shop.musicserver.cz
Static-X, MeetFactory, Praha, 14.10.2019

Static-X s novým frontmanem v Praze vyučovali evil disco

Vydáno: 15.10.2019 19:21 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Kultovní nu-metalová formace Static-X to měla úmrtím svého charismatického frontmana Wayna Statica spočítané. Zbylým členům se ale letos podařilo najít víc než důstojnou náhradu, a tak vyrazili na vzpomínkové turné. Spolu s nimi se v Praze představily tři další kvalitní formace. A byl to večer velmi povedený.

Live: Static-X

support: Wednesday 13, SOiL, Dope
místo: MeetFactory, Praha
datum: 14. října 2019
setlist: Bled For Days, Wisconsin Death Trip, Fix, Love Dump, Sweat Of The Bud, I Am, Otsegolation, The Trance Is The Motion, Bien Venidos, Get To The Gone, Black And White, This Is Not, Destroy All, Start A War, Behemoth, Cold, I'm With Stupid, Push It
Fotogalerie

Static-X, MeetFactory, Praha, 14.10.2019
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Static-X vstali z mrtvých. Jakkoliv lze nad legitimitou současného reunionu vést debaty. Je pravda, že ani sebelepší hlasová náhrada nemůže kompenzovat zesnulou tvář a hlavní tvůrčí mozek kapely. Ale nový frontman se o to pokusil důstojně.

Je to, jako by Dave Grohl s Kristem Novoselicem obnovili Nirvanu například se Shawnem Morganem (Seether) za mikrofonem - i když tam nepochybná hlasová podoba je, Kurt Cobain byl prostě jenom jeden.

Ale vem to čert, ten koncert byl prostě pekelně našlapaný. A sváteční. Nejen díky hlavní hvězdě, ale i předkapelám, které v Česku koncertují opravdu sporadicky nebo zatím vůbec. To je případ otvíračů Dope. Ti hráli netradičně už jako první a set o asi pěti skladbách zabral jen necelých pětadvacet minut.

Důvod se zdá nabíledni. Je skoro veřejným tajemstvím, že právě Edsel Dope je tím novým tajemným vokalistou Static-X - kromě organizačního rozložení skupin v harmonogramu turné tomu nasvědčuje výška, hlasová podoba i stejné fráze na oslavu dvaceti let od vydání desky "Wisconsin Death Trip", které pronesl na začátku i konci večera.

Hodně fanoušků přišlo právě na Edselovu partu, a tak byl solidní kotel přítomen už od začátku. Kapela odehrála kvalitní show, korunovanou marihuanovým dárkem frontmanovi od jednoho z návštěvníku přímo během setu.

Následující SOiL do industrial/gotic/nu-metalového večera žánrově trošku nezapadali a ani výkonem jejich (v nejlepším slova smyslu) poctivý jižanský redneck metal úplně nezaujal.

Především vokalista Ryan McCombs (známý také ze spřízněných Drowning Pool) byl sice dobře naložený, ale vokálně se opravdu hodně šetřil. Výšky byly spíš vyřvané a celé refrény nechal odzpívat publikum. Nic moc.

Wednesday13, MeetFactory, Praha, 14.10.2019
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Největší bizár večera v téměř naplněném MeetFactory měli na svědomí Wednesday 13. Představte si vizáží black metalovou kapelu, která hraje hardcore punk. Úderné vypalovačky a především pódiová show plná rohatců, seker, obskurních klobouků, masek a všelijakých blikátek.

To vše v podání začernělého frontmana s vizáží prokletého horníka, který jako by fáral v černouhelných dolech a prokopl bránu samotného pekla. Hudebně žádné umění, ale koukalo se na to perfektně. Bavilo.

A pak to přišlo. Očekávání míchané se skepsí se od prvních tónů "Bled For Days" změnilo v naprostou extázi. Ten koncert byl prostě skvělý. Nový vokalista s perfektně vymyšlenou maskou, lehce inspirovanou Jimem Rootem ze Slipknot, a overalem kostlivce přímo stříkal charisma na všechny strany.

V hlubších pasážích pěvecky ještě o něco hrubší než Wayne Static, naopak scream a čisté zpěvy lehce slabší. Na živém koncertě ale vynikne spíš to první, a tak to celé znělo ještě tvrději než originál. V řadě pasáži si autor dokonce přiznal kacířskou myšlenku, že to bylo lepší než originál.

Static-X, MeetFactory, Praha, 14.10.2019
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Kapela přehrála své celé, v úvodu zmíněné debutové album a k tomu další hitovky. I když na celou řadu z nich se z časových důvodů nedostalo (dříve narozeným videoherním nadšencům mohla například chybět dobře známá "The Only"). Sugestivní dojem dotvářela i působivá projekce, a to nejen motivy, ale i barevným spektrem a celkovým sci-fi laděním.

Řada lidí celý reunion a připravované album nevydaných skladeb odsuzuje jako komerční tah a snahu Tonyho Campose vydělat si. A ano, u málokteré kapely je hlavní postava natolik nenahraditelná, pěvecky i vizuálně. Ale pondělní vystoupení bylo prostě výborné. A řadě z nás, kteří v době největší slávy kapely byli teprve v pubertě, a neměli tedy možnost vidět formaci živě, se splnil jeden klukovský sen. Díky za to.

NÁZORY
  • Naprostý souhlas (sir WINTER, 16.10.2019 11:23) Reagovat

    výborný koncert , Wednesday 13 super šou i skvělá muzika
    A ta kacířská myšlenka u static X......hned od prvního screamu .....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Recenze: Comebackový "Project Regeneration, Vol. 1" je pečlivým vzkříšením úspěšné značky Static-X (21.08.2020 08:30)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)
- Video: Static-X nechali v klipu k "All These Years" ožít zesnulého Wayna Statica (16.05.2020 18:16)
- Brutal Assault přidává pořádnou dávku nových kapel, vévodí jí Cradle of Filth, Static-X či Vader (22.10.2019 08:10)
- Fotogalerie: Static-X naplnili očekávání i MeetFactory (15.10.2019 17:06)
- Static-X oslaví comeback také v Praze (03.04.2019 09:19)
- Fotogalerie: Díky Wednesday 13 měl opožděný Halloween v Rock Café opravdové grády (06.11.2017 08:48)
- Wednesday 13 přijedou postrašit pražské Rock Café (01.11.2017 12:50)
- Recenze: Klasický nu-metal žije. Alespoň na "Blood Money Part 1" Američanů Dope (12.01.2017 16:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu