Weezer na svém "Teal Albu" nostalgicky vzpomínají prostřednictvím coverů

12.02.2019 11:30 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Weezer nezahálejí a ještě před vydáním svého "Černého alba", navazujícího na tři roky staré "Bílé album", vydali "Modrozelené album". To je poněkud jiné než to, co v kariéře téhle kalifornské čtveřice bylo a asi i bude. Je totiž poskládáno výhradně z coverů.
7/10

Weezer - (The Teal Album)

Skladby: Africa, Everybody Wants To Rule The World, Sweet Dreams (Are Made of This), Take On Me, Happy Together, Paranoid, Mr. Blue Sky, No Scrubs, Billie Jean, Stand By Me
Vydáno: 24.1.2019
Celkový čas: 36:16
Vydavatel: Universal
O "Teal Album" (jak zní závorka eponymní nahrávky v originále) si vlastně řekli fanoušci. Weezer totiž s oblibou na koncertech zařazovali do setlistu svou vlastní verzi produkčně opulentní skladby "Africa" od Toto. Tu nakonec natočili i ve studiu a vypustili do světa jako singl. A k němu přibalili dalších devět písniček. Vznikla z toho nahrávka, která si na nic nehraje, po kapele nepožaduje výrony kreativní energie a není vlastně ničím víc než příjemným muzicírováním.

"Africa" album otevírá. I u většiny ostatních skladeb zůstali Weezer ukotveni v období svého mládí, potkávají se zde tak Eurythmics a jejich "Sweet Dreams (Are Made of This)" nebo A-ha s megahitem "Take On Me". Hlouběji sahá "Stand By Me" zpopularizované Johnem Lenonnem na jeho albu rock-and-rollových coverů či "Paranoid" Black Sabbath.

Konkrétně ta působí na albu jako největší šok. Rockeři zbavili temný singl oné vyhrocenosti, prosvětlili ho a provzdušnili a výsledek, jakkoliv působí při četbě seznamu skladeb podivně, do celku zapadá překvapivě hladce.

Vybrané skladby Weezer nijak zásadně neposunují, nehalí do neslyšených hávů a nezasazují do nových kontextů. V tomto ohledu desce trochu schází nějaký přesah či snad hlubší smysl. Co však zůstává, je onen plážový, sluníčkový dojem, který tahle parta tak dobře umí a který je jí vlastní. Není lepšího načasování než vydat čistě letní album uprostřed zimy. Občas je trochu té mořské modrozelené potřeba a na "Teal Albu" je jí více než dost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY