Jak Tolstoys pokřtili "Mirror Me"

25.03.2022 15:01 - Hana Bukáčková | foto: Kateřina Fialová

Formace kolem Ely Tolstové se v době covidové rozšířila na šestičlenný ansámbl. Druhou desku "Mirror Me" vydala v magické datum 22. 2. 2022. V Praze ji minulý pátek komplet přehrála a ještě i pokřtila. Kmotrem se stal berlínský producent nahrávky Drew Deal.

Live: Tolstoys

místo: Café V lese, Praha
datum: 18. března 2022
setlist: Describe my Name, Mirror Me, Chýbanie, Gentle, Satisfied, Love is not for Rent, Cigarette Tongue, Salt, Skin Hunger, Dokola, Motto, Tempo, Tri mestá, Olivy, remix
Fotografie pocházejí z facebooku skupiny, na koncertě jsme neměli vlastního fotografa.

Kapela svoji novou desku pokřtila rovnou dvakrát. Nejprve v Brně a den nato v Praze. Jako hosta a předskokana si vzala hudebnici Karolínou Beranovou. Tu jsem žel v Café V lese nezastihla.

Tolstoys, Café V lese, Praha, 18.3.2022
© Kateřina Fialová
Na koncert Tolstoys jsem popravdě nešla s žádným očekáváním, a odcházela jsem maximálně spokojená a nabitá energií. Musím se přiznat, že jsem je až do rozhovoru s Elou míjela. Jsou ovšem další dobrou ukázkou toho, že když se řekne pop, nemusí jít o povrchní a lacinou hudbu.

Páteční set byl charakterizován lehkostí a nenuceností. Muzikanti do něj zařadili všechny nové písně a nezapomněli ani na starší kousky z debutové desky. Při jejich poslechu se nedalo přeslechnout, že jim nedělá problém mezi angličtinu vklínit ani domovskou slovenštinu, aniž by to vyznělo jakkoliv křečovitě.

Křtu se zhostil jejich berlínský producent Drew Deal. Nekřtilo se ničím, zúčastnění jen pohovořili o vzniku alba a Deal potom cédéčko hodil do publika. A pak se objal s ostatními - stejně jako v klipu "Mirror Me", kde rovněž vystupuje v závěrečné scéně jako popelář…

Tolstoys, Café V lese, Praha, 18.3.2022
© Kateřina Fialová
Pomyslným křtem mohla být i choreografie, do níž kapela při písničce "Skin Hunger" zapojila i publikum. Připomnělo mi to myšlenku doprovodného klipu, ve kterém na sobě protagonisté mají zvířecí masky a chtějí vytvořit něco zajímavého, ale zároveň společného… takovou komunitu. Což se svým způsobem promítlo i sem. Ela & spol. prozradili, že taneční prvky vymysleli právě do tohoto videa, ale nakonec je v něm nepoužili.

Na kreace zbyl prostor i v závěrečném remixu aktuálního singlu, který byl plně v režii jejich Matěje vystupujícího pod uměleckým jménem Young Aesthete.

Názvu desky a pomyslnému zrcadlení byla přizpůsobena scéna: za zády muzikantů byla rozvěšena zrcadla různorodých tvarů. Oblečení nebylo tak extravagantní, jak jsme zvyklí u ústřední dvojice Ely a Michala, obrovský, červený plyšový klobouk, který je na titulce a promo fotkách, však nechyběl.

Bylo to nadčasové, milé, komorní až intimní hraní a hezky strávená hodinka času.I když je nová deska o hledání sebe sama, Tolstoys se rozhodně hledat nemusejí. Jejich repertoár a projev je sebevědomý. A tak můžou album směle prezentovat i na plánovaných koncertech se spřízněnou kapelou Darjeeling v Německu a na Slovensku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY