shop.musicserver.cz
Deset let <i>slávy</i> Lady Gaga: Od ikonického alba "The Fame" až na plátna kin

Deset let slávy Lady Gaga: Od ikonického alba "The Fame" až na plátna kin

Vydáno: 19.08.2018 12:33 v sekci Publicistika - Josef Martínek | foto: archiv zpěvačky Lady Gaga

Album "The Fame" odstartovalo 19. srpna 2008 kariéru Lady Gaga, jedné z nejzářivějších popových hvězd poslední dekády. Ač má za sebou mnoho žánrových kotrmelců a z vyzývavé provokatérky se přetransformovala až do pozice country písničkářky, zájem o ni neutuchá. V říjnu se představí ve své první filmové roli.

"Máš na to rok! Buď uspěješ, nebo si půjdeš vydělávat," řekl Joe Germanotta své dceři Stefani, když mu v devatenácti letech oznámila, že studium na New York University's Tisch School of Arts předčasně ukončí a půjde si tvrdohlavě za vysněnou kariérou zpěvačky.

Od roku 2005, kdy dala s partou kamarádů dohromady vlastní Stefani Germanotta Band a společně zkoušeli štěstí v newyorských klubech, však ke skutečně slávě přece jen vedla trnitá cesta. Hudebnice s italskými kořeny, která se nikdy netajila tím, že zažila školní šikanu i problémy s poruchami příjmu potravy, na ní dokonce znásilnil o dvacet let starší producent, z čehož se později vypsala ve skladbě "Swine" na desce "ARTPOP".

"Změníš hudbu!" řekli jí a pak ji vyhodili

Lady Gaga
© facebook interpreta
Téměř každý už dnes ví, že její pseudonym vznikl na popud automatické jazykové korekce telefonu. Když jí její objevitel Rob Fusari v textovce psal o hitu "Radio GaGa" jejích milovaných Queen, nevšiml si, že kontrolní systém spojení přepsal na Lady Gaga. Stefani se to tak zalíbilo, že začala pod tímto jménem vystupovat. Dlouho jí však lidé z nahrávacích společností její hitovky brali pod rukama a místo toho, aby pracovali na vytoužené slávě pro ni, dávali chytlavé písničky z jejího pera známějším kolegyním. Třeba Britney Spears, Pussycat Dolls nebo Jennifer Lopez. Žádný div že mladé umělkyni nezbylo nic lepšího než se živit jako go-go tanečnice. Úspěch měla zejména show s její dobrou kamarádkou, neméně potrhlou Lady Starlight, pozdější předskokankou jejích koncertů.

Když se na ni konečně usmálo štěstí a podepsala smlouvu na nahrání vlastní desky se společností Def Jam, producent L.A. Reid jí prý řekl: "Jsi neuvěřitelná a změníš hudbu." Její skladatelský talent, který odhalila, když si sedla za piáno a začala hrát vlastní písničky, mu prý připomněl Eltona Johna nebo Billyho Joela. Jenže o pár měsíců později, při poslechu demoverzí, usoudil, že se spletl a Gaga bez pardonu vyhodil. "Bylo to moje největší kariérní selhání," litoval později toho, že si ji nechal proklouznout mezi prsty.

Dívka, které která kromě Queen a Freddieho Mercuryho obdivovala také Andyho Warhola, Davida Bowieho nebo Madonnu, se proto svého pronikavého úspěchu dočkala až pod křídly společnosti Interscope. "Najednou se u mě v kanceláři objevila hubená holka v síťovaných punčocháčích, bez kalhot a ve slunečních brýlích a představila se jako Lady Gaga. Poslouchat ji bylo výjimečné," vzpomínal její dlouholetý manager Troy Carter, se kterým spolupracovala až do roku 2013.

Největší hity napsané za deset minut

Lady Gaga
© facebook interpreta
Klíčovým momentem její kariéry bylo pravděpodobně deset minut, během kterých v lednu 2008 napsala svůj pozdější průlomový hit "Just Dance". Jeho myšlenka nebyla nejhlubší, však ho také se svým producentem a tvůrčím kumpánem RedOnem psala s kocovinou a měl to být song o opilosti. "Vzešel z mého tehdejšího životního stylu. Napsala jsem to okamžitě, jako by to přímo letělo z mého těla," řekla Gaga. Stejným způsobem - tedy na koleni za pár minut - později spíchla i další velké hity jako "Poker Face" nebo "Born This Way".

Song si zamiloval Akon, tehdejší hvězda hitparád, a pro větší líbivost zpěvačce doporučil přidat ještě vokály Colbyho O'Donise. Hit byl na světě, jen to nějakou dobu vypadalo spíš na propadák. Píseň, od které si všichni tolik slibovali, totiž v amerických rádiích dlouho hrát odmítali. "Má to moc evropský taneční zvuk, to nechceme," říkali dramaturgové. Jenže písničce pomohl nástup sociálních sítí v čele s YouTubem nebo Twitterem, kde si Gaga vytvořila silnou fanouškovskou komunitu. Když poté singl konečně nasadilo aspoň maličké rádio v kanadském Torontu, také americké stanice podlehly. Důsledek? V lednu 2009 první místo americké hitparády. K dnešnímu dni se této taneční hymny prodalo přes deset milionů kopií po celém světě.

A debutové album "The Fame", vydané 19. srpna 2008, skrývalo i další popové klenoty. Jeho přímočaře roztančený zvuk s důrazem na electropopové trendy mohl klamat - kdekdo si myslel, že Gaga prostě jen s lehkostí mládí píše příjemné popové písničky. Ona však čelila obrovskému tlaku svého vydavatelství. Když tvořila, rozhodně prý nebyla v uvolněném rozpoložení. Přesto se písně jako "Poker Face", "Paparazzi" nebo "Love Game" zařadily k jejím největším hitům a zněly ze všech rádií.

Masovým kostýmem za práva gayů v americké armádě

Velký podíl na fenoménu Gaga měla i zpěvaččina kreativita v oblasti módy a vystupování. Její bizarní kostýmy nebo provokativní televizní čísla způsobily doslova Gagamánii. O nové popové modle se mluvilo úplně všude a fanoušci - oddaní Little Monsters - by za ni snad položili život, jak jí zobali z rukou. Za její nápaditostí přitom prý nebyla touha za každou cenu šokovat, ale potřeba neztratit pod popovými pozlátky samu sebe. "Vždycky, když po mně chtěli, abych byla sexy nebo popová, přidala jsem si k tomu něco absurdního, díky čemuž jsem cítila, že to mám pořád pod kontrolou," vysvětlovala interpretka, která na sebe v roce 2009 na cenách MTV při vystoupení se songem "Paparazzi" strhla všechnu pozornost hororovým číslem plným krve.

Lady Gaga
© facebook interpreta
Svůj majstrštyk si však schovala až pro tentýž ceremoniál o rok později. Tehdy proměnila hned osm nominací a během večera několikrát změnila outfit. Když si v závěru večera došla převzít z rukou Cher ocenění za Videoklip roku "Bad Romance", na pódiu se objevila ve svém nejikoničtějším kostýmu z hovězího masa. Jeho čerstvost předtím v šatně udržovala ledováním. Mnozí měli tento kousek jen za další důkaz její nechutnosti, Gaga v něm ale viděla hlubší poselství. Byl to její způsob, jak protestovat proti kontroverznímu americkému zákonu zvanému Don't Ask, Don't Tell. Ten neumožňoval homosexuálům vykonávat službu v americké armádě, pokud se ke své orientaci veřejně přihlásili.

"Když se nepostavíme za to, v co věříme, když nebudeme bojovat za svá práva, brzy budeme mít tolik práv jako maso na našich kostech," řekla LG v následném rozhovoru Ellen DeGeneres. "Já kus masa nejsem," dodala odhodlaně. Zákon Don't Ask, Don't Tell byl zrušen v září 2011.

"Chci, aby mě Madonna přitlačila ke zdi a políbila mě!!"

Lady Gaga
© facebook interpreta
Nebylo to zdaleka naposledy, co Lady Gaga obhajovala práva LGBT komunity. Oslava jedinečnosti každého z nás se stala velkým tématem ambiciózního alba "Born This Way" z roku 2011. S ním přišla po masivním úspěchu debutu "The Fame" a následné reedice "The Fame Monster", která přinesla další obrovské hity jako "Bad Romance", "Alejandro" nebo "Telephone" s Beyoncé, doprovázené výpravnými videoklipy. Nebylo proto divu, že očekávání veřejnosti vyeskalovala v prodej 1,1 milionu kopií desky "Born This Way" za jediný týden. A to pouze v USA.

"Jsem krásná svým způsobem, protože Bůh nedělá žádné chyby, jsem na správné cestě, baby, takhle jsem se narodila," zpívala v titulní písni, která strávila šest týdnů na čele amerického žebříčku Billboardu. Třeba Elton John, kterého s mladší kolegyní váže přátelství i řada společných vystoupení, o ní už před vydáním prohlásil, že "vymaže hit 'I Will Survive' Glorie Gaynor z mapy světa." Kromě názvu alba dala hitovka jméno i zpěvaččině vlastní nadaci, kterou založila se svou matkou Cynthiou.

Pro období "Born This Way" se stala charakteristická i její údajná rivalita s Madonnou. Někteří totiž titulnímu hitu vyčítali, že je prý až příliš podobný Madonnině skladbě "Express Yourself" z osmdesátých let. Myslela si to i sama Královna popu, která při "MDNA Tour" v roce 2012 dokonce do vystoupení s vlastním songem zařadila právě i kousek linky "Born This Way". A co na to Gaga? "Říkat mi přes média, že stojím za h*vno, to je jako by mi chlap předával vzkaz přes svýho kámoše: 'Můj kámoš si myslí, že jsi kus,'" okomentovala to ve svém dokumentu "Five Foot Two". "Řekla bych mu: 'Jdi do p*dele, kde je tvůj kámoš, aby mě přitlačil ke zdi a políbil mě?' Chci, aby mě Madonna přitlačila ke zdi a políbila mě. A řekla mi, že stojím za h*vno," dodala.

Od elektronických experimentů k jazzu

Lady Gaga Artrave
© ladygaga.wikia.com
Možná nejkrizovějšímu období své kariéry čelila Gaga v éře alba "ARTPOP" z roku 2013. Na něm kombinovala zdánlivě nekombinovatelné, dříve pro ni tak typické čitelné melodické linky se ztrácely pod nánosy hutné elektroniky, houseových beatů a experimentů. Desky se celosvětově prodalo kolem tří milionů kopií, avšak nahrávací společnost si od ní slibovala víc. Dnešní držitelka šesti Grammy dokonce na nějaký čas úplně přerušila její propagaci a rozešla se s managerem Troyem Carterem, kterého nařkla ze zrady. Jako pomyslný Fénix z popela vstala až ve dvanáctiminutovém "ARTPOP filmu", videoklipu, který vizuálně propojil hned několik jejích písní.

S řadovkou "ARTPOP" se také podruhé - a dosud naposledy - koncertně objevila v České republice. Zatímco první pražské vystoupení v roce 2010 ji zastihlo v období největšího rozpuku popularity a zaplnilo O2 arenu, to druhé o čtyři roky později lákalo o něco méně. V té samé hale koncertu přihlíželo kolem deseti tisíc lidí. "Je dobré mít špetku soudnosti a uznat, že to mohlo být mnohem lepší. Nicméně i tak to byla perfektně nacvičená, pestrá show, plná hitů, tance a dechberoucích účesů a kostýmů," napsala v reportáži Marta Šindlauerová.

Ze složitého světa "ARTPOPu" se nositelka mnoha tetování vrátila zpět k jednoduchosti - k jazzu, který vždy tak milovala. Stanula totiž po boku legendárního Tonyho Bennetta a natočila s ním album "Cheek To Cheek", které dvojici zajistilo první místo amerického žebříčku i zisk Grammy. Gaga tím ukázala široké veřejnosti, že kromě popové lascivnosti zvládne i polohu seriózní zpěvačky, která navíc disponuje velkým hlasem.

S růžovým kloboukem do country klubů i na Super Bowl

To stvrzovala i v další fázi své kariéry. Během ní vystoupila v roce 2015 na předávání Oscarů s písněmi z muzikálu "The Sound Of Music" a její strhující výkon se stal nejdiskutovanějším momentem ceremoniálu. "Vystoupení Lady Gaga na Oscarech by mohlo předefinovat její kariéru. Nejvíce šokující bylo to, jak málo šokující to bylo. Lady Gaga přišla s novou verzí sama sebe tím vůbec nejpřekvapivějším způsobem: opřela se o samotné umění," napsal časopis Time.

Lady Gaga
© facebook interpreta
Následující rok se dokonce v jediný měsíc v roli vystupující umělkyně ukázala na třech nejsledovanějších událostech února - na předávání Grammy, Oscarů i na Super Bowlu, kde zazpívala americkou hymnu. Vokální čistota se později vedle růžového klobouku stala symbolem jejího už šestého studiového alba "Joanne". To v říjnu 2016 představilo světu znovu o trochu jinou Gaga. Tentokrát ve spolupráci s producentem Markem Ronsonem hodně čerpala z kořenů country hudby.

V USA se díky vedoucímu postavení v albovém žebříčku stala prvním umělcem, který ve druhé dekádě třetího tisíciletí stanul na čele této hitparády se čtyřmi různými deskami. Nahrávka je inspirována příběhem zpěvaččiny tety Joanne, kterou nikdy nepoznala, protože zemřela v devatenácti letech na lupus. Její nejvýraznější písní je bezesporu tklivá balada "Million Reasons", jejíž popularitě pomohlo i vystoupení o poločasové pauze Super Bowlu v únoru 2017. To patřilo k vůbec nejsledovanějším v historii této televizní události roku.

"Chci udělat opak toho, co si všichni myslí, že udělám. Každý předpokládá, že se objevím na nějakém podělaném trůnu, v šatech z masa, s devadesáti nahými chlapy a jednorožci a na konci udělám něco šokujícího," plánovala LG svou dosud největší show při poradě, kterou zachytila kamera pro nahrávání dokumentu "Five Foot Two". Medley svých zásadních hitů nakonec obohatila i o americkou lidovou píseň "God Bless America", což si mnozí vysvětlovali jako projev nesouhlasu s politikou tehdy čerstvě jmenovaného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kromě toho během svého čísla objala dívku tmavé pleti a menšiny neopomněla podpořit písní "Born This Way".

Hvězda zrozená na plátnech kin

V posledních letech však musí Gaga čelit i závažným zdravotním problémům. Už v roce 2013 musela zrušit závěrečnou část turné "Born This Way Ball", když si na jednom z koncertů poranila kyčel. V kompletním rozsahu neodehrála ani šňůru k desce "Joanne" v roce 2017, a dokonce ani v náhradních termínech na jaře letošního roku. Za zrušením koncertů stojí onemocnění zvané fibromyalgie, které jí způsobuje chronickou únavu a bolesti svalů v celém těle. "Slibuju vám, že se vrátím. Ale teď musím upřednostnit sebe a svoje zdraví. Miluju vás, navždycky," uvedla zdrcená popová diva na sociálních sítích. Svůj příslib by měla dodržet v prosinci 2018, kdy v Las Vegas spustí svou vlastní show. Ta bude mít hned dvě variace - jednu složenou z jazzových a klavírních úprav jejích skladeb a druhou čistě popovou, nazvanou "Enigma".

Lady Gaga a Bradley Cooper
© facebook interpreta
Kromě hudby ji v současnosti zaměstnává i stále častější koketování s hereckou dráhou. V letech 2015 a 2016 si zahrála v páté, respektive šesté sérii populárního seriálu "American Horror Story", nyní se z pláten kin objeví ve své první hlavní filmové roli. Po boku Bradleyho Coopera, který je zároveň režisérem snímku, se představí v remakeu filmu "Zrodila se hvězda". Ten pojednává o vztahu countryové hvězdy a začínající zpěvačky a vyjde k němu i soundtrack, na který Gaga přispěla několika autorskými písněmi. Jako podmínku pro to, aby roli přijala, si stanovila, že se ve filmu bude zpívat pouze živě.

V českých kinech se hvězda zrodí 4. října, popová kometa jménem Lady Gaga už ale na obloze září deset let. A navzdory tomu, že jí byla mnohými na začátku kariéry předvídána krátká životnost mainstreamové rychlokvašky, svými proměnami už mnohokrát naznačila, že její svit se pravděpodobně jen tak neztratí. "Neexistuje žádná jiná žena, která by dominovala vkusu a evoluci populární kultury jako dnes Lady Gaga," prohlásila o ní trefně Janice Min, novinářka a kreativní vedoucí magazínů The Hollywood Reporter a Billboard.


NÁZORY
  • Gaga je skvělá. Ale upřímně, chybí mi Gaga z... (KlaudieS, 19.08.2018 14:14) Reagovat

    Gaga je skvělá. Ale upřímně, chybí mi Gaga z Fame monster.

  • nejsem žádný zažraný little monster, ale nutn... (Jan, 19.08.2018 16:15) Reagovat

    nejsem žádný zažraný little monster, ale nutno uznat, že tahle holka fakt umí, a ačkoli se o ní u nás už nemluví tak jako právě před deseti lety, pořád má co nabídnout - SUPERBOWL býti důkazem

  • Skvělé (Václav Hess, 19.08.2018 16:20) Reagovat

    Skvělé napsané, smekám před autorem.

  • Wow (Tyler, 19.08.2018 16:26) Reagovat

    Moc skvele shrnuti! Super.Diky moc

  • Fakt super článek. Gaga válí! ... (Jakub , 19.08.2018 17:46) Reagovat

    Fakt super článek. Gaga válí!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Recenze: Jennifer Lopez je na desce "This Is Me... Now" zahlcená (sebe)láskou (13.03.2024 08:30)
- JLo opět na vrcholu. Představila světu nový videoklip (01.03.2024 11:16)
- Top 10: Pět nejlepších balad od Jennifer Lopez zpívaných ve španělštině (23.02.2024 08:00)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Jennifer Lopez konečně vydává novou desku a osobní filmovou odyseu (17.02.2024 08:34)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Láska na prvním místě. Jennifer Lopez za pár dnů vydá novou desku i netradiční filmový muzikál (10.02.2024 16:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu