Izolace se pro Tolstoys v songu "Tempo" stává virtuální realitou

26.05.2020 12:24 - Dan Hájek | foto: Mafin Laurincová

Od vydání jejich debutu "Botanika" to budou již tři roky. V mezičase Tolstoys vypustili do světa singl "Olivy" a před pár dny novinku "Tempo".

Parta okolo Ely Tolstové před sebou měla spoustu plánů, současná situace okolo covid-19 je však dost zpřeházela. Společné turné s Viah se zatím posunulo na neurčito, zásadních změn dostal i chystaný videoklip k čerstvému songu. V den, kdy se mělo natáčet, totiž došlo k uzavření hranic. Ela a Michal Smetana tak zůstali uvězněni v Praze a vizuál vytvořili na dálku v trojúhelníku Praha - Bratislava - Berlín. "Z nabitého programu se náhle stal zmatený pocit nicoty. Mysleli jsme si, že budeme mít čas věci doběhnout a zpomalit. Už po týdnu v karanténě nám ale bylo jasné, že čas na oddych, který nám v našich normálních rychlých životech tolik chyběl, nám v tak extrémní dávce vůbec nevyhovuje. Začali jsme proto hledat způsob, jak zůstat v kontaktu, využít čas zrušených koncertů a vytvořit něco nového," říká zpěvačka a skladatelka Ela.

Místo písně "Tri mestá" tak dostala přednost právě zmiňovaná "Tempo", která do sebe nasála všechny aktuální problémy. Reflektuje také romantickou představu zpomalení světa, v němž se vytoužené volno stalo spíše vězením. Toto téma plně zobrazuje i video, které vznikalo na několika místech v Praze. Natočila ho studentka FAMU Natália Pavlove, speciální koronu vytvořila mladá návrhářka Vivien Babicová a o finální postprodukci se postarala grafička Kristýna Kulíková (spolupracuje třeba i s Tommym Cashem).

Tolstoys pokračují na své cestě. "Tempo" je výstižnou interpretací izolace, kterou jsme si ještě nedávno procházeli téměř všichni. Jako lákadlo na připravované album funguje. Skupina na nových skladbách mimochodem spolupracuje s Drewem Dealem (formace People Club), o mastering se pak postará berlínský producent Zino Mikorey.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY