shop.musicserver.cz
Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish

Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish

Vydáno: 23.06.2021 09:11 v sekci Na okraj - Simona Knotková | foto: Universal Music

Další (tý)den, další osobnost na pranýři. Tentokrát si mocná ruka anonymních bojovníků za sociální spravedlnost vybrala Billie Eilish, která řekla rasistické slovo a napodobila přízvuk jiné rasy. A to se nedělá. Ani když je vám třináct a takovým věcem většinou vůbec nerozumíte. Heslo: #billieeilishisoverparty.

Bojuje za práva zvířat, není jí lhostejná politická budoucnost její země, posílá peníze na charitu a hlavně je to emancipovaná mladá žena, která se nebojí ozvat proti sexistickému hudebnímu průmyslu i proti těm, co shazují ostatní na základě jejich těla. Billie Eilish je super holka, která zastává ty správné postoje. (Kromě toho, že je to mimořádně nadaná umělkyně, na což se ale poslední roky nehledí tolik jako na angažovanost a výroky pronesené na sociálních sítích.) Toho ale bohdá nebude, aby i na ni představitelé vyspělé kultury rušení něco nevyhrabali.

Eilish má to neštěstí, že pochází z generace, která kus svých životů prožívá na chytrých zařízeních, na nichž si zaznamenává kdeco. Bylo tedy jen otázkou času, než se také na ni vyhrabe nějaká špína. Protože ta se s trochou úsilí a investigace vyhrabe na každého. Konkrétně byly nalezeny nahrávky, na kterých se zpěvačka dopouští naprosto ohavného rasistického chování, kvůli kterému šli do mdlob všichni bojovníci za sociální spravedlnost. Takové nahrávky, za které se na sociálních médiích oprašují louče a vidle a dav vyráží do virtuálních ulic s hashtagem #cancel.

Na TikToku se objevilo sestříhané video, ve kterém Billie napodobuje černošský a asijský přízvuk a používá výraz chink, kterým se v USA hanlivě označují Číňané.

"Billie Eilish řekla rasistickou urážku, takže ji teď zrušíme," vynáší verdikt jedna uživatelka Twitteru. "Zrušit," ani se nenamáhá delších soudů uživatelka druhá. A tak bychom mohli pokračovat. Naťukat do mobilu šest písmenek, odeslat a jít po dalším umělci, který narušuje naši sluníčkovou hyperkorektní utopii.

Samotný akt zrušení naštěstí není tak jednoduchý, ale už jenom skutečnost, že některým lidem opravdu přijde v pořádku zruinovat něčí kariéru, potažmo celý život na základě hrstky slov vytržených z kontextu, je děsivá. Když opomeneme, že ani za takové věci by se neměl nikdo rUšIt (stále snad existuje něco jako diskuze) a že inkriminované slůvko pochází ze songu Tylera The Creatora "Fish" (který se za to žádného lynče nedočkal, hm…), máme tu ještě jednu podstatnou okolnost - Billie Eilish bylo v době tohoto výstupu kolem třinácti let.

Nevím, co jste v takovém věku dělali vy, ale dokážu si představit, že já jsem taky bezmyšlenkovitě opakovala verše nějakého songu. Jen stěží bych věděla, že některé texty a činy mohou být rasistické či jinak -fobní, protože i kdyby mě v takových oblastech někdo vzdělával, asi bych to stejně moc nechápala. A kdybych uslyšela, jak někdo pitvoří něčí přízvuk, třeba bych to po něm zopakovala. Proč? Protože jsem v takovém věku byla jenom hloupé dítě. Všichni jsme byli, dokonce i Billie. Rušit lidi za to, co v minulosti řekli nebo neřekli, je sama o sobě velmi nebezpečná filozofie, rušit hloupé děti za to, že jsou hloupé děti, to je už úplně nový level.

Nejde samozřejmě jenom o jedno video z TikToku. Billie Eilish je už na výsluní dostatečně dlouho na to, aby se toho materiálu nastřádalo víc. Anonymové na sociálních sítích tak připomínají, že jí už v minulosti údajně unikl výraz nigger, randí s třicetiletým mužem, který je shodou okolností prý rasista a homofob (protože nestačí, že se chováme správně my, zodpovídáme také za chování svých partnerů, které bychom ještě před samotným vztahem měli nechat projet svazáckou prověrkou), profituje z předstíraných sympatií ke stejnému pohlaví (protože se v klipu "Lost Cause" tulí k děvčatům; teď marně pátrám v paměti, kdy z něčeho podobného byla obviněna třeba Nicki Minaj nebo Cardi B, jejichž klipy jsou v tomto směru ještě o něco dál), a nadto všechno, představte si, se ani nevyjádřila k událostem v Palestině!

Interpretka si na svém Instagramu sáhla do svědomí a omluvila se za veškeré chování, jehož se v minulosti dopustila. Zbytečné. Stejně tak bychom si mohli VŠICHNI sypat popel na hlavu, že jsme se nenarodili jako uvědomělí géniové se znalostí společenských problémů. Zároveň píše, že ji neospravedlňuje ani její neznalost daného výrazu, ani její věk. A co jiného?

Mimochodem - není to dokonalá ironie, že ti samí jedinci, kteří jsou pohoršeni, že třicetiletý muž chodí s devatenáctiletou dívkou (protože taková žena přece ještě nemůže být dostatečně vyzrála, a muž je tedy pedofil), jdou pak na internet, kde tomuto dítěti sami ubližují a prohání ho virtuálním lynčem?

NÁZORY
  • - (thornhill, 23.06.2021 09:24) Reagovat

    uhorková sezóna odštartovala

  • :) (jarecek, 23.06.2021 10:36) Reagovat

    no .. priposrala se z toho sice o neco min nez ti, co uz byli lyncovani pred ni, ale presto .. holt zase prachy, prachy, prachy. jinak s tim tylerem me to hned trklo. opravdu, na to neni co rict :)) a to nic proti ttc. je to typek ..

  • Ano, zrušit (RememberDecember, 23.06.2021 12:10) Reagovat

    Nazvala své fanoušky "embarrassing" a její přítel je homofob

    • Re: Ano, zrušit (Anonym, 23.06.2021 12:14) Reagovat

      Jaký nazvala? Jen lajkla fotku, kde bylo psáno, že jsou její fanoušci někdy ‘embarrassing’. Nejsem její fanoušek, ale na tohle jsem narazil a tohle překrucování mě s*re.

    • Re: Ano, zrušit (alex, 23.06.2021 13:16) Reagovat

      I kdyby to opravdu řekla, za to bys ji chtěl vymazat ze společnosti? Jinak jsi v pořádku? Spíš zrušit všechny sněhové vločky jako jsi ty.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Billie Eilish přijede v červnu 2025 do O2 areny (29.04.2024 15:10)
- Billie Eilish nemá ráda singly. Nechce totiž klamat posluchače (27.04.2024 18:27)
- Billie Eilish ohlásila novou desku. Až do vydání z ní prý neuslyšíme ani notu (09.04.2024 14:49)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Vinyly ve více verzích? Billie Eilish kritizuje své hamižné kolegy (03.04.2024 19:41)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Naštvaná Billie Eilish: "Mužská těla nikdo neřeší" (17.11.2023 15:55)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu