shop.musicserver.cz
Metronome Festival, 1. den, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2018

Prvnímu dni Metronome Festivalu vévodili mimo Massive Attack také skvělí Sexy Dancers

Vydáno: 24.06.2018 09:51 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Metronome Festival Prague / Peter Fulop

Na festival v mikině a bundě? I to se občas stává. Ukrutný déšť s krupobitím si sice svůj čas odbyl už po obědě, ale ani v pozdějších odpoledních hodinách moc teplo nebylo. Možná i proto jsou dojmy z prvního dne Metronome Festivalu místy spíše takové... chladnější.

Live: Festival Metronome, první den

místo: Výstaviště Holešovice, Praha
vystoupili: Th!s, Zagami Jericho, Midi Lidi, Tom Odell, HRTL, John Cale & Band, Zrní, Ventolin, Massive Attack, Sloky, Tata Bojs a další
datum: 22. června 2018
Fotogalerie

Za festivalem Metronome zčásti stojí zkušení organizátoři souběžně se konajícího United Islands Of Prague, čímž na sobě obě akce docela paratizují, jelikož se návštěvníci nedokážou rozdvojit a musí si vybrat, kam jít. Navzdory relativnímu mládí této akce by se ale tedy dala čekat určitá profesionalita. A ne že byste si jí nevšimli - areál se od loňska opět proměnil k lepšímu, vše je tak nějak blíž, přibyla druhá velká stage, stanové městečko a ve stáncích se to jen hemží pochutinami všeho druhu.

Jenže co je vám to platné, když půlku odpoledne strávíte ve frontách. Hodinové čekání u vstupu, fronty na jídlo, na pití i na toalety... Můžete být fanoušek, jaký chcete, a přát Metronomu, ať se jednou vypracuje na pražskou verzi Colours Of Ostrava, kterou by se nepochybně i díky bohatým sponzorům mohl jednou stát, ale takové věci otráví každého.

Vlastně jedinou věcí, která překvapivě celkem fungovala, byly cashless náramky. A i když mám osobně za to, že je to jeden z nejpitomějších výmyslů, jaké se na festivalech v posledních letech objevily, protože nutnosti mít s sebou peněženku, z níž si ty finance na kartu nahrajete, vás to samozřejmě nezbaví, sluší se alespoň uznat, že na transfery v pátek fronty nebyly.

Massive Attack, Metronome Festival, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
A pak je tady line-up. Ten je na poměry dvoudenní akce při srovnání s podobně ambiciózní konkurencí poměrně skromný, a pokud neholdujete headlinerům Massive Attack a The Chemical Brothers, což jsou pochopitelně pro řadu lidí velká lákadla, moc dalšího už toho v nabídce není. Neberte to, prosím, jako dehonestaci ostatních vystupujících, jen se velmi často přistihnete, že pokud vás v odpoledních hodinách daný koncert zrovna nechytne, alternativa vesměs buď není nebo není tak hvězdná. Jste-li proto z jiných festivalů zvyklí na přebíhání od scény ke scéně, protože všude se děje něco zajímavého, zde se můžete leckdy přistihnout, že už vlastně jen čekáte na hlavní hvězdu večera.

Není to veselé čtení, pochopitelně, ovšem má-li se festival někam posouvat, nelze nad podobnými věcmi mávnout rukou. Konkurence není málo a je potřeba ukázat prstem na chyby, které akci brání v rozletu.

Pojďme proto k pozitivnější věcem. O kapele TH!S, v níž hraje na basu herec a režisér Vojta Kotek, se nesly pozitivní zprávy už od jejich koncertě ve Foru Karlín, kde předskakovali Franz Ferdinand. Také zde jim velké pódium slušelo. Je na nich vidět, jak moc je to hraní baví, že z toho zároveň mají velkou srandu a navíc je jejich muzika parádní, řízný rock'n'roll.

A jak se TH!S se svým rockem vraceli do minulosti, úplně stejně to s funkem udělali Sexy Dancers. Nebýt dodnes z rádií vyhrávajícího hitu "Slim Jim", asi by se na formaci, v níž tvoří ústřední pěvecké duo Dan Bárta a Dara Rolins, už dávno zapomnělo. Jak koneckonců sám Bárta prohlásil, od roku 1999 spolu stáli na jednom pódiu jen dvakrát. A přestože by se od podobného návratu dalo čekat, jak už to tak občas bývá, ledajaké fiasko, stal se přesný opak.

Oba hlavní protagonisté spolu s Romanem Holým, Adamem Kollerem, Mirkem Chyškou a spoustou dalších odehráli tak ohromně zábavný koncert, že se tomu až nechce věřit. U podobných návratů často bývá problém absence chemie, kdy cítíte, že tam jde všem hlavně o peníze, ale tady ne. Taková radost, jaká se ze všech zúčastněných přenášela na publikum, se jen tak nevidí.

Anglicky zpívaná muzika nemající tolik slov, ale o to více nabízející opakující se instrumentální pasáže, by už dnes asi sama o sobě neobstála, zde ale dávala oběma zpěvákům dostatek prostoru nejen pro vokální vyřádění se, ale také nabídla spousty míst, kde se mohli, jak už název napovídá, nějak sexy vlnit. Možná byste čekali, že to bude hlavně doména Dary, nicméně ani Dan Bárta nijak nezaostával a místy si dokonce bral pozornost jen na sebe, neboť jeho hlasové i pohybové schopnosti byly zkrátka dech beroucí. V největším hitu "Slim Jim" je navíc pěvecky doplnil i náhle se zjevivší Matěj Ruppert a společně dovedli nečekaně výborný koncert do závěru.

Tom Odell, Metronome Festival, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
A jak se Sexy Dancers návrat vydařil, tak Tom Odell zklamal. Ne že by to u něj bylo po loňském koncertu na Szigetu nějaké velké překvapení, jen se bohužel znovu ukázalo, že ho ke slávě táhne především silná dívčí fanouškovská základna, která s jednodenními páskami na rukou pištěla pod hlavním pódiem. Klavírní pop, jakým se písničkář prezentuje, je ale unylý a repetitivní až hrůza.

Všimli jste si třeba, že skoro každou písničku končil zpomaleným zopakováním ústřední linky textu, kterou daný song prodloužil o minutu až dvě? Nebo že když už náhodou rozjel nějakou rychlejší věc, v níž musel zpívat expresivnějším hlasem, z hrdla mu vycházel uchu zcela nelahodící řev? Ano, vylezl sice na klavír a část písničky odzpíval slečnám v prvních řadách přímo do jejich nastavených smartphonů a dokonce naživo odprezentoval i nový singl z třetí desky chystané na říjen, ale celkově to bylo nezáživné a hudebně nezajímavé vystoupení. To už radši třeba znovu Matta Simmonse.

Zagami Jericho a HRTL očima Dana Hájka

Proluky mezi koncerty na oslavách třiceti let Tata Bojs jsem využil návštěv na Radio Wave New Stage, kde jsem zastihl Zagami Jericho (česká producentka a zpěvačka, možná klubovější variace na Little Boots?), která svým roztančeným setem připravila půdu pro HRTL. Ten si loni získal pozornost povedenou deskou "Yellow Mellow" a jeho práce s modulárními synťáky a rytmy i naživo funguje skvěle. Jeho ruchový elaborát a propletence samplů vytvářejí malá dramata, která vtáhnou a rozvibrují v paralelních světech, což potvrzuje i na aktuálním épéčku "Sugarlump".

John Cale & Band, Metronome Festival, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Legendární The Velvet Underground, to není jen Lou Reed, byť právě s ním si kapelu většina lidí spojí nejvíce. Je to také John Cale, který s ní nahrál dvě alba a pak se vydal na sólovou dráhu. A tak jako na svých studiových počinech, tak i naživo střídal zpěvné, rockové písně s experimentálnějšími, alternativnějšími kusy, přičemž se doprovázal na klavír, kytaru nebo housle. Není pochyb, že právě on mohl být pro spoustu rockových fajnšmekrů tou pravou hvězdou letošního ročníku. Stejně jako se to pro mnohé podařilo loni s The Pretty Things.

Samostatnou reportáž z koncertu Massive Attack najdete zde, z oslav třicetin Tata Bojs pak tady. V sobotu se Výstavištěm rozezněli například The Chemical Brothers, David Byrne, Mydy Rabycad nebo Faithless v DJ setu.

NÁZORY
  • A co Tata bojs ? (Medved, 24.06.2018 11:12) Reagovat

    Recenze úplně mimo mísu.
    This fajn.
    John Cale nuda.
    Sexy dancers prijemnej comeback, ale Dan vsecko zpěvem neutahne, chemie nikde, Dara skoro nebyla slyšet.
    Tom Odell ma sice většinu publika ještě v plenkách, přesto za mě naprosto vybornej.
    Massive Attack skvělá show, ale čekal jsem trochu vic. A to, co bylo nejlepsi na celém dni, možná na celém festivalu, beze zmínky?
    Tataci naprosto nejlepsi a nejenergictejsi koncert, ze kteryho budu zivej ještě hodně dlouho.


    • Re: A co Tata bojs ? (Bezík, 24.06.2018 16:27) Reagovat

      John Cale rozhodně nebyl nuda. Ty si můžeš s Trávníčkem podat ruku. Každý jste mimoň ale každý v něčem jiném ;-)

  • slabota (Pavel Zuman, 24.06.2018 13:53) Reagovat

    Sexy Dancers-příjemné pouze ve spojitosti s Danem Bártou,jinak slabota(zejména rytmika-Koller atd...),Dara jako by tam ani nebyla,ale to zas tak nevadilo-celkově odvar rádoby světové kapely!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu