Lewis Capaldi se šestou výhrou v rádiích postaral o letošní rekord

04.07.2019 16:05 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

I když se vítěz českého rádiového žebříčku nemění a už pošesté všechny porazil Lewis Capaldi se "Someone You Loved", úplná nuda v éteru nepanuje. První desítka hlásí poměrně dost nových jmen. Zato albová hitparáda je v područí stále stejných interpretů. Popáté jí kraluje Viktor Sheen.
Lewis Capaldi - Someone You Loved
© facebook interpreta
RÁDIA - Šestým vítězstvím stanovuje Lewis Capaldi nové maximum letošního roku. Všechny své dosavadní triumfy navíc nasbíral v jedné sérii bez přerušení. Dojímavá balada "Someone You Loved" zabodovala v celé řadě zemí, v Británii či Austrálii už má dvakrát platinové ocenění, u našich sousedů ale zase takové úspěchy neslavila. Němci ji poslali na osmnáctku, Slováci na dvacítku, Poláci na pětadvacítku. Jen v Rakousku z toho byla osmička. V Česku se ale dost možná jedná o hit roku.

Zatímco skladba na první příčce není typicky letní, její nejbližší pronásledovatelé už mají charakterističtější prázdninový vibe. Na dvojku se posunul nizozemský DJ Martin Garrix s "No Sleep", písní, ve které zpívá Švéd Bonn. Už na bronz vystoupal rapper Daddy Yankee s "Con Calma". U nás je přitom zatím stále výjimkou, když tento žánr ve velkém vyhrává z éteru - ačkoliv ve streamování jasně vede.

Oproti minulému týdnu vtrhlo do první desítky hned několik písní, které se dosud pohybovaly až za jejími branami. Z dvanáctky na čtyřku vystřelil loni zesnulý Avicii se songem "S.O.S." z posmrtně vydané desky "TIM". Hned za ním se usadila Pink, která s "Walk Me Home" získala rovných dvacet míst k dobru.

Z domácích jmen je na tom nejlépe Slza, která týden starý patnáctý post pro "Paravany" vyměnila za lukrativnější šestku. V závěsu za touto dvojicí číhají Mirai, s "Otchi" posledně osmnáctí, nyní už sedmí. Do elitní společnosti se vrací Marek Ztracený, jehož "To se mi líbí" poskočilo na devítku. Ač s písničkou už loni rozezpívával davy na festivalech, úspěšně vydržela i do další letní sezóny.

Nejlépe umístěná novinka potěší fanoušky ve své době fenomenálních kreslených postaviček s názvem Pokémoni. Skladba "Carry On", kterou mají na svědomí Kygo a Rita Ora, před nedávnem doprovodila do kin film s touto tematikou, který měl podtitul "Detektiv Pikachu". V českých rádiích začíná jako jednačtyřicátá nejhranější. O šest pozic níže startuje Alvaro Soler, který "La Libertad" v květnu předvedl živě v Praze - a to už před oficiálním vydáním.

Ještě horkou českou hudbu reprezentují The Silver Spoons, kteří s "I Need A Woman" na třiašedesátce zkouší navázat na popularitu loňského singlu "He's Got My Money Now". A v novinkově docela bohatém týdnu si zmínku zaslouží i Marek Ztracený, který má kromě aktuálního Top 10 hitu další želízko v ohni na osmdesátém pátém řádku, a to pod názvem "Dvě láhve vína".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Someone You Loved
  2. Martin Garrix feat. Bonn - No Sleep
  3. Daddy Yankee feat. Snow - Con Calma
  4. Avicii - S.O.S.
  5. Pink - Walk Me Home
  6. Slza - Paravany
  7. Mirai - Otchi
  8. Dermot Kennedy - Power Over Me
  9. Marek Ztracený - To se mi líbí
  10. Daya - Insomnia


    Viktor Sheen - Černobílej svět
    © facebook interpreta
    ALBA - První dvě místa albového žebříčku už asi pravidelné čtenáře našich komentářů nepřekvapí. Pořád je totiž okupují ti samí - rappeři Viktor Sheen, jehož "Černobílej svět" vede, a Yzomandias, který zůstává s "J. Eden Dva" hned v těsném závěsu. V červnu sice vyšlo několik očekávaných novinek, ale žádná nedokázala na hiphopový dvojblok vyzrát. Jak známo, prázdniny bývají na vydané desky chudé, takže se dá počítat s tím, že idolové mladé generace ještě nějakou dobu přední pozice nevyklidí.

    Trvalkou se stala také Billie Eilish, která stále žádaný debut "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" v srpnu představí naživo v Praze. Původně měla vystoupit ve Foru Karlín, ale kvůli enormnímu zájmu byl nakonec koncert přesunut do O2 areny. Teprve sedmnáctiletá zpěvačka se bronzem vrací na medailové stupně.

    Z trojky na čtyřku ustoupil Karel Gott s výběrem vydaným k jeho blížícím se osmdesátinám "80/80 největší hity 1964 - 2019". Do první pětice se vrací němečtí Rammstein se stejnojmennou nahrávkou. Už za necelé dva týdny odehraje kapela dva obří koncerty v Sinobo Stadium v Praze, zájem o květnovou studiovku proto možná ještě poroste.

    Zpět v Top 10 se ocitl také Ed Sheeran. Britský písničkář vystoupí v pražských Letňanech už 7. a 8. července a písně z alba "Divide", aktuálně osmého nejžádanějšího, budou jistě kostrou setlistu. Jen pár dní po české zastávce navíc vyjde nová deska "No.6 Collaborations Project", která zahrnuje patnáct spoluprací s kolegy.

    Novinkovou sprchu na začátku prázdnin opravdu čekat nelze, a tak najdeme v žebříčku jen dva čerstvé kousky - a v obou případech jde o výběrovky. Reedice best of "Dívka s perlami ve vlasech" Aleše Brichty začíná na devětatřicítce. Na devadesáté osmé místo se vměstnal Karel Zich s kolekcí "Singly 1969 - 1979". Titul je určený pouze pro digitální obchody, nejspíš právě proto nezamířil výš.

    Top 10 - alba:
    1. Viktor Sheen - Černobílej svět
    2. Yzomandias - J. Eden Dva
    3. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
    4. Karel Gott - 80/80 největší hity 1964 - 2019
    5. Rammstein - Rammstein
    6. ▲ Milion+ - Krtek Money Life
    7. Avicii - TIM
    8. Ed Sheeran - Divide
    9. Hasan - Hasan
    10. Imagine Dragons - Origins

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 26. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY