ferry - Taxi
    Enhypen - Border: Day One (Dawn Version)
    Enhypen - Border: Day One (Dusk Version)
    Fleetwood Mac - Alternate Collection / Box Set (Rsd 2022)
    Jean Michel Jarre - The Concerts In China
    Jim Croce - You Don't Mess Around With Jim / 50th Anniversary
    Sigur Rós - ( ) 20th Anniversary
    Team - Team 3
    The Flaming Lips - Yoshimi Battles The Pink Robots: 20Th Anniversary Edition
    Tim Buckley - Greetings From L.A.
    Tomorrow X Together - Dream Chapter: Eternity (Port Version)
    Tomorrow X Together - Dream Chapter: Eternity (White Version)
    Tomorrow X Together - Dream Chapter: Magic (Version #1)
    Tomorrow X Together - Dream Chapter: Magic (Version #2)
    Tomorrow X Together - Minisode 1: Blue Hour
    Type O Negative - Dead Again


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY