shop.musicserver.cz
Massive Attack, Metronome Festival, Praha, 22.6.2018

Spojme se a bude líp, tvrdí Massive Attack

Vydáno: 23.06.2018 14:58 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Projekce k zamyšlení a s mnoha universálními poselstvími, skvělý zvuk a potemnělé beaty, to byli Massive Attack na Metronome festivalu. Do chladné noci vmísili průlet svou obsáhlou historií a pomohli jim hosté - výteční Young Fathers. Vše mělo nějakou spojitost a samotní Massive Attack mají stále co říct.

Live: Massive Attack

místo: Metronome Festival, Výstaviště Holešovice, Praha
datum: 22. června 2018
setlist: Hymn Of The Big Wheel (with Horace Andy), Risingson, United Snakes, Ritual Spirit (with Azekel), Girl I Love You (with Horace Andy), Future Proof, Voodoo In My Blood (with Young Fathers), He Needs Me (with Young Fathers), Angel (with Horace Andy), Inertia Creeps, Safe From Harm (with Deborah Miller), Take It There, Unfinished Sympathy (with Deborah Miller)

Massive Attack, Metronome Festival, Praha, 20.6.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Téměř za tmy, jinak by toto vystoupení nemělo moc smysl, zahajovali Massive Attack. Prim hrála obří projekční plocha, která od prvních chvil hrnula kvanta frází, které reflektovaly aktuální politické smyšlení tohoto projektu (ano, došlo i na Trumpa), vyjmenovávali zbytečné násilnosti, průšvihy lidstva, věnovali se i otázce víry a fungování sociálních sítí (a jejich vlivu). Plusem bylo, že velká část těchto poselství byla přeložena do češtiny, přesto se měnila v tak rychlém sledu (i když některá témata se opakovala), že nešlo vše zcela v té rychlosti podchytit a odvodit si návaznosti sdělení. Vedle těchto poselství se objevovaly měnící se vlajky nebo skvěle vykonstruovaná hra s fragmenty tváří známých osobností. Určitým negativem bylo zpětné zjištění, že toho bylo místy až moc naráz a projekce si stahovaly pozornost čistě na sebe a hudební vjem sklouzával na vedlejší kolej, a ne vždy ta témata souzněla s vybranou skladbou.

Protipólem byl skvělý zvuk a sehranost teamu okolo 3D a Daddy G a jejich pozvaných hostů. Nešlo tak přeslechnout, jak tento přesně seřízený stroj funguje, pracuje s ruchy, rytmy (bubeník se rozhodně nenudil). Od původní "Hymn Of The Big Wheel" bylo jasno, jakou perspektivou nás Massive Attack chtějí provést - překvapivě však nezazněl žádný track z povedené desky "Protection", naopak skoro celé odeznělo dva roky staré épéčko "Ritual Spirit" (titulní kompozici odzpíval sám Azekel). První polovina setu však postupně ztrácela tempo, i když jejich letitý spolupracovník Horace Andy se zmíněnou "Hymn Of The Big Wheel" a "Girl I Love You" strhával pozornost na sebe a vštěpil jim nezaměnitelné hlasové zabarvení.

Massive Attack, Metronome Festival, Praha, 20.6.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Zlom přišel v momentě, kdy se na scéně objevili Young Fathers, ty předvedli geniální "Voodoo In My Blood", tu následovala neméně povedená "He Needs Me" ze soundtracku k filmu "Assassin's Creed" - rázem přišla nemalá nálož energie a vystoupení dostalo najednou drive (předchozí část se jakoby vlekla v monotónnosti). Nahozené laso potvrdila vybroušená kráska "Angel" (opět v podání Horace) a blížící se finále. To zaobstarala stařičká "Safe From Harm" s vokálem Deborah Miller, ta byla skvěle vygradována kytarovými rify a neztratila nic ze své poutavosti a uhrančivosti. Přídavek přinesl dvojici "Take It There" a povinnou položku "Unfinished Sympathy", na kterou snad čekali všichni, stačil náběh rytmu a publikum se rozjařilo na maximální stupeň.

Massive Attack předvedli preciznost, promyšlené projekce (pokud jste tedy též nebyli zahlceni informacemi) a předvedli show, která měla poselství (ono "spojme se, nenechme se manipulovat a bude líp" se v různých variacích objevilo hned několikrát) a dotažený koncept. Zaslechnuté reakce byly rozporuplné - od těch, že to bylo obří zklamání (ano, na kvanta provařených singlů nedošlo - nebylo to asi typické festivalové vystoupení) až po maximální nadšení. Sám pisatel je zhruba někde uprostřed. Massive Attack jsou v módu, že si dost věcí dělají po svém a jak to právě cítí, mnohé napovídá i stěžejní "Ritual Spirit" a finální skladba setlistu. Těch devadesát minut prostě přineslo i nemálo nezapomenutelných momentů.

NÁZORY
  • Fantazie!!! (Ondřej, 24.06.2018 10:27) Reagovat

    Bylo to svele po vsech strankach. Hudba, zvuk, projekce, poselstvi.

  • MA nikdy nezklamou-záruka kvality... (Nasty, 24.06.2018 10:34) Reagovat

    MA nikdy nezklamou-záruka kvality

  • Massive Attack byli super, ale zvuk super rozhodn?... (Honza, 24.06.2018 21:19) Reagovat

    Massive Attack byli super, ale zvuk super rozhodně nebyl. Přes basové stěny nebylo ve většině písní slyšet skoro nic jiného. Stál jsem uprostřed zhruba na půl cesty mezi pódiem a zvukařem

  • Já už jsem je slyšel poosmé, považoval jsem j... (Honza, 24.06.2018 22:52) Reagovat

    Já už jsem je slyšel poosmé, považoval jsem je za nejlepší live kapelu na světě a vždy předtím jsem byl úplně nadšen, ale tentokrát z více důvodů spíše zklamání. Přišlo mi, že koncert celkově neměl drajv, bylo to strašně potichu (rušili mě lidi okolo svým povídáním), vokály byly utopený, chyběla větší gradace skladeb, koncert byl krátký a setlist byl sestaven z řady koncertně nevýrazných kousků (Ritual spirit, He needs me , United snakes, Woodoo in my blood), chyběla řada skvělých žensky zpívaných songů... A i mi někdy vadily ty polopaticky přeložená hesla na obří obrazovce, dřív to bylo jen během některých songů, nyní skoro ve všech... Takhle, kvalitní koncert, ale nadšení chybí, od Massive jsem čekal víc...

    • Re: Já už jsem je slyšel poosmé, považoval jsem j... (Jirka, 27.06.2018 15:01) Reagovat

      Mám hodně podobný názor, ačkoliv jsem jejich velký fanoušek... Možná je to i tím, že byly setlist a projekce dost podobné RFP v Hradci 2016. A mně osobně chybí např. klasické (aspoň pro mne) songy, jako Karmacoma, Mezzanine atd... Ale i přesto všechno jsem spokojen nakonec byl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Naživo: Útulný festival Pop Messe nadchl dublinskými post-punkery Gilla Band i roztančenými Young Fathers (29.07.2023 13:00)
- Top 10: Pop Messe láká originálním line-upem. Na koho se nejvíc těšíme? (19.07.2023 08:00)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- Video: Azekel v singlu "Just Expectationz" spojil své síly s Ivy Sole a tančící Mireiile (13.02.2023 15:12)
- Recenze: Na páté řadovce "Heavy, Heavy" se Young Fathers nechávají inspirovat gospelem a oslavují kořeny lidstva (13.02.2023 00:00)
- Audio: Young Fathers se v novince "Rice" pouští do gospelu (11.01.2023 12:53)
- Audio: Azekel láká na chystaný mixtape svůdnou a svižnou soulovou písní "Chocolati" (20.12.2022 09:51)
- Young Fathers připravují na únor desku "Heavy Heavy" (23.10.2022 09:04)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu