shop.musicserver.cz
Brutal Assault, den druhý, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2018

Brutal Assault, den druhý: Když jdou metalisti na diskotéku

Vydáno: 16.08.2018 17:21 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Čtvrtek, druhý den festivalu Brutal Assault, se ukázal být dnem nejsmolnějším. Vedro bylo skutečně k zalknutí, uprostřed vystoupení Myrkur vypadl v části areálu elektrický proud a navíc zahořela suchá tráva na jednom z bastionů. Pomyslnými králi lineupu se stali Laibach a divocí Converge.

Brutal Assault - den 2:

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9. srpna 2018
Vystoupili:Laibach, Converge, Marduk, Silent Stream Of Godless Elegy, Dying Fetus, Myrkur a další
Fotogalerie

Když jsem se ve čtvrtek objevil v areálu, zrovna začínali holandští Persefone. Publikum na Brutalu dost vydrží - slunce bylo totiž ten den velmi velmi nekompromisní. A jinak tomu není ani u kapel, protože zrovna Persefone, kteří progresivně spojují tvrdé pasáže s těmi vzdušnějšími s čistým zpěvem a klávesami, hráli tak, jak se na Brutal patří. Tedy patřičně brutálně.

SSOGE - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Prosluněné čtvrteční odpoledne si pro sebe doslova ukradla domácí akvizice - zadoomaní folkmetalisté Silent Stream Of Godless Elegy. Na své skladby, které tu a tam dají vzpomenout na souputníky z Eluveitie, ale zároveň jsou čistě domácí, postupně začali přitahovat čím dál tím větší dav mezinárodních posluchačů. Plocha byla nakonec plná tak, že se s tím někteří pozdější headlineři mohli jen obtížně poměřovat. Nebo to tak alespoň působilo. Kapela si hlavní stage zasloužila a dovedla si ji přirozeně podmanit. S aktuální deskou "Smutnice" opět o něco vyrostla. Tak příště ještě trochu lepší čas, co?

Dying Fetus se zas ta moc neliší od včerejších Cannibal Corpse. Hutný, syrový death metal je v jejich podání jistota, stejně tak jejich agresivní přístup ke světu. Nic extra objevného, přesto solidní vystoupení, hrané spolehlivě a na jistotu a navíc s příjemně nadupaným setlistem.

Dying Fetus

Setlist: Wrong One to Fuck With, Panic Amongst the Herd´, Grotesque Impalement, From Womb to Waste, Fixated on Devastation, Subjected to a Beating, Induce Terror, Seething With Disdain, Praise the Lord (Opium of the Masses), Your Treachery Will Die With You, Kill Your Mother, Rape Your Dog

Při svých toulkách areálem jsem zabrousil i do Metal gate scény, která se schovávala v zadní části areálu. Odchytl jsem tam pozoruhodný one-man project Mortiis. Tvoří jej Håvard Ellefsen, svého času basák slovutných Emeperor. Zbytek své kariéry věnoval temně ambientnímu projektu, v kterém si vystačí sám a s pultem plných udělátek. Má to v sobě onu epickou vznešenost norského black metalu, ale jasně elektronická zvuková paleta přidává jeho hudbě netradiční rozměr. Každopádně velmi příjemné osvěžení mezi těmi všemi kytarami.

Myrkur - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na dánskou divoženku Myrkur jsem se hodně těšil, škoda jen, že si tahle křehká diva vybrala snad největší smůlu z celého festivalu. Vystoupení se odvíjelo dobře až do momentu, kdy na hlavní stage a přilehlých oblastech (Oriental Stage v Oxagonu, kam se musely přesunout koncerty Obscure Sphinx a Grave Pleasures) vypadla elektřina. A ve chvíli, kdy se ji zase podařilo nahodit a Myrkur začala znovu hrát, chytla suchá tráva na jednom z bastionů. Takže místo hudby spojující severský folklór a black metalem přijeli hasiči. Ale jak Mytkur, tak oni si s svůj díl potlesku zasloužili.

Laibach - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Kdo by to byl řekl, že se čtvrtečním vrcholem (a jedním z jasným vrcholů celého třiadvacátého Brutal Assaultu) stane kapela, která působila v line-upu na první pohled prapodivně? Slovinští Laibach přivezli do Josefova dokonale strhující studii totality. Vojensky přesnou, kritickou, děsivou a v podstatě bezchybnou. Projeli napříč svou diskografií, došlo i na několik originálních coverů (báječně tupá über-mensch předělávka ještě tupějšího originálu "Life is Life" od Opus sice nezazněla, ale i tak), v projekcích se otřeli o film "Iron Sky", k němuž skládali hudbu. Bylo skutečně kouzelné pozorovat vlasaté metalisty v černém, kterak na hudbu Laibach - a zejména na hitovou "Tanz Mit Laibach", na niž taky došlo - tančili jako na té nejlepší diskotéce na světě. Jump!

Laibach

Setlist: Ti, ki izzivaš, Alle Gegen Alle, (D.A.F. cover), Leben - Tod, B Mashina (Siddharta cover), Eurovision, The Whistleblowers, Resistance Is Futile, Brat Moj, God Is God (Juno Reactor cover), Americana, Geburt einer Nation (Queen cover), Now You Will Pay, Love on the Beat, (Serge Gainsbourg cover), See That My Grave Is Kept Clean (Blind Lemon Jefferson cover), Tanz mit Laibach

Converge přivezli do Jaroměře vystoupení z úplně jiného soudku. Zpěvák Jacob Bannon i zbytek kapely byli po celý svůj hodinový set jak z divokých vajec, nezastavitelní, splašení. Plně dostáli své pověsti jedné z nejvlivnějších kapel historie hardcoru/metalcoru. A ač měli hrací čas shodný jako ostatní velká jména v půlnočním okně, byli to dost možná oni, kdo do něj dokázali vměstnat nejvíc skladeb - plných šestnáct. Rychlost a nasazení dělají divy. Jen už to ke konci možná bylo trochu dlouhé.

Converge

Setlist: Reptilian, Dark Horse, Aimless Arrow, Under Duress, A Single Tear, Drop Ou, Heartless, Arkhipov Calm, Trigger, Eve, Heartache, Cannibals, Eagles Become Vultures, Empty on the Inside, I Can Tell You About Pain, Concubine

Marduk - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Pancéřová divize Marduk, kapela která si rozhodla udělat jméno coby nejvíce rouhačská kapela na světě, už je ve svém ranku podobným pojmem jako předcházející Converge. Na výše uvedené přízvisko se však předvedla překvapivě skromně. Jen corpse-painty na obličejích, nábojové pásy a klasické pózy. Pokud jde o pódiovou prezentaci, v sobotu je z přehledem trumfli kolegové z Belphegor - ale o nich až na patřičném místě. Set odpálili hitem Panzer Division Marduk a pak prokládali starší prověřené hity novinkami z aktuální a velmi ucházející desky "Viktoria". Příjemně temná kulisa k odchodu do říše snů, tihle norští čertíci.

Druhý den očima a ušima Tomáše Rozkovce

Po náročné středě jsem dorazil do areálu po třinácté hodině. Prošel jsem branou a okamžitě cítil ono zvláštní chvění. Něco výjimečného. To co člověk musí zažít, aby pochopil. Člověk se ocitne v jiném světě. Z pódia dohrávali Persephone a já se dostal na první set na Counterparts. Kluci sice nevypadali na ty nejtvrdší metalisty, ale to, co se na mne z repro linulo, stálo za to. Jejich melodický metalcore, který jsem v rámci festivalu zaznamenal jediný svého druhu (na hlavních stageích), dostal nejen mne, ale i početné publikum, které pod pódiem rozjelo nefalšovaný mosh pit.

Následovali američtí thrasheři Exhorder, jejichž počátky sahají do roku 1985. Jejich hudební set tomu odpovídal. Thrash, thrash, thrash. Prostě klasika. Počasí bylo nekompromisní, a tak bylo třeba hledat místa ke zchlazení. Dávat si na přímém slunci jakýkoli alkoholický nápoj se rovnalo minimálně rychlému konci, a tak rozžhavení účastníci festivalu uvítali hasicí vozy, které svlažovaly jejich těla. Já osobně jsem navštívil temné podzemní uličky, kde byla tma a chlad, a užíval si bloudění s hororovými prvky a následně pak Art Brut All galerii.

Cestou jsem přemýšlel, kdo z večerních interpretů se zhostí role headlinera. Což poměrně dosti resonovalo i v hovorech ostatních návštěvníků. Festival bývá nevyzpytatelný a Brutal Assault obzvláště. Často se čeká mnoho od velkých jmen, ale mnohdy překvapí někdo úplně jiný, který třeba hraje v méně atraktivním čase. Ale o tom jindy.

Moravští SSOGE mě pobavili. Velmi dobrá interpretace folk metalu s keltskými, ale hlavně moravskými prvky. Mnohokrát jsem si však vzpomněl na Eluveitie a jejich propracovanou pódiovou prezentaci. Za mě však, zejména za české texty a skvělou zpěvačku, rozhodně palec nahoru.

Hledá se headliner! Zn.: spěchá!

Dying Fetus jsem si ihned odškrtl. Ti ne. Jejich set byl nekompromisní, ale na tu pomyslnou bednu to prostě nestačilo.

Myrkur, prototyp bledé Lilith, ženy vamp a zároveň smolařky večera. Měla nakročeno k nebeským výšinám. Její éterická bytost, skrývaná za větývkami a utopená ve stínu, měla charismatu na rozdávání, a to včetně hudební produkce. Ta mísila prvky ambientu s black/doom metalem. Bohužel její set se podobal nechtěně oddalovanému vyvrcholení. Přerušení produkce kvůli výpadku proudu a posléze předčasné ukončení vyhlášením požáru v areálu, zapříčinilo to, že k tomu orgasmu prostě nedošlo.

Moonspell. Pro mě velká neznámá. Tihle Portugalci nastoupili sice s elánem, nikoli slovenskou kapelou, ale jejich vystoupení tak trochu zavánělo stereotypem. Po chvíli mě jejich mix doom death metalu se symfonickými prvky přestal bavit. Ale i tak si myslím, že to byla dobrá volba na čtvrteční večer.

Laibach. Ano, kontroverze, která je s kapelou spojována, se nesla i v udivených komentářích, proč právě oni budou na Brutalu. Velmi slušně zaplněná plocha však dala všem pochybovačům pomyslný políček a nadšené publikum si užívalo chladných pochodových rytmů industriálního rocku. Show se sice opírala jen o statického zpěváka Milana Frase, dotáčkami a hrátky se světelnými kužely, ale i tak to jednoznačně stálo za to. Volejme třikrát sláva. Headliner a nekorunovaný král večera se našel. Converge - hardcorová legenda. Parta motorových myší, jen velmi těžko zachytitelných mým objektivem. V mých uších jsem je také nezachytil. Inu po Laibach to měli těžké.

Únavou už padám, ale black metalovou legendu Marduk si ujít nenechám. Ač jsem se těšil na nafocení jejich show a očekával i slušnou pódiovou prezentaci, pravděpodobně pozdní noční hodina rozhodla, že se bude jednat jen o standardně, byť velmi kvalitně odehraný set.

Jdu na svůj pravidelný rituál. Poslední pivko, procházka ke kostelu a spát. Tuším, že pátek bude už velmi náročný.


NÁZORY
  • Dovolím si s lehce nesouhlasit ohledně Marduk.Ti... (Pedro, 16.08.2018 19:32) Reagovat

    Dovolím si s lehce nesouhlasit ohledně Marduk.Tihle norští čertíci jsou tak trochu ze Švédska.Jinak o.k.

  • hm (hm, 16.08.2018 19:54) Reagovat

    Dying Fetus jednoznačně nejlepší

    • Re: hm (Anonym, 17.08.2018 10:18) Reagovat

      Dying Fetus bylo zklamání. Opravdu nic moc vystoupení.

  • BA 2.den (Vladimir, 17.08.2018 08:31) Reagovat

    a doplnuji jeste bombu z Metal Gate ; JASTA takovy mix RHCHP+Clawfinger -pořádný energy metal s hosty kytariste z Fear Facrory a z Crowbar ...

    • Re: BA 2.den (Koala, 17.08.2018 11:17) Reagovat

      DF absolutně nejlepší. A zazdít Jastu, kde se člověk dočkal neočekávaných tří kapel a dvou velikánů Dino Cazareze a Kirka Windsteina, no nevím nevím. ale omlouvá, že to bylo fakt pozdě. Já se tam doškrábal jak mrtvola a po druhé písni už jsem byl opět pln energie. FF s vokálem Jasty z Hatebreed byli bomba

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Akustičtí Silent Stream Of Godless Elegy se vracejí v černobílém klipu "Pod Babíma horama" (04.12.2023 12:34)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault počtvrté: finále ovládly legendy Deicide a Napalm Death (20.08.2023 08:36)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Fotogalerie: Brutal Assault, den čtvrtý - den loučení - v obrazech (17.08.2023 18:08)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Nové desky 26/2023 - od Lucindy Williams přes Laibach po The Baseball Project (05.07.2023 20:00)
- Brutal Assault uvítá příští rok návrat Anthrax, Sepultury nebo Marduk, v plánu jsou i festivalové premiéry (25.10.2022 19:46)
- Brutal Assault ohlašuje první jména 26. ročníku. Přijedou Hypocrisy, Napalm Death nebo Nile (14.10.2022 15:41)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu