Poslední den Žižkovské noci zářila Emma Smetana a akustický Smrtislav

25.03.2019 17:31 - Hana Bukáčková | foto: Marie Trávníčková

Devátý ročník Žižkovské noci je za námi. Ani poslední den nemohl zapadnout v programu do ztracena. Nabídl jména jako Emma Smetana, N.O.H.A., PSH, Smrtislav a na tematických scénách mnoho dalších menších interpretů a projektů.
V Paláci Akropolis odstartoval večer úchylný, ale vychvalovaný projekt Alberta Romanuttiho - Bert & Friends, který momentálně dělá support na jarním turné Monkey Business. Svými hity, respektive klipy a celkovým vzezřením rozhodně umí vzbudit pozornost. A vzbudil ji i v sobotu.

Po Bertovi vystoupilo bratislavské trio nvmeri, které se v loňském roce představilo na Colours of Ostrava. Zazněly především hity z jeho stále aktuálního druhého studiového alba "I Don´t Think So", které vyšlo po dlouhých deseti letech od debutu. Nadějní popoví experimentátoři dokazují, že dělat pop nemusí být ostuda. Propracovaný zvuk kytar s elektronikou a vysoko posazený hlas frontmana a producenta v jedné osobě Pišty Kráľoviče daly tomuto žánru nový rozměr.

Emma Smetana, Roxy, Praha, 20.11.2018
© Marie Trávníčková
Poslední hvězdou v Paláci Akropolis, který zavírá své brány v deset večer (krom malé scény, kde hrají DJs) byla Emma Smetana. Doprovodila ji kapela, v níž tentokrát zaskakoval i Jordan Haj. S ním si Emma v druhé polovině setu vystřihla dva společné singly "No Fire" a "Lost and Found", za který získala cenu Videoklip roku v cenách Evropy 2. Během koncertu zazněla i úplná novinka - píseň "Over" Emma v těchto dnech nahrává ve studiu. V závěru nechyběla předělávka Mišíkova velkého hitu "Variace na renesanční téma". Emma ji věnovala jakési Aničce, která si její název nechala vytetovat. Oproti originálu ji přednesla velmi intimně a doprovodila se sama na klávesy. Následující "Wall of Kampa" poslala tátovi, jejímu autorovi, do nebe a zavzpomínala, že právě v Paláci Akropolis spolu byli na posledním koncertě. Psal se rok 2015 a hrála Jordanova skupina Peter Pan Complex.

Smrtislav, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Zatímco většina lidí pak směřovala do Stormu na hip-hopovou legendu PSH či roztančenou partu N.O.H.A., naše kroky směřovaly do menšího prostoru - do sklepní hospody U Habásků, která byla po celé tři dny domovem plzeňské rockové scény. Tamější rodák Tuzex se tu představil co by Smrtislav v akustickém provedení s kytaristou Jakubem Zachovalem a cellistkou Annou Sauce, se kterými právě jede turné. Skladby z debutu "Notorickej samotář" doplnily covery od Letů mimo či Petra Kotvalda. Aby plzeňská scéna byla kompletní, zazněla na konci předělávka hitovky "Motýli" od plzeňských Mandrage. Menší prostor byl nakloněn komunikaci s fanoušky, a vše tak mělo až rodinný nádech.

Letošní ročník Žižkovské noci se opět povedl. Obešel se bez větších komplikací, na své si přišli milovníci hudby, divadla i literatury. Člověk si mohl rozšířit obzory díky přednáškám na aktuální témata nebo se mohl zúčastnit komentované prohlídky Žižkovy. Nyní nezbývá než se těšit, co si organizátoři připraví na další, jubilejní ročník.

Pozn.: Fotografie jsou ilustrační.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY