Sladký bonbónek pod funkujícím stromečkem

30.12.2002 08:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Ve čtvrtek 19. prosince zahráli Monkey Business předvánoční koncert v pražské Lucerně. Během více než dvou a půl hodinové show došlo jak na osvědčené pecky z dosud vydaných desek, tak na novinky z chystaného alba. Pokud vás zajímá více, přečtěte si naší reportáž doplněnou o fotografie.
Monkey Business
© Kristýna Brumková / MusicServer.cz
Vánoční koncert Monkey Business v pražské Lucerně se již stal tradicí a nemohl chybět ani letos, kdy byl součástí turné (již podle názvu se nevyznačujícího skromností) "Jsme jedna z 200 nejlepších kapel na světě tour". Odhodlaní dostát jménu šňůry, zpražili taneční maniaci kolem Romana Holého slušně zaplněnou Lucernu hodně vydařeným koncertem. Že si večer vychutnali jak diváci, tak MB’s, kteří v necelých třech hodinách podali úctyhodný výkon, nikoho asi nepřekvapí.

Monkey Business
© Kristýna Brumková / MusicServer.cz
Avizovaný začátek ve 20.10 nebyl zcela přesně dodržen, kapela nastoupila o nějakých 10 minut později. Na videoprojekci v pozadí byla ještě před začátkem promítána česká vlajka a kapela poté naběhla před publikum v oblečcích stejných, tedy v národních barvách s písní "We Are The Monkey Business". V úvodu si krom pecek jako "Hi & Stereo" nebo "Party Shit" neodpustili ani menší ohňostroj, natož pak klasickou Ruppertovu masturbační show se zlatě poletujícími papírky. Prvním hostem, který se dostavil po osmi písních koncertu, byl hudební všeuměl Karel Svoboda - nemohla proto chybět "Popelka" stejně jako "Návštěvníci". Hostů se v průběhu večera ale objevilo víc.

Monkey Business
© Kristýna Brumková / MusicServer.cz
Dalším byla Marie Rottrová, jejíž vystoupení sklidilo nesmírný úspěch. I přes věkový rozdíl mezi slavnou umělkyní a skupinou s jejím publikem, zapadla česká diva do koncepce show bez jediného zakolísání. Když zpívala "Lásko, voníš deštěm" a "Dívka, která spí jen tak", do předních řad se stáhly šiky amatérských fotografů. Potlesk, který vyprovázel Marii Rottrovou, byl upřímný, spontánní a veselý. Nejinak dopadl Dan Bárta, opět zpívající konkurenční flák "Slim Jim". Matthew Rupperta poté ještě doplnil v "All The Bitches" a během přídavku okrášlil "Piece Of My Life".

Monkey Business
© Kristýna Brumková / MusicServer.cz
Samotní Monkey Business se starali o dostatek příjemné atmosféry, takže kdyby čistě teoreticky žádný z hostí nedorazil, posluchači by neodešli ani v nejmenším ochuzeni. Dalekosáhle se rozepisovat o profesionalitě a elánu, jímž Holého formace při koncertech srší, nemá pražádný smysl, neboť hudební vitalita skupiny je dobře známá. Pověstné jsou improvizace a hudební hry, kterými kapela oživuje své sety, tentokrát přišla na řadu "improvizace z nouze". Když odešel na moment zhruba v polovině večera zvuk kláves, Roman Holý neváhal a v mžiku oka složil a coby rozený MC rapem sdělil zvukaři a technikům, kde všude jsou na scéně problémy.

Monkey Business
© Kristýna Brumková / MusicServer.cz
Tak jako loni, i letošní vánoční koncert se vydařil na výbornou. Monkey Business opět překvapovali (např. představili nikoli předkapelu, nýbrž "zakapelu" - jakýsi nepojmenovatelný mix punku a metalu), zapěli něco málo z chystané novinky, výtečně bavili publikum i sebe, originálním osvětlením prozářili velký sál Lucerny a nakonec se sami vyčerpaní rozloučili s taktéž unaveným, ale nepochybně nadšeným obecenstvem. Prostě pěkný vánoční bonbónek pod košatý funkový stromeček.

Monkey Business, Velký sál Lucerny, Praha, 19.12.2002

(Spoluautorem článku je Kristýna Brumková.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY