shop.musicserver.cz
Metallica, O2 arena, Praha, 2.4.2018

Metallica výkonem tentokrát nepřesvědčila, nepomohl ani "Jožin z bažin"

Vydáno: 03.04.2018 08:53 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Metallica se po necelých čtyřech letech vrátila do Prahy, aby po sérii venkovních vystoupení tuzemskému publiku naservírovala halový koncert. Ten se navzdory impozantní vizuální prezentaci u náročnějších příznivců legendárního kalifornského kvarteta zapíše spíše mezi ty méně přesvědčivé.

Live: Metallica

support: Kvelertak
místo: O2 arena, Praha
datum: 2. dubna 2018
setlist: Hardwired, Atlas, Rise!, Seek & Destroy, Leper Messiah, Welcome Home (Sanitarium), Now That We're Dead, Dream No More, For Whom the Bell Tolls, Halo on Fire, Jožin z bažin (Ivan Mládek cover), Am I Evil? (Diamond Head cover), Fuel, Moth Into Flame, Sad but True, One, Master of Puppets, Spit Out the Bone, Nothing Else Matters, Enter Sandman
Fotografie jsou pouze ilustrační.

Málokterá kapela má tak oddané fanoušky jako Metallica. Vzpomeňme si, jaké úlety za svou kariéru dokázala vyprodukovat, a přesto její popularita zůstává mimořádně vysoká. Bezpočtu lidí nepochybně stačí, že James, Lars, Kirk a Robert vylezou na pódium a oni mohou být u toho. Jsou v extázi, užívají si návaly euforie, nostalgie a kdo ví čeho ještě. Takoví zde mohou přestat číst a ušetřit si nepěkné chvilky. Na rozdíl od die-hard fans se totiž hudební publicista nemůže spokojit s tím, že daný interpret prostě vystoupil a přehrál nesmrtelné songy.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Poslední vystoupení Metalliky v Česku se odehrávala pod širým nebem. Umístění koncertu do haly odpovídalo dramaturgii současného turné, O2 areně tak netradičně dominovalo čtvercové pódium uprostřed prostoru na stání. Kapela tento koncept vyzkoušela již v minulosti, například s pověstným snake-pitem. Toto uspořádání se ukázalo jako dvousečná zbraň - ač si James Hefield pochvaloval, jaký má ze středu haly skvělý výhled, a rovněž z pohledu diváka stála vizuální stránka koncertu za to, výrazně utrpěl výsledný zvuk.

Zvuková kulisa byla jedním z hlavních úskalí celé akce, na což u Metalliky rozhodně nejsme zvyklí. Problém se objevil již s prvními tóny předskakujících Kvelertak. Do mysli se ihned vkrádalo neblahé podezření, zda se hvězda večera neuchýlila ke známému špinavému triku a nenechala zvukaře předskokany, jak se říká, potopit. Tentokrát ovšem headliner měl ruce čisté. Akustika vysočanské arény si jednoduše se středovým umístěním pódia a aparatury netykala, což se naplno ukázalo, jakmile hetfieldovci spustili otvírák "Hardwired".

Kvelertak, Futurum, Praha, 11.11.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Kvelertak tedy měli svůj poměrně obtížný úkol hrát před jednou z nejpopulárnějších kapel světa ještě komplikovanější, ale snažili se bojovat a vyšli z něj relativně se ctí. Komunikace s publikem, zápal a nasazení jejich setu nechyběly a Norové zaujali o poznání více než v roce 2014, kdy v Praze vystoupili rovněž před Metallikou. V tříštícím se zvuku vyzněly lépe paradoxně rychlejší, black metalem nasáknuté pasáže jejich setu, kdy kytary mohly vytvářet akustickou stěnu a nepotřebovaly konkrétnost.

Nástup Metalliky přinesl doslova šok. Kdo viděl poslední tuzemská skvěle ozvučená vystoupení, především pak to deštěm zmáčené v roce 2014, nemohl věřit vlastním uším. Vokál rezonoval, kytary byly slité do sebe a vše drtil Ulrichův přebasovaný kopák. Nazvučení bicích tvořilo samostatnou kapitolu. Nepochopitelně nepotlačená dynamika šlapáků, které navíc v momentech, kdy si Lars přidupl druhou nohou, zněly jako nejstarší nenaladěné Amati ze zaplivané garážové zkušebny, doslova týrala. Především ve "One" se dalo sotva hovořit o elementární soudnosti.

Zvuková kulisa se o něco zlepšila až okolo pátého válu "Welcome Home". I poté ale přetrvávaly některé problémy, které vystoupení zařadily k ne zcela vydařeným. Začít je třeba Jamesem Hetfieldem a jeho vokálním představením, které bývá oporou (nejen) živé prezentace americké legendy. Frontman si tentokrát vybral i pár slabších chvilek, respektive některé pecky mu zdaleka nesedly. Především "Leper Messiah" a "For Whom the Bell Tolls" postrádaly patřičný drive. Zdravá nasranost překvapivě nechyběla Jamesovu hlasu v nových skladbách. Vokálně se pak rozhodně nikterak nevyznamenal Robert Trujillo, jehož výkon v "Spit Out the Bone" byl jednoduše ostudný.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Bezchybný večer neabsolvoval ani Kirk Hammet. Jeho sóla, například v "Seek & Destroy", si posluchač občas musel domýšlet. Je otázkou, zda to jde připsat na účet obecně nedobrého zvuku, či laxnosti kytaristových prstů. Ledabyle zahrané intro k "Nothing Else Matters" však mnohé napovědělo. Trujillova basa byla ve srovnání s rokem 2014 nevýrazná, Ulrich pak zůstává Ulrichem a rozebírat obšírněji jeho výkon nedává smysl, už kvůli zvuku jeho sestavy.

Silnou stránku celého vystoupení naopak jednoznačně představovala vizuální show, která plně odrážela bezmezné rozpočtové možnosti značky Metallica. Pohybující se krychlové obrazovky přinesly netradiční podívanou, obsah tradičně nemohl příznivce kapely zklamat. Mezi nejpovedenější momenty patřily prolínající se hadi a nejrůznější retro momenty, například snímky lístků na předchozí pražské koncerty formace. Pompéznost podpořily mini drony, které během "Moth Into Fire" vylétávaly z pódia, utvářely nad muzikanty světélkující roje, aby posléze v útrobách stage opět zmizely. Dobrou vložkou byly i z pódia vyjíždějící elektronické bicí pady, na které čtveřice odehrála mezihru v "Now That We're Dead". Paradoxně zněly lépe než Ulrichova hlavní souprava.

Setlist byl podřízen podpoře současné desky "Hardwired...to Self-Destruct". Napsáno o ní bylo mnoho a vystoupení podtrhlo často zmiňovanou výtku - zbytečně dlouhou stopáž. Zredukovaný výběr skladeb z novinky totiž působil výrazně lépe než celé dvojalbum. Těžko je srovnávat se starými písněmi, které psaly dějiny thrash metalu a následně udávaly tón tvrdého devadesátkového rocku, na druhou stranu nevyzněly úplně bezzubě. Dá se ale předpokládat, že je brzy potká osud materiálu Metalliky z nového tisíciletí a stanou se jen položkou v archivech fanoušků. Z "Death Magnetic" a "St. Anger" ostatně nezaznělo v O2 areně nic.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
K dobru je potřeba kapele přičíst její uvolněnost. Křeč z přelomu milénia je dávno pryč a vypadá to, že šedivějící tatíci si svou práci, tedy čas od času objet svět a přehrát bouřícím davům nesmrtelné songy, poměrně užívají. Samozřejmě, očekávat mladický zápal je naivitou, ale zhnusení, mechanická rutina a nezájem, který lze nezřídka pozorovat u jiných podobně letitých těles, se nedostavuje, alespoň ne na první pohled.

Uvolněnost a snaha o vtípky vygradovala v cosi nepředstavitelného, pro mnohé zřejmě stěží stravitelného: v podání Hammeta s Trujillem zazněl kompletní cover od Ivana Mládka "Jožin z bažin", který Robert odzpíval v češtině z listu. Vypadalo to, že dvojice na pódiu i nemalá část publika se skvěle baví. Neberme jim to.

"Chceš-li žít věčně, musíš nejdřív zemřít," prohlásil v průběhu vystoupení James Hetfield. Na jeho kapelu dané rčení ovšem příliš nesedí. Koncert v O2 areně potvrdil, že Metallica se stala nehynoucí legendou již za svého života a s velkou pravděpodobností jí zůstane nehledě na kvalitu svých budoucích aktivit, studiových i koncertních. Ne zcela přesvědčivé pražské vystoupení tak fans sotva odradí a příště bude Metallica zřejmě znovu hlásit vyprodáno. Doufejme, že se za tuto přízeň odvděčí preciznějším výkonem.

NÁZORY
  • Hnátek na iDnesu se rozplýval nad koncertem snů... (Jarda, 03.04.2018 11:49) Reagovat

    Hnátek na iDnesu se rozplýval nad koncertem snů a dal mu 90 %. Ale vzhledem k tomu, že takovým Mandrage dal 80 %, zatímco Queenům 70, tak mu asi věřit nebudu. :)

    • Re: Hnátek na iDnesu se rozplýval nad koncertem snů... (Tom, 03.04.2018 12:43) Reagovat

      Myslíš Queen Revival? Kolik by jsi chtěl dát revival kapele prosím tě? Těch 70 % je adekvátní.

  • Je pravda, že zvuk mohl být lepší, ale i přes... (Ševi, 03.04.2018 11:49) Reagovat

    Je pravda, že zvuk mohl být lepší, ale i přes to pro mě životní zážitek. Na Metallice jsem byl podruhé a napodruhé to ještě více stálo za ty peníze i čekání. Nikdo samozřejmě není dokonalý ale myslím si, že kapela ukázala, že je ve skvělé formě, která jí snad dlouho vydrží a snad se i hodně brzy vrátí.

    • Re: Je pravda, že zvuk mohl být lepší, ale i přes... (Jirka, 04.04.2018 08:08) Reagovat

      Byl to úžasný zážitek, kterému není co vytknout.

  • Kde seděl redaktor? (James, 03.04.2018 11:59) Reagovat

    Jen pro zajímavost - mohu znát místo, kde seděl redaktor? Předpokládám, že pod střechou...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)
- Video: Metallica vystoupila u Kimmela se znovuzrozenou písní "Master of Puppets" (a nejen s tou) (14.04.2023 16:51)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu