shop.musicserver.cz
Janet Jackson - janet.

Janet Jackson - janet.

Vydáno: 18.05.2018 17:00 v sekci Zaprášenosti - Jana Kloučková | foto: Universal

Janet Jackson si nechtěně vysloužila nálepku sestra Krále popu. Na její hudbu se však v posledních letech nespravedlivě zapomíná. Zanechme pro jednou slavného bratra stranou a pojďme se podívat na její nejprodávanější desku "janet.", od jejíhož vydání uběhlo rovné čtvrtstoletí.

Janet Jackson - janet.

Datum vydání: 18.5.1993
Producent: Jimmy Jam, Terry Lewis, Janet Jackson
Skladby: Morning, That's The Way Love Goes, You Know..., You Want This, Be A Good Boy..., If, Back, This Time, Go On Miss Janet, Throb, What'll I Do, The Lounge, Funky Big Band, Racism, New Agenda, Love Pt. 2, Because Of Love, Wind, Again, Another Lover, Where Are You Now, Hold On Baby, The Body That Loves You, Rain, Any Time, Any Place, Are You Still Up, Sweet Dreams, Whoops Now

Janet Jackson
© facebook interpreta
Janet Jackson se začala profilovat v první polovině osmdesátých let, kdy vyšla její první dvě alba "Janet Jackson" (1982) a "Dream Street" (1984). S nimi ji však hudební svět ještě příliš neregistroval. Zlomová se stala až deska "Control" (1986), která rozvinula to, co pop dodnes obohacuje - taneční choreografie. Kromě toho se na nahrávce vyřádilo producentské duo Jimmy Jam & Terry Lewis, které dopomohlo k vytvoření zpěvaččina charakteristického soundu.

Nezvyklý zvuk "Control" a poté ještě slavnější "Rhythm Nation" (1989) se vzdaloval rodinné tvorbě a nepodobal se ani ničemu jinému. Zpěvačka vyrukovala s vlastním stylem. V první polovině let devadesátých se začaly prolamovat hranice sexuality a to, co překročila Madonna s albem "Erotica" (1992), se Janet Jackson podařilo vybalancovat právě na albu "janet." (1993). "Tahle deska je tak hot, že by se měla prodávat i s kondomem," zněla jedna z připomínek.

Janet Jackson
© facebook interpreta

Sexuální otevřenost, proměna v sexsymbol doby, mediální pozdvižení ohledně podepsané smlouvy s nahrávací společností Virgin Records na tehdy rekordních 40 milionů amerických dolarů, nejslavnější titulní strana časopisu Rolling Stone s téměř odhaleným tělem a navrch kolekce rovných osmadvaceti skladeb (včetně interludes), které prezentovaly do té doby skrytou podobu zpěvačky. Mnohé texty zdůrazňovaly ženský pohled na sexualitu, ovšem neopomínaly ani bezpečnostní požadavek při veškerých libých aktivitách. To vše stojí za dodnes nejprodávanějším počinem popové a taneční ikony.

Éra "janet." odstartovala dubnovým vydáním singlu "That's The Way Love Goes", jasné americké hitparádové jedničky. V úvodním tracku se fúzují r'n'b, pop, soul, downtempo i funk. Uvolněná atmosféra se výborně přenesla i do videoklipu, kde je mimo jiné možno zahlédnout začínající Jennifer Lopez v roli zpěvaččiny tanečnice. Slavné období však nestojí pouze na jednom hitu, singlů vyšlo koneckonců neuvěřitelných devět.

Hymnu "That's The Way Love Goes" za pár měsíců následovala zvukově progresivní "If". Tento kousek včetně doprovodného videa zřejmě nejlépe znázorňují zpěvaččinu tehdejší popovou velikost, obzvláště její příchod na scénu působí velkolepě. Samotný vizuál disponuje jednou z nejprecizněji vystavěných choreografií a zpracovává původní poselství singlu, které spočívá v sexuálních fantaziích, touhách a voyeurismu.

Janet Jackson
© facebook interpreta

Američanka si v tomto období střihla dokonce hereckou roli, u čehož se raději pojistila i nahráním filmové písně. Řeč je o snímku "Poetic Justice", kde Janet stanula po boku dnes již zesnulého rappera 2Paca. Herecky si nevedla nikterak špatně, ale pro její hudební kariéru bylo stěžejní právě nahrání titulní skladby "Again", která zaznamenala velký úspěch. Třetí singl byl však silně založen na sentimentu a na desce značně vyčníval. Mezi dalšími singly "Any Time, Any Place", "You Want This" či "Throb" není divu - jejich názvy i obsahy už totiž hovoří za vše.

Komerčně velice úspěšná položka přinesla regulérní hity "That's The Way Love Goes" a "Again", hudební invenci "If" nebo "This Time", nové choreografie a předně rozvoj a zase nové směřování černé hudby. Osobnost Janet Jackson je stále zdrojem hudebních i tanečních inspirací pro mnohé umělce, jmenovitě třeba Beyoncé, Britney Spears, Ciaru, Christinu Aguileru či Myu, ale našli by se i zástupci mužského pokolení, příkladem budiž Bruno Mars, Justin Timberlake, Usher a další. "janet." je perfektní ukázkou díla, které přineslo kvalitu i proniknutí do tabuizovaných témat. Kromě toho si interpretka po celém světe chytře nashromáždila fanoušky, načež jim za čtyři roky naservírovala své umělecky nejhodnotnější album "The Velvet Rope".

NÁZORY
  • ... (strom-z, 18.05.2018 17:08) Reagovat

    fajn text, tohle jsem si se zájmem přečetl (a poslechl) - jen houšť :)

  • scream (Tony , 18.05.2018 18:09) Reagovat

    Mně se zalíbila skladba Scream kterou měla s bratrem Michaelem na album HITstory z 1995 roku

  • Janet jackson (Emil008, 18.05.2018 18:44) Reagovat

    Byl to hyt super

  • Ikona (B, 19.05.2018 08:28) Reagovat

    Či sa to niekomu páči alebo nie JJ je IKONA, to dnes 25 roční a mladší nevedia pochopiť vo víre všemožnej youtubovej komunity.
    V časoch MTV, Brava a celkovo hlavného prúdu, sa generácia 80. a 90. rokov nevyhla ani Janet.

    JJ je umelkyňa, ktorá má rešpekt, v Česko-Slovensku boli iné hudobné vlny, hoci Michael bol súčasťou nášho éteru, Janet nebola v kurze, boli hitovky, ale nielen v USA bola a je Janet ikona, všetky možné rekordy a zápisy v hudobných rebríčkoch to jasne deklarujú, nebolo to len preto, že bola sestrou Michaela Jacksona.

    Nikdy nemala potrebu byť v neustálej pozornosti médií a záujmu, preto sa navonok zdá, že od roku 2000 jej kariéra upadala, ale bolo to jej rozhodnutie nebyť v neustálom prúde médií, ako to robila Madonna a spol. a dnes to robia všetci!!!

    JJ má svoje miesto v hudobnej histórii, síce najmä v americkej hudobnej, ale má.

    Stačí si prezrieť staršie (hlavne tie ikonické) videá - Alright, Escapade, Rhythm nation, IF, a vystúpenia..., nie len jednostranne hodnotiť podľa mena alebo "sestra Michaela Jacksona"....

  • Fantastická a má nejoblíbenější deska od Jan... (P., 19.05.2018 15:01) Reagovat

    Fantastická a má nejoblíbenější deska od Janet, kterou vždy hltám od začátku až do konce. Jooo, to byly časy, když to bodovalo na MTV. Dnes není snad nikdo už schopen takovou muziku udělat...:(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Recenze: Jennifer Lopez je na desce "This Is Me... Now" zahlcená (sebe)láskou (13.03.2024 08:30)
- JLo opět na vrcholu. Představila světu nový videoklip (01.03.2024 11:16)
- Top 10: Pět nejlepších balad od Jennifer Lopez zpívaných ve španělštině (23.02.2024 08:00)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Jennifer Lopez konečně vydává novou desku a osobní filmovou odyseu (17.02.2024 08:34)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Láska na prvním místě. Jennifer Lopez za pár dnů vydá novou desku i netradiční filmový muzikál (10.02.2024 16:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu