Massive Attack chycení ve vlastních temnotách

04.07.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jako druhý singl z aktuálního alba "100th Window" vybrali Massive Attack skladbu "Butterfly Caught". Originální a rádiovou verzi doplňují čtyři remixy.
8/10

Massive Attack - Butterfly Caught

Skladby: Radio Edit, Album Version, Jagz Kooner Remix, RJD2 Remix, Paul Daley REMIX, Octave One Remix
Celkový čas: 35:36
Singl "Butterfly Caught" mohl nakonec dost dobře být pro Roberta 3D Del Naja hymnou na cestě do vězení. Naštěstí se obvinění ze stahování dětské pornografie ukázalo jako falešné a Massive Attack tak mohou pokračovat ve své kariéře. Volba pro druhý singl "Butterfly Caught" patří k těm, které na albu připomínají minulé album "Mezzanine". Úpěnlivý napůl rap napůl vyprávění jediného současného člena kapely 3D podbarvuje kompromis mezi pomalým dubovým spodkem a zvuky, které připomínají dřevní electro. Albová (rozuměj dlouhá) verze se dokáže bez problémů rozrůst v hypnotický valivý masív a s časem zesiluje svoji intenzitu, což zkrácený "Radio Edit" prostě nedokáže. Bez iritujícího hlasu Sinead O'Connor jsou to ale znovu Massive Attack se svým klasickým soundem, ovšem z podobných kořenů vyrostlý "Risingson" z "Mezzanine" je na míle vepředu a ani na kolaboraci s Mos Def "I Against I" z "Blade 2 OST" zdaleka nemá. Stejně ale "Butterfly Caught" dává jemnou naději všem nám, kteří máme po posledním albu pocit, že 3D se definitivně ukouřil z tohoto světa. Ačkoliv, co jiného je tahle píseň, než jeho poselství, že tam jinde to není zase tak bezvadné, jak si někteří myslíme?

A co remixy? Jako obvykle plejáda velkých jmen z undergroundu - záruka jak kvality tak i originality. Jagz Kooner působil v Sabres Of Paradise a Aloof a ví, jak atmosféricky zhodnotit zvuk - ze smyčcových partů, které jsou v originálu zatlačené do pozadí, udělal vůdčí motiv, který nastoluje dramatickou atmosféru. Nejlepší remix je ten třetí. Má ho na triku jedna polovina rozpadlých Leftifeld Paul Daley. Jeho domovská kapela něměla na svém posledním albu "Rhythm And Stealth" k dubu a elektru vůbec daleko, a tak nemá se zvuky originálu žádné problémy. Ještě zjednodušil hlukové hradby celé konstrukce, chvíli trvá, než se všechny loopy roztočí - o to je ale efekt silnější - zvláště, když se vlády chopí zadumaná basa. Silný je i remix hiphopového mága RJD2. Trochu změnil beat, do kterého přidal pár hiphopových breaků a maximálně využil Del Najův hlas. Akustická kytara pak do mixu sedne jako vosa na bombon. Bratři Burdenové alias Octave One jsou legendy detroitského techna, takže na závěr nás ještě čeká sedm minut rovného beatu. Vzpomínáte, když Underworld udělali z "Risingson" houseovou synfonii? Nechali kvality originálu a přidali ještě něco navíc? Tak přesně tohle se Octave One nepovedlo. Za to, jak utopili fragment Del Najova hlasu v laciných smyčcových plochách, by zasloužili nakopat.

Originál je pěkně temná deka a remixéři s náladou nic moc neudělali. Nevadí, stylové diverzity remixů a nezpochybnitelná kvalita remixérů dělá ze singlu "Butterfly Caught" velmi příjemnou položku ve vaší singlové sbírce.

Singl recenzi poskytlo vydavatelství EMI.

Singl: Massive Attack - Butterfly Caught
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 35:36
Skladby: Radio Edit, Album Version, Jagz Kooner Remix, RJD2 Remix, Paul Daley REMIX, Octave One Remix


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY