shop.musicserver.cz
České zpěvačky, kam jste se poděly?

České zpěvačky, kam jste se poděly?

Vydáno: 12.02.2020 08:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Bývaly ozdobou tuzemské scény. O fanoušky se často doslova přetahovaly a ve snaze neztratit se z očí chrlily hit za hitem. Nyní má česká populární hudba aktivních zpěvaček nedostatek. A na nějaký prudký nástup nové generace to v blízké budoucnosti zatím nevypadá.

Skutečnost, že představitelky českého popu ani v uplynulém roce zrovna nehýřily aktivitou, potvrdilo i nedávné hlasování do Cen Anděl. Dle orientačních seznamů alb, které měli akademici při hlasování k dispozici, totiž v roce 2019 vydalo desku 228 skupin, 93 zpěváků a... jen 20 zpěvaček. Ty, které má z tohoto seznamu šanci znát široká veřejnost, bychom spočítali na prstech jedné ruky. Lucie Bílá, Naďa Válová, Berenika Kohoutová.

Kam se české zpěvačky poděly?

Nedá se samozřejmě říct, že by všechny zahálely. Třetí tisíciletí je dobou singlovou, a tak se i některé interpretky soustředí spíše na vydávání jednotlivých písniček než celých desek. Kromě toho je všeobecně známým faktem, že hlavním zdrojem příjmů jsou dnes pro hudebníky hlavně koncerty.

Nic to ale nemění na faktu, že zpěvačky začínají být v Česku ohroženým druhem.

Je až udivující, kolik výrazných ženských osobností přineslo posledních třicet let před sametovou revolucí. Hana Hegerová, Marta Kubišová, Marie Rottrová, Hana Zagorová, Eva Pilarová, Helena Vondráčková, Petra Janů, Lenka Filipová, Věra Špinarová, Iveta Bartošová, ...

Jejich jména známe i v roce 2020 všichni. Hity z jejich repertoárů přežily desítky let a stále znějí v éteru, většina z uvedených dam navzdory vyššímu věku pořád hojně koncertuje.

Devadesátá léta byla především ve znamení Lucie Bílé a s novým miléniem vtrhly na scénu Aneta Langerová a Ewa Farna. Uplynulá dekáda však žádnou takto výraznou personu, která by byla s kvalitním repertoárem schopna oslovovat masy, nezrodila.

Lenny
© Hana Knížová
Pravda, objevila se celá řada nadaných mladých interpretek, některé bychom dokonce mohli nazvat zpěvačkami mezinárodního formátu. O úspěších charismatické Lenny v Itálii a Německu už se napsaly desítky článků, osobitou barvu hlasu mohou Debbi závidět i mnohé černošky. Velmi sympatickou hudbu dělají také Emma Smetana nebo Klára Vytisková.

Jejich talent však stále naráží na jazykovou bariéru. Angličtinou sice vládne čím dál tím víc Čechů a zejména mladá generace již považuje její znalost za samozřejmost, jelikož je to ale v rádiovém éteru řeč jasně převládající, stávají se anglicky zpívané písničky pro zdejšího posluchače zaměnitelné. Málokoho napadne, že mu zrovna pěje interpretka z jeho rodné země. Přitom kdyby slyšel spolu s neotřelou produkcí také zdařilý český text, nejspíš by se hned pídil po jejím jméně.

Svou roli v ústupu žen za mikrofonem může hrát částečně i to, že se zkrátka změnila doba. Česko následuje zahraniční trendy a v posledních letech prudce roste obliba rapu a elektronické hudby na úkor dříve dominantního popu - a to zejména u nejmladších posluchačů. Vycítila to již zmíněná Berenika Kohoutová, která loni zabodovala virálním hitem "Dělám stojky". Zaujmout v době streamovacích služeb nabízejících prakticky nekonečné množství nové hudby je navíc čím dál tím těžší. V tomto směru měly hvězdy předrevoluční éry mnohem snazší pozici - po jejich nových písničkách byl hlad.

Podíváme-li se však detailněji na světovou pop music, zjistíme, že zpěvačky v ní stále mají velké, ba dokonce možná hlavní slovo. Mnohdy udávají její směr, jako se to v posledním roce povedlo teprve osmnáctileté Billie Eilish. Na odchodu ještě zdaleka není ani silná generace, která začala žebříčky otřásat s příchodem tohoto tisíciletí. Beyoncé, Lady Gaga, Adele, Taylor Swift i Rihanna pořád ještě patří k největším hvězdám planety a vydání jejich nové hudby pokaždé provázejí velká očekávání.

Jenomže v Česku začíná být pojem pop velice těžko definovatelný. Mohou vůbec tato tři písmenka obsáhnout celou šíři od většinovému konzumentovi nejpřístupnějších melodií Lucie Vondráčkové přes hravé verše Barbory Polákové až po náročnější, do alternativní sféry přesahující tvorbu Lenky Dusilové?

Výrazné ženské pěvecké osobnosti současná tuzemská scéna má, v poslední dekádě však spousta z nich prošla tvůrčí proměnou. Běžnému posluchači se vzdálily, a tudíž zmizely z rádiového vysílání. K přípravě nového materiálu navíc při své pečlivosti často potřebují mnohem více času, než je považováno za obvyklé.

Aneta Langerová, Studio DVA, Praha, 15.12.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Třeba Aneta Langerová vydala v uplynulém desetiletí jen jednu autorskou desku, kolekce "Na Radosti" však stála za to - posbírala celkem pět Andělů a zpěvačka s ní objížděla republiku několik let. Stejně jako ona také Lenka Dusilová a Ewa Farna přišly se zatím poslední řadovkou už v roce 2014. Můžeme přidat také příklad slovenské Jany Kirschner, jejíž dvojdílná "Moruša" vykvetla před sedmi a šesti lety. Na "Světlo" Anny K. jsme si počkali také šest let a Klára Vytisková vydá v březnu svou druhou sólovku po pětiletém albovém půstu

Nápady zkrátka nepřicházejí samy a zmíněným umělkyním nemůžeme mít za zlé, že si s tvorbou dávají tak záležet. Je to známka toho, že jim více než na všeobecném povědomí o jejich jméně záleží na kvalitě toho, co vyplodí.

Nezbývá než doufat, že vzniklou díru v playlistech vyplní jejich mladší kolegyně. Třeba roste hvězda z Terezy Maškové, dívky, která předloni ohromila v SuperStar, ale zatím jí ve větším rozletu brání otázka repertoáru. Naděje písničkářské scény se upínají k Tereze Balonové nebo Kateřině Marii Tiché. V electropopu loni zaujala Dominika Hašková (ano, je to dcera slavného hokejového brankáře, jak jméno napovídá) se svou kapelou DOMI. A byť se jedná spíše o záležitost pro fajnšmekry, kladné ohlasy měla také loňská nahrávka "Lunaves" Báry Zmekové, která získala dvě nominace na Anděla.

Na letošní rok přislíbily vedle zmíněné Vytiskové novou desku také Lenny, která nahrávala nástupce ceněné prvotiny "Hearts" v Londýně, a tvořivou náladu potvrdily (i když zatím s nejistým termínem dokončení) i Anna K., Aneta Langerová, Emma Smetana či Lenka Dusilová.

Snad tedy bude první rok nové dekády v dámském podání živější než závěr té staré.

NÁZORY
  • Kdysi jsem v rozhovoru s ředitelem české poboč... (Karolína, 12.02.2020 12:09) Reagovat

    Kdysi jsem v rozhovoru s ředitelem české pobočky některého velkého vydavatelství (nepamatuju si, kterého) četla, že zpěvačky přestali dělat, protože bez vlastní autorské tvorby je to hrozně drahý. Trh uživí jen pár etablovaných jmen a na ostatní nezbývají peníze.
    V zahraničí opravdu zpěvačky dostávají hlavní slovo, ale na příkladech je vidět, že za 1. mají vlastní témata, která rezonují publikem a za 2. díky své pozici převzaly velkou část umělecké kontroly. Zpěvačky, které "jen" přebírají písně od jiných skladatelů už taky nefrčí tak, jako dřív (kde je Katy Perry?).

  • Osobně se mi líbí hudba Marty Jandové. Její a... (Lucie , 12.02.2020 12:47) Reagovat

    Osobně se mi líbí hudba Marty Jandové. Její album Barvy bylo zdařilé hlavně po stránce textové, příjemné melodie a i živě to funguje velmi dobře.

    • Re: Osobně se mi líbí hudba Marty Jandové. Její a... (Honza, 13.02.2020 14:11) Reagovat

      Pro mne Marta Jandová neposlouchatelný opruz! Asi jako Kolář přes kopírák... Ale kde chybí rozum, tak hudba zní asi takhle

      • Re: Osobně se mi líbí hudba Marty Jandové. Její a... (Lucie , 14.02.2020 13:23) Reagovat

        Tak samozřejmě, pro tak těžkýho intelektuála to asi hudba není :-) Já jsem jen blbá slepička, rozum mi taky chybí, tak se mi ta hudba líbí.

  • Konkurence (Václav Hess, 12.02.2020 12:57) Reagovat

    Já vidím hlavní problém ve velké konkurenci, která přichází se zahraničím i internetem. Dříve to bylo jednodušší, k tvorbě z ciziny se člověk skoro nedostal, takže bral, co bylo. Nyní je také jednodušší se dozvědět o zahraničních zpěvačkách i kdyby nám to jiná média neumožnila. Dříve to bylo Bravo a televize. Pokud mladší generace viděla někoho v televizi, bylo to hotové. Člověk si z toho davu zpěvaček vybere tu oprvavdu zajímavou. Pokud vedle sebe postavíte Lady Gaga, Billie Eilish a k tomu Lucii Vondráčkovou, tak je celkem jasné, kdo z nich bude mít větší úspěch.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství (26.04.2024 16:30)
- Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" (26.04.2024 08:48)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové (15.04.2024 15:00)
- Video: Bára Poláková a spol. překopali Schelingerovu písničku "Léto s tebou". Moc se jim to nepovedlo (13.04.2024 12:12)
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Video: Vojtěch Drahokoupil a Tereza Mašková se dali dohromady. Alespoň v písni "Pocit" (25.03.2024 10:47)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu