shop.musicserver.cz
Metric, Roxy, Praha, 1.11.2018

Metric v Praze zahráli s lehkostí

Vydáno: 03.11.2018 13:08 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

S velkou radostí přivítali čeští příznivci kanadské skupiny Metric zprávu o jejich prvním koncertě v České republice. Za podpory předskokana Jamese Herseye v klubu Roxy zahráli s velkou chutí, entuziasmem a oboustranně vřelými emocemi. A jak se dozvíte níže, nadšeni z nich byli i ti, kteří nejsou přímo skalní.

Live: Metric

místo: Roxy, Praha
datum: 1. listopadu 2018
support: James Hersey
setlist: Love You Back, Youth Without Youth, Risk, Dressed To Suppress, Breathing Underwater, Art Of Doubt, Artificial Nocturne, Black Sheep, Holding Out, Now Or Never Now, Gimme Sympathy, Sick Muse, Monster Hospital, Gold Guns Girls, Dark Saturday, Combat Baby, Dead Disco, Help I'm Alive
Fotogalerie

Metric, Roxy, Praha, 1.11.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Dnes trochu osobněji. Léta tvrdím, že jestli otřesná filmová sága "Stmívání" přinesla světu něco dobrého, tak to bylo hlavně všech pět písničkových soundtracků, které snímky doprovázely do kin. Celá řada méně známých, indie a folkových kapel se tam neztratila ani mezi takovými velikány, jakými jsou Muse, Paramore, Green Day nebo tehdy ještě neznámá Sia. A i když pak spousta z nich své příspěvky do tracklistů do svých koncertů už nikdy nezařadila, dodnes je příjemné se k těmto kompilacím vracet a znovu a znovu objevovat nová jména mezi nimi.

A ano, právě tam jsem prvně zaregistroval i Metric. Skladba "Eclipse (All Yours)" měla v sobě neodolatelný půvab, a i když jsem pak sám sobě slíbil, že si dostuduji i jejich starší materiál, v zahlcení novou hudbou už na to nikdy pořádně nedošlo. V Roxy jsem se pak při jejich české premiéře cítil trochu nepatřičně, když všichni kolem zpívali našprtané texty a já se cítil provinile, že jich znám jen pár. Proč vám to ale vykládám?

Metric, Roxy, Praha, 1.11.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Ten důvod je prostý. Co vás baví více? Kapela, kterou posloucháte desítky let, a pak konečně dostanete příležitost vidět ji prvně naživo? Nebo formace, kterou jste donedávna skoro neznali, a až na koncertě vás svým výkonem tak dostane, že máte o svůj osobní objev postaráno do konce roku? Obojí má něco do sebe, druhá varianta ale kolikrát potěší více. A přesně takto to vypadalo na Metric.

Skupina, která by svou variací synth-popu, new wave a indie-rocku nádherně zapadla do line-upu rakouského festivalu FM4 Frequency, kde jim podobných hrají desítky, na svou pražskou zastávku čekala dlouho. Až se sedmou studiovkou "Art Of Doubt", která je mimochodem výborná, se někdejší předskokani Muse ukázali českým fanouškům. Ti sice v Roxy zaplnili jen spodní část klubu, byli ale tak nadšení, že jako by bývalo vyprodáno.

Metric, Roxy, Praha, 1.11.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Kdo by čekal melancholické posmutnění, které občas slýcháme na deskách, musel být překvapen. Frontwoman Emily Haines nepřestávala poskakovat, takže jí přes vlasy spadanými do tváře nebylo vidět do obličeje, rozhazovala rukama a nápaditými songy s neobvyklými strukturami získávala sympatie minutu od minuty. Ve čtvrté písničce už fanoušci šíleli s prvními odehranými tóny, v páté "Breathing Underwater" už texty sborově dozpívali za ni. Hodně tomu pomohla i vynikající práce osvětlovače, který z mála vytěžil maximum. A tak třeba ve studiové podobě docela nezajímavá "Now Or Never Now" dostala naživo zcela jiný říz.

Metric, Roxy, Praha, 1.11.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Čím déle Metric hráli, tím byli lepší. Fanoušci by je samou láskou snědli a skupina, která dříve bydlela s členy Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio a Liars, střídala euforické muzikantské momenty, jako například perfektní kytarové sólo v "Gold Guns Girls", s neurvalou divokostí s punkovým nádechem v "Dead Disco".

"Když jsme dnes poprvé přijeli do Prahy, měli jste nás vidět. Všichni čtyři jsme okamžitě vystartovali z tourbusu a celý den procházeli vaším krásným městem. A to nás tak nadchlo, že jsme si hned vzpomněli, proč jsme se vlastně na tuhle kariérní cestu před lety vydali," nechala se slyšet zpěvačka, která se postarala o to, aby se z každé prodané desky dal dolar na boj s klimatickými změnami. Velmi podobné sebeurčující pocity jsem měl po jejich vynikající show i já. Přesně kvůli takovým prozřením a objevování nových kapel jsem začal psát o muzice. Tak tady to máte. Parádní formace, tihle Metric.

NÁZORY
  • Metric (Řezník, 03.11.2018 22:49) Reagovat

    Metric poslouchám už roky, škoda že jsem na jejich koncert nemohl jít. Mimochodem, jejich nové album je vážně moc povedené.

  • jo (jarecek, 05.11.2018 09:23) Reagovat

    nejaky mouchy by se nasly, ale celkove to byl dobrej mejdan :) jsem rad, ze jsem emily stihl jeste realtivne mladou, i kdyz uz na ni ty roky zacinaj byt znat :) holt nemladneme nikdo ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sia uvádí nové album duetem s Paris Hilton (23.04.2024 17:23)
- Audio: "I Forgive You". Sia láká na novou desku zatím nejsilnějším singlem z ní (14.04.2024 12:07)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Recenze: Metric na desce "Formentera II" nejsou tak energičtí jako dřív. Převažuje melancholie (27.10.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu