shop.musicserver.cz
Vladivojna La Chia - Doba lockdownu mi nic nevzala, ale hodně mi dala

Vladivojna La Chia - Doba lockdownu mi nic nevzala, ale hodně mi dala

Vydáno: 22.11.2021 13:35 v sekci Rozhovory - Honza Průša | foto: archiv zpěvačky

Vladivojna La Chia nerada stojí na jednom místě. A tak chvíli maluje, chvíli píše filmovou nebo divadelní muziku, pak si nahraje intimní desku a jindy se do toho obuje s tvrdou kapelou v zádech. Kromě toho je právě v jednom z nejkrásnějších stavů, ve kterém ženy mohou být. A o tom všem je náš rozhovor.

Vladivojna La Chia
© archiv zpěvačky
Vaše tvorba je nesmírně pestrá a ve vlnách se mění. Střídáte jemné písničky s tvrdou kapelou nebo filmovou muzikou. Do toho malujete a kreslíte. Jsou žánry nebo tvůrčí světy, které vás lákají, ale ještě jste si na ně netroufla?

Láká mě napsat divadelní hru, ale hlavně psát libreta, opery. Hodně jsem se totiž rozjela při psaní vlastního libreta pro svou autorskou operu "Šípková Lulu". Plně jsem si uvědomila, jak je pro mě důležitá práce s textem. Ideálně spojit dohromady hudbu a text a rozmáchnout se do většího celku. Psát písničky je sice krásná činnost, ale tak trochu monotematická. Skládat hudbu k filmům a divadelním představením mě taky moc baví, ale tam zase nepracuji s texty. Uvědomila jsem si to už při práci na recitálu "8 hlav šílenství" s Gabrielou Míčovou v roli ruské básnířky Anny Barkovové. Sice nešlo o mé vlastní básně a dopisy, ale bavilo mě je zhudebňovat, pracovat s dramaturgií a dávat jim jinou vizi. Pokud nezasáhne vyšší moc, odvysílá se recitál 26. listopadu v České televizi.

Vladivojna La Chia

Vladivojna La Chia je zpěvačka, skladatelka, textařka i výtvarnice, která se pohybuje napříč různými hudebními žánry. Dosud vydala patnáct alb. Začínala v postpunkové formaci Kočičíčíči, ale širší publikum si jí všimlo až v provokativní kapele Banana. Deska "Tajemství Lotopu" získala ceny Tais Awards v kategoriích album a píseň roku. V roce 2011 byla nominována na Českého lva a Cenu české filmové kritiky za soundtrack k filmu "Nevinnost", v roce 2017 pak získala nominaci na Českého lva za nejlepší hudbu k filmu "8 hlav šílenství".

Navenek působíte hodně divoce, živočišně a nekonvenčně. Možná magicky, skoro by se dalo říct, že jste něco jako divoženka. Podobně to lze cítit i z vaší tvorby, a to jak výtvarné, tak hudební. Na druhou stranu ve vás tuším i dost zodpovědnosti a cílevědomosti. Vnímám to dobře, nebo jste jiná? A jak jste k těmto vlastnostem přišla?

Co se týče zodpovědnosti a cílevědomosti, pochopila jsem naštěstí včas, že pokud nebudu v jistém ohledu systematická a přísná, nebudu moci být tak svobodná, jak si přeji. Tvůrčí svoboda a nezávislost musejí být vykoupeny nekonečnou prací okolo toho všeho. Nekončí to tím sednout si ke kytaře nebo k papíru. Samotná tvorba je jen jedna osminka koláče. Já zažívám velké profesní propady, ze kterých mě naštestí vždy vytrhla moje posedlost a touha tvořit nové věci. Za svůj největší úspěch proto považuji vytrvalost a neutuchající inspiraci. Všechno ostatní je až příliš vrtkavé a nestabilní. Potřebuju řád, abych si tu svou divokost a nekonvenčnost mohla uchovat.

Na podzim vám vyšla deska "Tam v hluboké tmě tepe a září". Je velmi intimní, osobní, plná erotiky, končí nirvanou. Jako by navazovala na podobně laděnou "Tajemství (s)prostěradel". Co stálo u jejího zrodu?

Máte pravdu. Ta alba si jsou v lecčem podobná. Skládala jsem je sama ve velmi intimním procesu. Vlastně "Tajemství (s)prostěradel" byla moje poslední autorská sólovka před "Tam v hluboké tmě tepe a září", ke které jsem malovala každý obal CD akvarelem, takže každý kus byl originál. K aktuálnímu albu, které vyšlo na vinylu po sedmi letech od "(S)prostěradel", jsem zase vytvořila sérii erotických hlubotiskových grafik. Spouštěčem k oběma nahrávkám byly city a láska. U "Tajemství (s)prostěradel" se mi do toho ještě přimíchala příroda a halucinogenní sny. Nové dílo je zase více napojeno na mystiku a kontrasty světla a tmy.

Vladivojna La Chia
© archiv zpěvačky
Kolekce vyšla na 10palcovém vinylu v limitovaném nákladu, zároveň ji prodáváte i se svými erotickými grafikami, které vznikaly v době karantén. Byla pro vás covidová pandemie něčím inspirativní? Co vám ta doba dala a co vzala? Jak se kvůli ní změnil váš život?

V první vlně lockdownu jsem hodně pracovala. Dopisovala jsem operu, hostovala na albech Vladimíra Václavka, Budoáru staré dámy, složila hudbu ke krátkému filmu a audioknize. Vydala jsem svůj první vinyl "Hrdinům naší doby" a ukončila tím éru zhudebňování básní Anny Barkovové. S kytaristou Petrem Uvirou jsme si posílali krátké hudební skeče a vytvářeli takové znepokojivé elektronické koláže. Zase jsem začala kreslit.

Ve druhé vlně jsem se zamilovala do své současné partnerky, začala pracovat na nové desce. Prodělala jsem těžký úraz hlavy a vrátila se po dvaceti letech k volné grafice. No, a v závěru jsem otěhotněla. Můj život se tedy změnil od základů. Ta doba mi nevzala nic, ale dala hodně.

Novinku jste pokřtili v Jazz Docku spolu s kapelou Tepe a září. Následovaly ještě koncerty v Brně a Ostravě. Budete v této sestavě ještě hrát, nebo šlo jen o krátkodobý projekt?

Moc bych si přála s touto novou sestavou koncertovat. Nejdříve se budeme věnovat mým starším písním, které s akustickou skupinou nebylo možné hrát a které mají podobnou energii a jsou stejně jako aktuální album elektronicky laděné. Nazkoušíme například "Spirit of Love" a "Blue Steel" z prvotiny "Tajemství Lotopu", "Zakázanou" a "Ďábel nosí pravdu" ze "ŠRAFU" nebo "Biblušku" z "Tajemství (s)prostěradel" a další. Díky kombinaci staršího repertoáru s tím nejnovějším z aktuální desky budeme mít plnohodnotný koncertní repertoár. Doufám, že v budoucnu společně vytvoříme i písně nové.

Erotika je vaší tvorbou protkaná, a to jak v hudbě, tak ve výtvarném umění. Co vás na ní láká? Provokujete ráda? Třeba z vašeho merche to tak občas vypadá.

Já nevím, mám to asi ve vlnách. Úplně to nekoriguju. Ale provokovat mě bavilo už od dětství, to je pravda.

Vladivojna La Chia
© archiv zpěvačky
"Tajemství (s)prostěradel" měl provázet i příběh, který měl vyjít v knižní podobě, ale nakonec vyšlo jen to cédéčko. Proč z knihy sešlo?

No, protože ta knížka byla už za čárou. Navíc jsem nabyla dojmu, že jí chybí širší literární hodnota. Napsala jsem ji ve velkém ajfru, byla už i zeditovaná a měla jsem nakladatelství. Jsem ale ráda, že jsem se rozhodla ji nevydat. Dnes bych se za ni styděla.

S Vladivojskem jste natočili cover Kittchenových "Sudet". S Jakubem Königem jste jeden čas vydávali na střídačku komiks na pokračování, měli jste společné koncerty a výstavy. Jak k tomuto spojení došlo? Co vás na jeho tvorbě baví?

Byl to nápad Magdy Hájkové z Opavy. V opavském Domě umění nám uspořádala společnou výstavu a my pak vystupovali pod značkou "Vojna in the Kittchen". Moc mě to bavilo, jsme s Kubou hodně odlišní, ale zároveň jsme se doplňovali a provokovali. Mně se líbí, že svou tvorbou, i když třeba působí znepokojivě, umí své posluchače uklidnit, přináší jim naději a světlo na konci tunelu. Také má dar kolem sebe kumulovat zajímavé lidi. Umí si vytvořit svou vlastní smečku. Já jsem mnohem větší introvert, i když působím naprosto opačným dojmem.

Vladivojna La Chia
© archiv zpěvačky
Několik měsíců čekáte miminko, není tajemství, že žijete s partnerkou. Jak komplikovaný je život pro takový pár? Co by si měli uvědomit ti, kteří jsou proti sňatkům stejnopohlavních párů? A v čem by vám manželství mohlo usnadnit život?

Moje partnerka si nemůže vzít ze zákona takzvanou otcovskou dovolenou, aby mi mohla hlavně v začátcích pomoci. Musí si vzít neplacené volno. Také se nemůžeme střídat na mateřské. V podstatě žádnou z výhod, které mají heterosexuální svazky, nemáme. Sňatek je pro nás hodně důležitý. Žofka bude mít dvě mámy a je třeba, abychom obě byly vedeny jako její rodiče - mámy. Pokud se se mnou cokoliv stane, osud naší dcery bude v rukou úředníků a to je jen špička ledovce. Já jsem se nechala po své partnerce přejmenovat, ať máme prozatím alespoň všechny tři totožné příjmení.

Máte už promyšlené plány na další umělecké kroky po narození miminka? Nebo to teď neřešíte a chcete si dát mateřskou dovolenou.

Promyšlené plány mám. Ráda bych začala koncertovat s kapelou Tepe a září a pak i v duu s Terezií Kovalovou, a to nejpozději od dubna. V říjnu 2022 by měla mít premiéru opera "Šípková Lulu". To je pro mě prioritní, protože premiéra měla proběhnout v říjnu, ale kvůli mému těhotenství a také těhotenství Jarmily Jermářové, která ztvárňuje hlavní postavu, jsme ji museli o rok odložit. Stejně bych si nemohla dovolit být třeba jen rok doma s malou. Z rodičovské se vyžít skutečně nedá a moje partnerka pracuje sice ve vznešené a zajímavé oblasti, ale nikoliv dobře placené. (smích)


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Terezie Kovalová dokončuje svou první sólovku. Pomoci jí můžete i vy (21.03.2024 12:16)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Video: Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele" (11.01.2023 18:49)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Video: Vladivojna La Chia a David Pomahač opatřili společnou píseň "Někde tam" nádherným, křehkým klipem (24.10.2022 15:54)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu